Panni sajt
Sajtos bolt

Kefir készítése

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.
A Kaukázus északi részéről származik, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.
Jó minőségű kefir készítéséhez tejsav baktériumok és kefir gomba szükséges. Keverékeinkben lactococcusok, lactobacillus fajok és torula élesztő is található. A tejsav mellett szén-dioxid és etil-alkohol is képződik.
A kefir kellemesen savanykás, enyhén pezsgős érzetű, krémes állagú készítmény.
Egészséges, könnyen emészthető, probiotikus, helyreállítja a bél normális baktériumflóráját, csökkenti az emésztési zavarokat, erősíti az immunrendszert, és nagyon finom.

Készítése:
A kefir az egyik legkönnyebben elkészíthető tejtermék. A kefirgombának tág a hőoptimuma, pH tartománya.
Ha lehet készítsd jó minőségű házi tejből, de bolti tejjel is jól fog működni.
Ha nyers tejből dolgozol, a kefir készítését hőkezeléssel kell kezdened. Melegítsd fel a tejet 86-90°C-ra, majd hűtsd vissza 24°C-ra. (vízfürdővel gyorsítsd fel a hűtési időt). Tökéletes ízű kefir készíthető forralt tejből is, de itt már sok vitamin elvész, és a kálcium sók is átalakulnak. Boltunkban kapható kultrúra keverék tartalmazza a kefir készítéséhez szükséges savanyító törzseket, és a gombát is, jól bevált arányban összekeverve.
A kefirkultúrát oldjuk fel kevés langyos vízben vagy langyos tejben a bekultúrázás előtt 15-20 perccel. (oldjuk fel a kapszula, vagy tasak tartalmát)

A tej hőmérséklete 20-24°C. között optimális.
A kefir kultúrát alaposan keverjük össze a langyos tejjel, és hagyjuk a bekultúrázott tejet szobahőmérsékleten. (magasabb helyre tegyük, ahol melegebb van, kb. 20-24°C)
24 óra alatt a kefir megalszik, elkészül. Tedd hűtőbe, és érleld még egy napig, hogy a kefir ízei tökéletesen beérjenek. Sűrű kefir öntetet készíthetsz, ha sűrű kendőben lecsöpögteted, sűríted.
Hűtve tárolva, 10-14 napig eláll.

Prémium minőségű kaukázusi kefir keverék bifido baktériummal »»»
Kaukázusi kefir keverék kapszulázva 10 liter  tejhez »»»

 

Hozzászólások

Szia!Azt szeretnem megkérdezni hogyha nem akarom megfelezni a kefir keszítéséhez a kapszulàt,hanem 5l.tejhez adok 1db.-ot mi lesz,nem àrt de nem is hasznàl?

Szia! Pont úgy ahogy írod! Semmi nem történik. :)