Leírás
Bolgár típusú ízes, krémes, szilárd joghurt készülhet vele. Jótékony baktériumokban gazdag, probiotikus. Enyhe utósavanyodás jellemző rá, ezért hosszan megőrzi kitűnő ízeit és állagát. Készíthetsz belőle gyümölcsös, müzlis, ivó, vagy görög krém joghurtot, önteteteket is.
Összetevők:
inulin (prebiotikus növényi rost), glükóz (baktérium hordozó)
- Streptococcus termophilus
- Lactobacollus delbrueckii subs. bulgaricus
- Bifidobacterium lactis
Adagolása:
1 kapszula 5 liter tej beoltásához ajánlott.
Tárolása:
+4°C alatt (a hűtőszekrény alsó, hidegebb polcain, vagy mélyhűtőben)
Ha mélyűtőben tárolod, a felhasználás előtt 1 órával tedd szobahőmérsékletű helyre.
Joghurt készítése:
A házi nyers tejet óvatosan melegítsd fel 86-90 °C-ra. Majd vízfürdő segítségével hűtsd vissza 46-48 °C-ra. Közben, mikor melegszik a tejed, húzd szét a kapszulát, öntsd a tartalmát egy kisebb pohárba. Pici langyos vízzel keverd alaposan össze, hogy teljesen feloldódjon. Ha visszahűlt a tejed, keverd el benne a feloldott kultúrát. A bekultúrázott tejet tartsd 3,5 - 4 órán keresztül 46 °C-on. Az így készült joghurt illatos, ízes, enyhén savanykás. Ha szeretnéd, hogy jobban hasonlítson a boltban kapható, savanykásabb tónusú joghurthoz, akkor hagyd hosszabb ideig a dunsztban (5-6 óra). A dunsztolást végezheted jól szigetelt dobozokban (termodoboz), termoszokban, vagy hagyományos dunszttal is. Ha jó minőségű bolti tejet használsz, akkor már nem kell 86 °C-ra felmelegíteni a tejet, mert helyettünk ezt már megcsinálták. A recept többi része ugyanaz. Az elkészült joghurtot még legalább 6 órán át érleld tovább hűtőszekrényben, hogy a végső állag kialakuljon, az ízek kikerekedjenek.
Joghurtod hűtőben 2-3 hétig eláll. Készíthetsz belőle görög joghurtot, krémeket is. Ehhez a joghurtot sűrítened kell: csepegtesd ki belőle a savót úgy, hogy túrózsákba szeded, felakasztod és néhány órán át hagyod kicsepegni.
Vélemények
Sűrű és finom ízű. A legjobb görög joghurt készítéséhez.
Bolti 2.8% tejjel keszult a legelso joghurt, azzal is mukodott. Utana csak hazit hasznaltam, es hasznalok hozza, azzal pedig mennyei!
Nem bonyolult, a kapszulabol sem az adagolasa a joghurtkulturanak. Koszonom, h vagytok!
Vettem 5 liter pasztőrözött farmtejet (3,6%), a meglévő suos vide edényembe töltöttem, és beállítottam 46 C°-ra, beoltottam a feloldott kultúrával és 5 órát hagytam érni.
A nagyját kiporcióztam üvegekbe, és egy részét jó 1 órán át lecsöpögtettem.
A normál joghurt is príma lett, a lecsöpögtetett is, és mivel a lecsöpögött savót nem dobtam ki, készítettem ivó joghurtot is (1:1 arányban joghurt és savó).
Az ivó joghurtot csináltam törökösen egy csipet sóval, és úgy is, hogy bele turmixoltam aszalt gyümölcsöt.
Mindenképp jó volt, jó szívvel ajánlom bárkinek.
Joghurt és sajtkészítő gépemben használom. Elégedett vagyok a termékekkel.
Köszönetem!
Elégedett vagyok.