2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Elindult a medvehagyma szezon

Termését, és gumóját szeretik a barnamedvék, ezért is nevezték el medvehagymának őseink. Több népies nevet is adtak neki: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, poroszhagyma.  Leveleit tavasszal, márcus-április napjaiban gyűjtjük. Legjobb még virágzás előtt szedni, mert ilyenkor több benne az értékes ásvány és vitamin.

A medvehagyma felhasználása:

Sajtok készítéshez alapos mosás után, nyersen feldarabolva, sajttésztába keverve. Süthetsz vele medvehagymás pogácsát, túrós medvehagymás sósat, vagy ordás - medvehagymás süteményt. Használhatod vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal kikeverve), - ez rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva, finom étel. Sokféle bántalom kezelésére használható:  kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. A szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Tárolása, tartósítása: Nekem a mélyhűtés vált be a legjobban. Aprító géppel apróra vágva, adagonként zacskózva teszem a fagyasztóba. Eltartható még szárítva, sózva, vagy olajban, oliva olajban,. Mézzel összekeverve téli gyógyszert készíthetünk belőle.A fagyasztás megőrzia a vitaminok és ásványok többségét, és a növény mélyzöld színét. Házi sajtok készítéséhez leginkább ezt a módszert ajánlom.
Medvehagyma programok 2017 március-április:
2017 április 8-9 Orfű, XIV. Medvehagyma Fesztivál:
Helyszín: Kemencés Udvar és Tájház Orfű  7677 Orfű Széchenyi Tér 13.
részletes program itt: »»»
2017. április 8-9 Bakonybél, X. Medvehagyma Nap
Sétáink során útba ejtjük a környék legnagyobb medvehagymását a Gerence-völgy –ben. A tájházban medvehagymás ételek készülnek.


Medvehagyma lelőhelyek Magyarországon:
Gerecse:
Bajna-Pusztamarót. Mindent elborít a medvehagyma, és a fokhagyma illat. Könnyedén megszedheti családjával a télrie való mennyiséget.
Bakony:
Tés (Tési Fennsík) illetve a Gerence-Völgy környékén érdemes figyelni a fák töveit, hatalmas medvehagyma zsákmánnyal térhetünk haza.
Balaton északi partja:
Sajkod, Örvényes mentén medvehagyma-szőnyeg borítja a meredek partoldalt.
Orfű-Mecsek:
Pécs-Tó környékén valamint a Misina déli oldalán, a Misina-Tubes vonalában találsz vadfokhagyma mezőket.
Zala:
A Kovácsi-patak völgyében a zalaszántói sztúpa közelében.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal illetve az őszi kikericcsel. Mindkét növény mérgezést okoz, ezért győződj meg róla, hogy biztosan medvehagymával van-e dolgod? A növény levelét megdörzsölve fokhagyma illatot kell érezned, csak ezután szabad begyűjteni.