2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Kovászolt kalács

Hozzávalók

  • 500 gr fehér liszt (Bl 55)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 mérőkanál kovászkultúra
  • pici vanília
  • 1 egész tojás
  • 100 gr puha vaj
  • 300 g meleg tej (30 °C), ha van író, az is nagyon jó bele
  • 1 tojás sárgája, a kalács kenéséhez

Gyerekkoromban húsvétkor Anyukám mindig sárgatúrót készített. Kaláccsal, sonkával, főtt tojással ettük. Azóta is nagyon szeretetem a kalács édes ízét, sós feltéttel megbolondítani. A kovászkultúrától nem lesz savanyú kovászolt íze, viszont valami egészen különleges, ropogós, ízletes kérge és csodás bélezete lesz. Persze nem csak húsvétkor sütöm, mert ez minden idők nagy kedvence az egész család számára. Szeretem azokat az ízeket amik mennek generációról, generációra.

Elkészítése:

1. Kimérem a lisztet, és egy nagyobb tálba beleszitálom. Hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát és a kovászkultúrát. Ez lesz a száraz keverékem, melyet még szárazon össze is keverek.
2. A száraz keverék közepére ütöm az egész tojást, hozzáteszem a puha vajat, és ráöntöm a meleg tejet.
3. Kézzel vagy géppel szép sima tésztát gyúrok belőle. A gyúrás eltart 6-8 percig, de a végére a tésztám jó rugalmas lesz, és már nem tapad sem a kezemhez, sem a tál oldalához.
4. Kovászolt kalács lévén, következik a meleg kelesztés. A baktériumoknak jót tesz a meleg, abban szeretnek dolgozni a mi finom tésztánkban. Ebben az időszakban nekünk nem eléggé meleg a házunk, már nem fűtünk, de még a tavaszi nap sem  melegítette fel. Ilyenkor a bedagasztott tésztát beteszem a sütőbe. A sütőt felmelegítem 30 °C-ra, és abban kelesztem a tésztát 8-10 órát.
A kelesztőtálamat mindig lefedem, hogy ne száradjon ki a tészta.
5. Belisztezett deszkára borítom a tésztát, kezemmel finoman kettéhajtom, kicsit meghengerelem, majd egyenlő hat részre vágom. A felvágott tésztából gombócokat formázok.
Minden gombócból hosszú szálakat sodrok. Próbálok finoman, óvatosan bánni a tésztával, hogy ne nyomjam szét a laza szerkezetét. A sodráshoz nem használok sok lisztet, mert akkor könnyen elcsúszik a tészta, és nem tud henger alakúra sodródni. Mikor készen van egy-egy szál, finomán átlisztezem, hogy a fonásnál ne tapadjanak össze a szálak.
Az öt szálat egymás mellé teszem, és az egyik végét összecsípem.
6. Következik a fonás.
Nem olyan ördöngös ám a fonás! Először én is tartottam tőle, de nagyon hamar el lehet sajátítani a fonás technikáját.
Jobbról haladok balra. Az első szálat áthajtom a 2. szál felett, majd a 3. szál alatt, aztán a 4. felett, az 5. szál alatt és végül a 6 szál felette. A következő sort pont ellentétesen kezdem. Az első szálat áthajtom a 2. szál alatt, majd a 3. szál felett, aztán a 4. alatta ..... Ezt ismételem addig, még az egész tésztát be nem fontam. A legvégén lévő kicsi szálakat ismét összecsípem. Ha esetleg a fonással nagyon keskenyre formáltuk a kalácsot, óvatosan kezünkkel összébb lehet nyomni, hogy olyan helyes ki dundi formája legyen.
Alányúlok kinyújtott tenyérrel, és egy határozott mozdulattal átteszem az oda készített tepsibe.
Egy tojássárgáját villával felverek, és bekenem vele a kalácsot.
7. Egy magasabb falú tepsit ráfordítok, hogy megvédjem a kiszáradástól. Hüvös helyre teszem (hűtőbe is lehet) és itt hagyom még 6-8 órát. Ez a hideg, lassú kelesztés.
8. A sütőt előmelegítem 230 °C-ra. Mikor már jó forró a sütő, betolom lefedve a kalácsot.
Mindenképpen letakarva kell a kalácsot sütni, mert a benne lévő cukor miatt, hamar meg tudna égni a külseje. 15 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C-ra és tovább sütőm még 20-25 percet. Az utolsó 10 percben veszem le a ráborított tepsit, és hagyom, hogy egy kicsit megpiruljon a kalácsom.
9. Mikor megsült, rácsra teszem és hagyom, hogy teljesen kihűljön.

      

Beküldő neve: 
Panni