Panni sajt
Sajtos bolt

Megérkeztek a Gouda formák. Itt találod

Krémsajt készítése

Étel elkészítése: 

A kenhető állományú krémsajt könnyen elkészíthető, sokféle képpen felhasználható. Íze kellemesen savanykás, lágy.

KÉSZÍTÉSE:

Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből. Mielőtt hozzákezdenék a sajtkészítéshez, érdemes utánanézni, hogy honnan  tudunk majd friss, jó minőségű tejet beszerezni.

Sajtkultúra: A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a porformájú kultúrát, egy  kevés langyos vízben vagy tejbe feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a  kultúraszemek alaposan feloldódjanak.
23 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszulányi kultúrát keverünk.

Előérlelés: 5 -10 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása: 23 °C-on, 10 liter tejben 1,5-2 ml oltót alaposan elkeverünk. Majd 12 óra alvadási idő  következik szobahőmérsékleten. (20-24 °C-on)

Alvadék vágása: Az alvadékot 4 x 4 cm-res hasábokra  vágjuk. Csak merőleges, majd rá derékszögben  végezzük el a vágásokat!

Ülepítés: 12 óra ülepítés következik.

Formázás: Az alvadékot egy szűrő segítségével bő savóval átszedjük egy sajtkendővel kibélelt tálba  úgy, hogy az alvadék darabok minél kevésbé törjenek össze.  Fontos, hogy nem szabad  rázogatni, összetörni az alvadékot, mert akkor kevésbé lesz krémes.

Csurgatás: A sajtkendő négy sarkát összekötjük és egy kampóra felrakjuk, hogy a savó kicsuroghasson  belőle 12 órán keresztül. Majd kibontjuk a kendőt és óvatosan átforgatjuk a sajtot. Ami alul  volt az kerül felülre. Ezután újabb 12 óra csöpögtetés következik.
(Ezt az időt ha meleg van, lehet rövidíteni 2x6 órára.)

Kibontjuk a kendőt és tálba borítjuk a sajtmasszát. Sózzuk, fűsszerezzük, habosra keverjük. Ezt végezhetjük darálóval, botmikszerrel, aprítógéppel vagy kézzel is.

Tárolás: Hűtöszekrényben 10 nap, 2 hétig eláll.

Beküldő neve: 
Panni

Hozzászólások

Szia Panni! Segíts kérlek, mit rontottam el... A krémsajtot a leírt módon készítettem, és mire lecsöpögtettem, érezhetően savanyú volt. A tej minősége tökéletes volt, viszont az elkészítés alapján 48 órát szobahőmérsekleten van a tej/sajt, és mire elkészült, el is romlott. 

Szia krémsatom mire elkészült volna sajnos megromlott hiába volt szobahömérségleten. Sajnos mehetett a kukába. A tejet elötte pasztöröztem. 

Mit ronthattam el? Kérlek segíts.

Köszönöm 

 

Nem tudom milyen volt! Talán savanyú, de nem romlott. Pasztörizált tejből nem gondolom, hogy megromlik. Ha túl meleg van, az időket lehet csökkenteni.

Lattam mar ket elozo kommentben, hogy a sajt megromlott.....lehet, hogy a recept szerint a 12 ora ulepites kihagyhato, ez esetben, az elso 12 ora erleles utan maris lehet sajtkendoben szedni es igy nem romlik?.....mert azert 20 fokon friss sajt 3x12 ora hossz alas utan biztosra megromlik.

Inkább a csöpögtetést rövídisd le 2x6 órára. Az ülepítést ne hagyd ki, max azt is csökkensd 8-10 órára. 

A recept szerinti 10l -es tejmennyiségből nagyjából mennyi krénsajtunk lesz?!

Sziasztok!

Én az alábbiak szerint szoktam csinálni a krémsajtot és isteni finom :)
Kultúra: 16-17 fokos tejbe keverem a kultúrát, majd 3-4 óra előérlelés következik, ezen a hőmérsékleten.
Oltó: a 16-17 fokos tejbe keverem a fenti recept szerinti mennyiséget, majd hagyom aludni 18 órát.
Csöpögtetés: az alvadási idő leteltével apránként rongyba szedem az alvadékot (nem kell felvágni előtte), felakasztom csöpögni, néha átmozgatom, ha savósabb, akkor átfordítom az egészet és úgy visszarakom csöpögni. Nagyjából 12 óra alatt csöpög ki rendesen.
Sózás: a lecsöpögött alvadék súlyának 1%-a mennyiségű sóval alaposan elkeverjük.

Remélem, tudtam segíteni a krémsajtot szerető sajtkészítőknek! :)