



Rákóczi ordás
Hozzávalók:
Tészta :
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
Töltelék:
- 75 dkg orda
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- friss vanília örlemény
- házi sárgabaracklekvár
Hab:
- 4 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
A tészta mennyisége egy 24 cm átmérőjű formához vagy egy kisebb tepsihez elegendő.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és az összes hozzávalóval összegyúrjuk, majd fél órát a hűtőbe pihentetjük. Mikor kivettük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és 15 percig csak a tésztát sütjük. Akkor jó, ha a széle kezd már éppen barnulni.
A túrót alaposan összetörjük és el keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáit, cukrot, reszelt citromhéjat, frissen őrölt vaníliát és alaposan kikeverjük.
Az enyhén megsütött tésztát megkenjük finom házi baracklekvárral, majd rásimítjuk a túrótölteléket és visszatesszük még 20 percre a sütőbe.
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Ha megsült kivesszük, vékonyan megkenjük lekvárral, majd óvatosan a habot is rásimítjuk és visszatesszük a még forró sütőbe. 2 perc után kikapcsoljuk és a sütit hagyjuk még egy kicsit hűlni benne.
Jó étvágyat:)