Panni sajt
Sajtos bolt

A Medvehagyma finom, és egészséges!

 

Termését, és gumóját szeretik a barnamedvék, ezért nevezték el medvehagymának őseink. Több népies néven is találkozhatsz vele: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, poroszhagyma. 

Leveleit tavasszal, márcus-április napjaiban gyűjtjük. Legjobb még virágzás előtt szedni, mert ilyenkor több benne az értékes ásvány és vitamin.


Medvehagyma programok 2015 március-április:

 

Orfű, XII. Medvehagyma Fesztivál:

Kemencés udvar 2015 április 18. - 19.

  • medvehagymás langalló, pogácsa
  • medvehagymás ételek
  • kézműves vásár

Bakonybél: VII. Medvehagyma Nap

Sétáink során útba ejtjük a környék legnagyobb medvehagymását a Gerence-völgy –ben.
 

Medvehagyma lelőhelyek Magyarországon:

Gerecse:

Bajna-Pusztamarót. Mindent elborít a medvehagyma, és a fokhagyma illat. Könnyedén megszedheti családjával a télrie való mennyiséget.

Bakony:

Tés (Tési Fennsík) illetve a Gerence-Völgy környékén érdemes figyelni a fák töveit, hatalmas medvehagyma zsákmánnyal térhetünk haza.

Balaton északi partja, Tihanyi Félsziget

Sajkod, Örvényes mentén medvehagyma-szőnyeg borítja a meredek partoldalt.

Orfű-Mecsek:

Pécs-Tó környékén valamint a Misina déli oldalán, a Misina-Tubes vonalában találsz vadfokhagyma mezőket.

Zala:

A Kovácsi-patak völgyében a zalaszántói sztúpa közelében.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal illetve az őszi kikericcsel. Mindkét növény mérgezést okoz, ezért győződj meg róla, hogy biztosan medvehagymával van-e dolgod? A növény levelét megdörzsölve fokhagyma illatot kell érezned, csak ezután szabad begyűjteni azt.

A medvehagyma felhasználása:

Sajtok készítéshez: alapos mosás után, nyersen feldarabolva, sajttésztába keverve.  Sós medvehagymás sütik:  pogácsák, túrós medvehagymás, ordás medvehagymás. Vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal kikeverve), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.
További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva, finom étel.

Sokféle bántalomra használható. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. A szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Tárolása, tartósítása:

Nekem a mélyhűtés vált be a legjobban. Aprító géppel apróra vágva, adagonként zacskózva teszem a fagyasztóba. Eltartható még szárítva, sózva, vagy olajban, oliva olajban,. Mézzel összekeverve téli gyógyszert készíthetünk belőle.

A fagyasztás megőrzia a vitaminok és ásványok többségét, és a növény mélyzöld színét. Házi sajtok készítéséhez leginkább ezt a módszert ajánlom.