2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Kovászolt pizza

Hozzávalók

(2 nagyobb pizzához)
    • 500 gr finomliszt (Bl55 vagy Bl80)
    • 1ek. Gríz (búzadara)
    • 0.5 ek. só (tengeri)
    • 0.5 ek. barna cukor
    • 2 ek. olívaolaj (ha van, extra szűz)
    • 325 ml víz (meleg 30-35 °C)
    • 1 mk kovász kultúra

Paradicsom szósz:

  • 40 gr sűrített paradicsom vagy friss paradicsom
  • frissen őrölt só
  • frissen őrölt bors
  • bazsalikom (és bármilyen zöldfűszer)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk cukor

Imádom készíteni a pizzát, mert mindenki szereti. Ezzel mindig sikerélményem van, mert mindenki kedvébe tudok járni vele. Végig kérdezem a családot ki milyet szeretne, és mindenkinek megsütöm a kedvenc pizzáját. Ráadásul, ha már előzőnap begyúrom a tésztát, másnap nagyon hamar lesz belőle ebéd.    
Itt a jó idő, kinti grillben is nagyon finomra lehet megsütni. Szeretjük a mi MARADJ OTTHON programjainkat! Együtt a család, csicseregnek a madarak, nyílnak a virágok, mi pedig a teraszon szívjuk be a D-vitamint, élvezzük a napsütést, az együttlétet és a nagyon finom pizzát.

Elkészítése:

A dagasztást nem kell túlzásba vinni, a pizza egy egyszerűbb tészta. A gríz kicsit lazítja, az olajtól könnyebb lesz a szerkezete. Hidegebb időszakban érdemes meleg vizet (30-35 °C) adni a tésztához, hogy a baktériumoknak is jó legyen. Melegebben, pedig inkább hidegebb vízzel gyúrjuk a tésztákat.

1. Előzőnap egy nagyobb tálba kimérem a lisztet, a búzadarát, a sót, a cukrot, a kovászkultúrát. Kanállal jól összekeverem, hogy már a száraz keverékben is egyenletesen legyen minden mindenhol.
2. Hozzáöntöm az olívaolajat, és a kimért vizet.
3. Alaposan összegyúrom. Addig gyúrom míg jó rugalmas tésztát kapok és már nem tapad a kezem, és a tálhoz sem.
4. Letakarom a tálat, és meleg helyre teszem kelni, fermentálódni. 8-10 órát hagyom a melegben, közben 4x, 5x áthajtogatom a tésztát. A tészta szélét megfogom, felhúzom, és ráhajlítom a tészta közepére. Fontos, hogy a meleg kelesztés 22-24 °C-ban legyen, mert csak így tudnak a baktériumok dolgozni, így tudják a tésztát fermentálni, átalakítani.
5. Hűtőbe teszem a letakart tésztát, és következik a hideg kelesztés. Ilyenkor alakulnak ki az ízek, a tészta végső szerkezete. Ez az idő legyen legalább 6-8 óra, de lehet akár 2-3 nap is.
Szeretem azokat az ételeket, amivel jól előre lehet dolgozni. Ezek a tészták, pont ilyenek! :)
6. Elkészítem a paradicsomszószt, felvágom a rávalókat, a kedvencekből jó sokat, és lereszelem a legfinomabb házi trappistámat.
7. A sütőt, alsó-felső fűtésre tekerem, és felmelegítem 260 fokra.
8. Alaposan belisztezett nyújtótáblára borítom a tésztát. Kettévágom, és cipót formázok belőle.
A cipóból kicsit kisebb kört nyújtok, mint amekkora a pizzasütő tepsim. Két kezemmel felveszem, és az ujjaim hegyével a közepét óvatosan megnagyobbítom, kicsit elvékonyítom. Akkor jó, ha a szélén marad egy vastagabb tészta rész.
Fűszeres paradicsom szósszal megkenem a tésztát mindenhol, csak a legszélét hagyom üresen, 0,5-1 cm-es sávban. Telepakolom finomságokkal, ráhintem a reszelt sajtot.
9. A pizzát a forró sütőbe tolóm, visszaveszem a hőmérsékletet 230 °C-ra, és 15-20 perc alatt megsütöm.

Paradicsom szósz készítése:

Ha friss paradicsomból készítem, akkor a paradicsomot botmixerrel összepépesítem.
A paradicsom péphez, püréhez a fűszereket, az olívaolajat hozzákeverem. 10 percet állni hagyom, majd rákenem a kinyújtott pizzára. 

        

Beküldő neve: 
Panni