Panni sajt
Sajtos bolt

Füstöltsajtos bableves

Étel elkészítési idő: 
30-60 perc
Étel nehézségi fok: 
könnyű

Hozzávalók

 • ½ száraz tarkabab
• 1 egész vöröshagyma
• 1 szem paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré
• 1 édespaprika
• 2-3 sárgarépa
• 1 petrezselyem gyökér
• 1 zellergumó
• 1 tekercs parenyica
• pirospaprika, petrezselyemzöld, zellerzöld, tárkony
• őrölt feketebors, só
• 1 dl savanyúkáposzta lé
• 1-2 fokhagyma
• 2-3 babérlevél
• olaj, liszt

 Elkészítés

Az előző éjjel beáztatott babról az áztatólét leöntjük, és a meghámozott, egészben hagyott hagymát a zöldségekkel, babérlevéllel, savanyúkáposzta-levével a paradicsommal, sóval, paprikával, zeller –és petrezselyemzölddel, kevés tárkonnyal 1,5-2 óra alatt vajpuhára főzzük. Annyi vizet használjunk, hogy az egész elegyet ellepje. Mikor a bab puha, 2-3 evőkanál olajon kb. 1 csapott evőkanál liszttel, zúzott fokhagymával és a pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk. (A paprikát csak az utolsó pillanatban keverjük hozzá.) Először kevés hideg vízzel, majd apránként a levest hozzátéve, berántjuk. Mikor 2-3 percet forrt, borssal, kevés tárkonnyal, és újból petrezselyem –és zellerzölddel ízesítjük, ha szükséges, öntsünk még savanyúkáposzta-lét is hozzá. Az egyben hagyott zöldségeket (a hagyma kivételével) laskára vágjuk, és a levesbe visszatesszük. Jó füstös –sós parenyica sajtra rámerve tálaljuk. Ízlés szerint tejfölt (kefirt) tehetünk bele.

Beküldő neve: 
-