2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Paneer sajt

Hozzávalók

Hozzávalók:
10 liter tej (friss házitej, vagy bolti "dobozos")
1l savanyú, natur joghurt (elhagyható)
10 kiskanál fehér ecet (alma vagy borecet) vagy 1 csapott ekvőkanál citromsav
10 csapott evőkanál só

Az indiai-pakisztáni konyhából származó, sokszínűen felhasználható grillsajt a paneer. Szeletekben, vagy kockákra vágva sütik-grillezik, majd salátákkal, rizzsel, csatnikkal tálalják. A sajt kicsapatása a tejből nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel (vagy citromsavval) és sóval történik.  Az itt leírt Paneer – variáció joghurttal és alma ecettel készül, mert így találtam a legjobb ízűnek és állagúnak a sajtomat.

Készítése:

Beleöntöm a tejet egy nagy lábasba és lassan melegítem. Folyamatosan kevergetem, hogy ne kozmáljon oda!
Mikor eléri a 90-95°C hőmérsékletet, hozzákeverem a joghurtot, és addig melegítem, míg a joghurtos tej is eléri ez a hőfokot. (Lehet kicsit melegebb is, hogy bíztosan jó legyen, de forralni nem szabad.)
Amikor kellően meleg a joghurtos tej, akkor elzárom a lángot, és lassan, óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a sót, és az ecetet (vagy citromsavat). Ha joghurt nélkül készül, akkor több ecetre-citromsavra van szükség a kicsapatáshoz.
A fedőt már nem teszem vissza rá, hanem 10-15 percig hagyom, hogy az alvadék a savó tetején összegyűljön. Ilyenkor már kevergetni nem szabad!
Sajtkendőbe, szedem az alvadékot, és fellógatom csepegtetni. Vagy ricotta formába szedem, és ott hagyom kicsöpögni. A "lehalászáshoz" szűrő edényt, tésztaszűrőt használok.
1 órán keresztül hagyom így csöpögni, azután sajtformába teszem és alaposan megpréselem, hogy jól  összeálljon a sajt.
A préselés ideje 3-4 óra
Ekkor már vágható, elkészült a joghurtos Paneer.

Szépen grillezhető joghurtos aromájú sajt készül ezzel a módszerrel.
Jól illik hozzá a spenót, a friss saláta, a grillezett zöldség, gyümölcs szósz, lekvár.
Készítéskor is fűszerezheted borssal, curry-vel, zöld fűszerekkel. Vagy keverheted spenóttal, borsóval, csalánnal, vagy mángolddal is nagyon finom.
Hűtőben tárolandó, nem érlelhető!

Készíthető akár bolti, dobozos tejből is.

Beküldő neve: 
Zsolt