2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Hajtogatott pizzás rúd - kovászolva

Hozzávalók

  • 120 ml meleg víz
  • 250 ml tej
  • 2 nagy tojás
  • 700 g búzaliszt Bl 55
  • 1 mérőkanál kovász
  • 2 tk. só
  • 4 tk. cukor
  • 300 g hideg vaj

Lehet sós is, édes is.
Talán kicsit macerásnak tűnik, de nem az. :) Napokig eláll a hűtőben, és mindig csak annyit kell megcsinálni belőle, amennyire frissen kapható a család.
Én 2 adagot szoktam készíteni, 4 részre osztva, zacsiba teszem a hűtőbe. Egyik nap kakaós csiga, másik nap pizzás, aztán sajtos. De bármivel nagyon finom.
Szeretni fogjátok!

A tejet, vizet és egy tojást egy bögrében mérem, beleszórom a kenyérkovászt és alaposan elkevertem. A folyadék hőmérséklete 30-35 °C legyen.
A hideg vajat 1x1 centis darabokra vágom. Nagy keverőtálba készítem a lisztet, a sót, a cukrot, majd fakanállal összekeverem. Hozzáadom a felkockázott vajat, és csak annyira keverem össze a tésztát, hogy a vajdarabkák megmaradjanak benne. Ez csak pár másodperc!

A keverékhez hozzáöntöm a tojásos folyadékot, és fakanállal összekeverem. Nem szabad agyondolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne.
Félóránként 3x-4x átforgatom a tésztát. (A tálban lévő tésztát, a szélétől a közepe felé hajtogatom, 4-5 mozdulattal.)
A tálat lefedve, legalább 12-24 órára beteszem a hűtőbe. Másnap felhasználás előtt kiveszem, majd bőségesen lisztezett felületre borítottam. Vékony lapot nyújtottam belőle. Ekkor még látszódnak a vajdarabok.A kinyújtott tésztát elkezdem hajtogatni. Először háromba, azaz a bal szélső harmadot a középsőre, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsík felső végét visszahajtottam a közepéig, majd az alsóit is a közepéig.

Ezt a hajtogatást még kétszer megismételtem úgy, hogy közben 10-15 percet pihentettem a tésztát. Ezután fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem úgy jó harminc percre. De lehet akár 2-3 napra is!Hűtés után egészen vékonyra nyújtottam, és kakaós masszát kenek rá, majd feltekerem és szeletelem.
Vagy 1 cm-esre nyújtom, megkenem ezzel, azzal, sajtot szórók rá és mehet a sütőbe.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. 20-25 perc alatt sültek pirosra.

Beküldő neve: 
Panni