



Kovászolt kifli tejsavbaktériummal
A kovászban ugyanúgy a tejsavbaktériumunk dolgoznak mint a sajtban, bontják a cukrot, alakítják át a fehérjét. A fermentált ételek mindig ízesebbek, könnyebben emészthetők. Mivel nekünk van bőven tejsavbaktériumok, gondoltam elkezdek kísérletezni a gabonákkal is és sütök finom házi pékárut családomnak. Az otthon illatában benne van a friss meleg kifli vagy kenyér illata. Ettől még a kamasz gyerekeim is mosolygósabban indulnak iskolába.
12 db kovászos kiflihez a hozzávalók:
- 500 gr. BL 55-ös búzaliszt
- 1-1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 30 gr. puha házi vaj
- 300 ml langyos tej
- 25 gr friss vagy 1 tasak szárított élesztő
- 1 kapszula LHB-02 tejsavbaktériummal
Nem kell hozzá sok minden, időben sem több mint közértben sorba állni. Viszont az élmény, az íz, az illat, az pótolhatatlan és örök.
Először egy pici langyos tejben feloldom a kapszulából kiszedett tejsavbaktériumot.
A lisztet átszitálva a dagasztóedénybe hozzáadom a sót és a cukrot. A sót óvatosan összekeverem a lisztben, hogy ne azonnal érintkezzen majd a baktériummal.
A puha vajat apró darabokban hozzáadom a liszthez.
Az langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt. Ezt a kultúrázott, élesztős tejet hozzáöntöm a liszthez.
Én dagasztógépet használok, abban 10 percig dagasztom. Nem érdemes spórolni az idővel!
Rugalmas tésztagombóccá gyúródik össze. 12 órát kelesztem szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva. A baktériumoknak kell az idő, a hőmérséklet, csak így fognak tudni jól táplálkozni! Ha ezt biztosítjuk nekik, cserében egy átalakított, ízekkel teli étel kapunk majd. Ezek az apró élőlények bontják a szénhidrátot, a fehérjét pedig ammóniává (könnyen emészthető fehérjévé) és ecet savvá alakítják át (innen a savanykás íz). Nincs is dolgom vele, jók a háttérmunkásaim :)
Mikor szépen megkelt, gyúródeszkára borítom és egyforma 12 részre vágom. Ezeket a kicsi darabokat párszor áthajtogatom, gombócokat formálok belőle. Letakarva még 30 percig kelesztem.
Majd egyesével gomba formát nyújtok belőle. (Először csak hosszába nyújtom, majd az egyik végén keresztbe mind a két irányba.) Lazán feltekerem, kicsit meghajlítom, mint egy igazi kiflit.
210 fokon 20-25 perc alatt ropogósra sütöm.
Ha van tiszta virágpermeteződ, töltsd meg vízzel és 3-4-szer spricceld meg. Így még ropogósabb héjat tudsz készíteni.
Lehet a tésztát feltekerni baconnel, vékony sajttal, vagy megszórhatjuk a tetejét nagy szemű sóval, magvakkal.
Jó étvágyat :)