2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Krémsajt készítése

Hozzávalók

- 10 liter friss, nyers tej
- 1 kapszula krémsajt kultúra
- 1,4 ml természetes oltó
- sajtkendő

Kellemesen savanykás, lágy, kenhető állományú krémsajt.
Nagyon hálás dolog krémsajtot készíteni, mert könnyen elkészíthető, a fűszerezése, és a felhasználás változatossága végtelen sokféle lehet.

KÉSZÍTÉSE:

Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből.
Sajtkultúra:
23 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszulányi krémsajt kultúrát keverünk. (A kapszulát széthúzva, a tartalmát egy kevés langyos vízben érdemes feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel.)
Előérlelés: 5 -10 percig érleljük, pihentetjük.
Tej beoltása:
23 °C-on, 10 liter tejben 0,8-1 ml természetes tejoltót alaposan elkeverünk.
Alvadás:
12 óra alvadási idő  következik szobahőmérsékleten. (20-24°C-on)
Alvadék vágása: 4 x 4 cm-res hasábokra  vágjuk a megalvadt tejet.
Ülepítés: 8-10 óra ülepítés következik.
Formázás: Az alvadékot egy szűrő segítségével bő savóval átszedjük egy sajtkendővel kibélelt tálba  úgy, hogy az alvadék darabok minél kevésbé törjenek össze.  Fontos, hogy nem szabad  rázogatni, összetörni az alvadékot, mert akkor kevésbé lesz krémes.
Csurgatás: A sajtkendő négy sarkát összekötjük és egy kampóra felakasztjuk, hogy a savó kicsuroghasson belőle. 8-10 órán keresztül csurgassuk.. Majd kibontjuk a kendőt és óvatosan átforgatjuk a sajtot. Ami alul  volt az kerül felülre. Ezután újabb 8-10 óra csöpögtetés következik.
(Melegebb időben rövidebb,  akár 2x6 óra csurgatás is elég lehet.)
Kibontjuk a kendőt és tálba borítjuk a sajtmasszát. Sózzuk, fűsszerezzük, habosra keverjük. Ezt végezhetjük darálóval, botmixerrel, aprítógéppel vagy kézzel is.
Hűtőszekrényben hosszan eláll.

Beküldő neve: 
Panni