Leírás
Olasz sajtkultúra gyúrt-érlelt sajtok készítőinek. Provolone, scamorza, caciocavallo, kaskavál, és más forrázott-gyúrt-érlelt sajtok kultúrájaként.
A provolone tradicionális olasz sajt. A Vezúv környékéről, Cassilli városkából származtják. Az olasz sajtipar 6. legkelendőbb exportcikke, világyszerte elismert sajtfajta.
Hevített-gyúrt, érlelt sajt. Az 1-3 hónapig érő sajtokat dolce (édes), a 3 hónapnál idősebb sajtokat piccante névvel illetik. A hosszabban érett sajtok különösen pikáns ízeiket a zsírbomlás közben keletkező zsírsavak adják. Formája a madzaggal átkötött sonka - körte szerűtől a szalámi kinézetűn át, egészen a 30cm átmérőjű vaskos provolone-oszlopokig terjedhet.
Két eredetvédett fajtája: Provolone Valpadana DOP és Provolone Del Monaco DOP.
Provolone recept
összetevők:
Streptococcus Salivarius subsp. Thermophilus
Lactobacillus Delbrueckii subsp. Lactis
Lactobacillus Helveticus
Lactococcus Lactis subsp. Lactis
Lactococcus Lactis subsp. Cremoris.