Panni sajt
Sajtos bolt

Paneer sajt

Az indiai konyhából elterjedt, közkedvelt sajt a Paneer. Elsősorban salátákhoz, vagy grillezve fogyasztják. A sajt-fehérje kicsapatása nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel és sóval történik.  Az itt leírt Paneer – variáció joghurttal és alma ecettel készül, mert így találtam a legjobb ízűnek és állagúnak a sajtomat.

Hozzávalók:
10 liter teljes tej
1l natúr joghurt
10 kiskanál fehér ecet (alma vagy borecet)
10 csapott evőkanál só (nem jódozott)

Készítése:
Beleöntöm a tejet egy nagy lábasba és lassan melegítem, amíg a 86°C-ot meghaladja a hőmérséklete. Folyamatosan kevergetem, hogy ne kozmáljon oda!
Ha felmelegedett, (legalább 86 fokos) akkor lassan, óvatosan elkeverem benne a sót, joghurtot, és az ecetet.
A fedőt már nem teszem vissza rá, hanem 15 percig hagyom, hogy az alvadék a savó tetején összegyűljön. Ilyenkor már kevergetni nem szabad!
Kendőbe, szedem az alvadékot, hogy lecsöpögjön. Ehhez szűrő edényt, tészta szűrőt használok.
50 perc után összekötöm a négy sarkát a kendőnek, megcsavarom, hogy még a maradék savó is kifolyhasson. Hideg víz alatt áthúzom, hogy az ecet íze kimenjen belőle.
Formába teszem és alaposan megpréselem, hogy jól  összeálljon a sajt.
A préselés ideje 3-4 óra
Ekkor már vágható, elkészült a joghurtos Paneer.

Szépen grillezhető joghurtos aromájú sajt készül ezzel a módszerrel.
Jól illik hozzá a spenót, a friss saláta, a grillezett zöldség, gyümölcs szósz, lekvár.
Készítéskor is fűszerezheted borssal, curry-vel, zöld fűszerekkel. Vagy keverheted spenóttal, borsóval, csalánnal, vagy mángolddal is nagyon finom.

Hűtőben tárolandó, nem érlelhető!

Beküldő neve: 
Zsolt