Panni sajt
Sajtos bolt

Gluténmentes kovászolt kenyér

Étel nehézségi fok: 
közepes

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 60 gr joghurt
  • 190 gr langyos víz
  • 100 gr keményítő (pl. tápíóka, burgonya, kukorica, nyílgyökérliszt)
  • 200 gr liszt (pl. rizs, kukorica, lenliszt, hajdni, köles)
  • 2 ek olaj
  • 1 mk szentjánoskenyér liszt (elhagyható)
  • 2 ek útimafűhéj
  • 1,5 tk só

Gluténmentes kenyér készítésében még én is nagyon kezdő vagyok. Szerencsére, nincs gluténérzékeny a családban. De azt látom, hogy a környezetemben egyre többen szenvednek a gluténérzékenységtől. Nekik szeretnék ezzel a recepttel segíteni. Szeretném, ha azok is akik nem ehetnek „rendes” kenyeret, azok is kovászolt, értékes, jóízű kenyeret ehetnének. 

Kovász: 75 gr vízben elkeverek 1 mérőkanál kenyér kovászkultúrát.
52,5 gr rizsliszttel és 22,5 gr keményítővel összekeverem, és hagynom autolizálni (pihentetem) egy órát.
Utána hozzáadok 60 gr joghurt + 190 gr vizet, ezt csomómentesen elkeverem.
100 gr keményítőt (kukorica, burgonya, tápióka, nyílgyökér, stb) és 200 gr lisztet (ez lehet kevert liszt is!) adok még hozzá. Kanállal keverem el homogénre.
Majd jön hozzá még 1,5 tk só, 2 evőkanál napraforgó olaja, 2 evőkanál útifűmaghéja, és 1 mokkáskanál szentjánoskenyér liszt. Ezt is alaposan elkeverem a tésztában.
Az olaj és a szentjánoskenyér liszt segít az állagán, kicsit rugalmasabb lesz tőle. Az útifűmaghéjjal pedig a rostokat igyekszem javítani a kenyérben.
A kovászolás miatt 4-5 napig eláll.
Az egészséges táplálkozáshoz nagyon fontosak a rostok, a vitaminok. Ezekben a fermentált élelmiszerekben nagyon jó formában találhatók. 

Beküldő neve: 
Panni