Panni sajt
Sajtos bolt

a

Kimchi készítés

Étel elkészítése: 

Kimchi, - koreai csípős káposztakimcsi fűszerek és zöldségek
A koreai konyhaművészet hagyományos étele amelyet friss zöldségek savanyításával-fermentálásával készítenek. Ma már nem csak Japánban és az ázsiai országokban ismerik, hanem világszerte népszerű és elterjedt "superfood" a kimchi. Több száz vátozata ismert: salátának, levesnek, vagy főételként fogyaszva:  rizzsel, sült rizzsel, halakkal, rákkal. Szuper egészséges, könnyen emészhető, fogyókúrát segítő és nagyon finom!

Család kedvence kimcsi készítése:
1.) Zöldség rész előkészítése, sózása
egy kínai kel centis karikákra, majd centis csíkokra vágva
három sárgarépa vékony csíkokra szeletelve
5-6 piros retek karikázva
3-5 zöldhagyma (újhagyma) centis darabokra vágva
1 csapott evőkanál só (jódmentes!)
Tálban keverd össze a zöldségeket a sóval, fedd le, tedd hűvös helyre.
Érleld így egy napig. A zöldségek felveszik a sót, puhulnak és levet eresztenek.
2.) Kimchi szósz készítése:
2dl vízbe keverj 1 kiskanál barna cukrot és 1 evőkanál rizslisztet. Lassan melegítsd fel forrásig, majd hagyd kihűlni.
Pucold meg, és vágd fel ezeket:
egy lédús körte (vagy más lédús gyümölcs)
egy gerezd fokhagyma
negyed fej vörös hagyma
szilva méretű gyömbér darab
két evőkanál szójaszósz (vagy halszósz)
Botmixerrel vagy turmixban az egészet turmixold össze.
A langyos szószba keverj bele 1 kapszula savanyító starter kultúrát
A chili pehely:kimchi sózva
A kimchihez használt chili pehely szárított piros chili, kimagozva, és összetörve.
Az eredeti koreai chili pehely csak enyhén csípős, ezért simán 3-4 evőkanállal is raknának ebbe a szószba. Ha tudsz ilyet szerezni, akkor csak bátran…, ha viszont magvas, méreg erős chilid van, elég lesz egy kiskanálnyi bele. Tegyél hozzá még egy evőkanál jó minőségű hazai piros paprikát.
Vagy tegyél bele egy evőkanál boltban kapható chili szószt.
Vagy teljesen hagyd ki a paprikát.
3.) összekeverés, érlelő edény:
Keverd össze egy tálban a zöldségeket a szósszal, alaposan. Tömören gyömöszöld bele egy befőttes üvegbe az egészet. Minél kevesebb levegőhöz jut, annál tisztábban tud érni. Használhatsz mázas cserép edényt is, az eredeti koreai cserép edény neve onggi, ők ebben érlelik.
4.) érlelés:
Az érlelés első 3 napját melegebb helyen kell töltenie a kimchinek. Érleld 20-24°C-os helyen 3 napig. Gondoskodni kell róla, hogy a keletkező gázok tudjanak távozni, ezért a tetőt csak lazán tedd rá. A 4. napon már finom, de enyhén éretlen még a kimchid. Ha van türelmed, érleld tovább a hűtő felső polcain, vagy más hűvös helyen. Napról-napra finomabb és érettebb lesz. Szerintem a 10-14. napokon van a csúcson, de jóval hosszabb ideig eláll.

Variáld szabadon!
Változtass az összetevők arányán saját ízlésed szerint, próbáld ki más zöldségekkel, és különböző fűszerezéssel. Készítheted egyéb lédús gyümölcsökkel is.
A tradicionális kimchikben a káposztát a levelei között erősen megsózzák, majd pár órán keresztül érlelik. A káposzta levet ereszt, megpuhul. Ezután a sót, és az értékes leveket lemossák a káposztáról, és a negyedbe vágott káposztákat bekenik a kimchi szósszal. Itt tér el leginkább ez a recept az koreai eredetitől. A zöldségek elő érlelése kevesebb sóval, hosszabb ideig történik. Az értékes levek pedig benne tudnak maradni az ételben.

Beküldő neve: 
Zsolt