Panni sajt
Sajtos bolt

Biai Fánglis

Előétel
Recepttípus: 
Sajtos étel recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Étel elkészítési idő: 
30 perc
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

 Előkészítés:

A krumplit hámozd meg, öblítsd le vízzel, majd reszeld egy megfelelően nagyméretű tálba, nagy lyukú eszközön. Tégy ugyanígy a tökkel. Öntsd hozzá a lisztet és törd rá az egész tikfiakat. Fejtsd le a fokhagymagerezdek fehér, kemény burkát, és a hagymákat zúzd apróra. Használhatsz hozzá fokhagymanyomót, de megteszi két evőkanál is, amelyek között összepréselheted. A zúzalékot öntsd a tálba az előzőek közé, majd amit eddig beletettél, azt keverd addig, amíg a tésztának egynemű sűrű állaga nem lesz. Ekkor fűszerezd sóval, borssal „gondolom formán”, – ízlésed szerint – majd ismét dolgozd össze.

Különlegességként tehetsz a tésztába további fűszereket, zöldségeket és előre hámozott magvakat is. A bazsalikom, kakukkfű nem fog ellenkezni! Az erőssel vigyázz, a tököt helyettesítheted zöldséggel de, vékonykára szeleteld mert gyorsan meg kell puhulnia és sülnie!

Elkészítés:

A „Biai Fánglis”, amint arra neve is utal, előzsírozott kőműveskanálban nyílt tűz fölötti rácson készül. Serpenyős változata önámítás, nem is próbálkozz, nem lesz olyan! A fángli feneke egyben meghatározza a sütnivaló átmérőjét. Vastagságát pedig a tésztába rejtett krumpli szabályozza, amely természeténél fogva nehezen sül át, ezért viszonylag vékony, nagyjából egy centis tésztájút szabad csak készíteni belőle. Ha tűz megfelelő, és kőműveskanalunk már átforrósodott, csak akkor tegyük bele a tésztát! Ha nem így cselekszel, alkotásod a fángliba jól beleragad. Nagyjából három-négy perc alatt átsül az egyik fele. Ekkor megfordítjuk – a gyakorlott vakoló kőművesek szabad stílusgyakorlatait felhasználva, ezt ügyes csuklómozdulattal, feldobással is megtehetjük – majd további egy-két perc alatt a tészta másik felét is megpirítjuk. Akkor igazán jó, és tálalható, ha enyhén barnára sült.

Tálalás, ízesítés:
A már szépen pirult szeletek tűzforrók. Tálalásuk melegen ajánlott, ezért nem árt, fedett, hőálló tálról gondoskodni, ha nem azonnali fogyasztásra készülünk.
A fánglis alapváltozatát, a lángoshoz, pizzához hasonlóan utólag is ízesíthetjük. A tejfelt, sajtot, sült szalonnát igen kedveli, akár natúr, akár fűszerezett formában.

Forrás: http://www.biatorbagy.org/