Panni sajt
Sajtos bolt

Cottage cheese

A cottage cheese - túrósajt
Eredetileg maradék tejekből készítették a kis gazdaságokban. Észrevették, hogy az állott tej könnyedén megsavanyodik, ha a meleg tűzhely mellett hagyják. Egy nap elteltével már savanykás túró készülhetett.

Hozzávalók:
• 10 liter tej
• 1 kapszula mezofil starter kultúra
• 1ml oltó
• só
Készítése:
Beleöntöm a friss tejet egy nagy edénybe és megmelegítem 28 °C-ig. Hozzáadom a feloldott mezofil starter kultúrát.
Hagyom, hogy a tej visszahűljön 20-22 °C-ra. Várok legalább egy órát mielőtt hozzáadom az oltót. 20-22 °C-on alaposan elkeverem az oltót a tejben. Lefedem az edényt a tejet altatom egy éjszakán át szoba hőmérsékleten. Felvágom az alvadékot egy centis kockákra és 45 perc alatt 40 °C közelébe melegítem. Közben 5 percenként óvatosan megkeverem.
Átszedem sajtkendőbe és hagyom csepegni 15 percig. Utána összekötöm a négy sarkát és fellógatom addig, amíg befejezi a csepegést.
Ha kész, edénybe teszem és sóval összekeverem. Aki gazdagabban szereti, keverhet hozzá tejszínt is.
Friss snidlinggel, pirítóssal mennyei reggeli! 

Beküldő neve: 
Panni