Panni sajt
Sajtos bolt

Edami

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

Edami, vagy Edammer sajt, hagyományos holland kerek sajt, mely viaszolt. Az Edami sajt enyhe ízű, így igen népszerű mindenfelé.

KÉSZÍTÉSE:
Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön.
Sajtkultúra: A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Érdemes a porformájú kultúrát egy kevés langyos vízbe vagy tejbe feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak, életre kelljenek.
30 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszula (Trappista) kultúrát keverünk.
Előérlelés: 30 percig érleljük, hagyjuk, hogy a kultúra dolgozzon.
Tej beoltása: 10 liter tejhez 3 ml oltót keverünk és 30 perc alvadási időt hagyunk neki.
Alvadék vágása: Az alvadékot 1-1,5cm-re vágjuk mindaddig míg, egyenletes rögnagyságot nem kapunk.
10 percig pihentessük az alvadékot.
Nagyon lassan melegítsük az alvadékot 34 fokig 20 perc alatt. Közben kevergessük rendszeresen, hogy az alvadékszemek ne tapadjanak össze.
Hagyjuk 10 percig pihenni az egészet. Ezután szedjünk le 1-2 liter savót és tegyük félre.
Ahány liter savót leszedtünk, annyi liter 44°C vizet töltsünk vissza az alvadékra. Ezzel mossuk az alvadékot. Óvatosan kevergessük az alvadékot, kb. 1 percig.
Formázás: Formába tesszük, préslapot teszünk rá, majd súlyozzuk. Súlyozzuk a sajt súlyának 5x-vel kb. 1 órán keresztül.
Melegítsük fel a félre tett tejsavónkat 50°C-ra, majd a tűzről levéve tegyük bele a sajtunkat forma nélkül. Hagyjuk 20 percig benne, hogy az egész sajt átmelegedjen. Vegyük ki a sajtot a meleg tejsavóból és sajtkendővel bélelt formába tegyük bele.
10 kg súllyal préseljük 6 órán keresztül.
Sófürdő: Ezután készítünk egy 20%-os sófürdőt. (Szórj literenként 20 dkg nem jódozott sót a vízbe, és jól keverd el!) A sajtot olyan nagy tálba helyezzük, amelyikbe annyi sólevet tudunk önteni, hogy a sajt úszni tud. 1kg-os sajtot 12 órán keresztül kell áztatni, de attól függően, hogy mennyire sósan szereted a sajtot, az időt módosíthatod. Egyszer forgasd át sajtodat a sófürdőben.
Érlelés: Hagyjuk szikkadni a sajtot 5-6 napig. Ha már teljesen száraz tapintású a kérge, kenjünk rá két réteg sajtbevonót, és 12-14 °C-os helységben 85%-os páratartalomban, 6-12 hétig érleljük.