Panni sajt
Sajtos bolt

Magyar sajtok

A sajt varázslatos, élő, mint az emberi kéz, amely készíti, formálja. Élő mint a bor. Élő mindaddig, amíg nem érjük el a megfelelő érettségi fokot, és le nem állítjuk a folyamatot. Az efféle munka mindig nagy felelősség, egyfajta kötelesség, amit a szeretet tesz teljessé. Nagyszerű dolog sajtot készíteni. A fantáziánk a végtelenbe szárnyalhat. Különböző formák, ízek - és mind szeretni valóak. Modern világunkban egyre jobban érzékelhető az igény az emberi kéz által létrehozott, egyedi és utánozhatatlan értékekre. Ilyen a sajtkészítés is.

Szerencsére Magyarországon egyre több kézműves sajttal találkozhatunk piacokon, vásárokon, fesztiválokon.
Kis gazdaságokban, egyéni üzemekben sokféle ízesítéssel, különböző eljárással születnek a jó minőségű sajtok. Házi tehén- és kecskesajtok, zöldfűszeres, hagymás, diós, paprikás, füstölt és még sok más fajta sajt kerül ki az elszánt és lelkes sajtmesterek kezei közül.
A sajtmesterség kezd felzárkózni az elismert, jegyzett gasztrohivatásokhoz. A kézműves sajtok különlegesek: finom ízük, szép látványuk mellett, a szeretettől és a fantasztikus hittől átitatottak, amivel ezek az elszánt emberek készítik a sajtot.
Néha életforma váltás, máskor az egészséges biokultúra iránti érdeklődés, vagy éppenséggel egy nagy adag megsavanyodott tej indítja el a házi sajtgyártást. Először egy-két kecske kerül az udvarba, aztán még több kecske, az eredmény pedig az egyre ízletesebb sajt.

Nemrég még szinte nem is ismertük a mozzarellát vagy a parmezánt, most pedig az egyre ínyencebb sajtokat keressük. A tehénsajtok piacát a túró és a gomolya jelentette, mára már bőséges választékkal találkozunk. Az ország számos pontján, Zalától Borsodig találkozhatunk olyan kis sajtüzemekkel, amely remek, különleges kecskesajtokat készít. Nem nagyon halljuk Csermajor nevét sem, pedig 1998 óta itt rendezik az országos sajtversenyt a helyi tejipari szakiskola szervezésében. 2002-től rendezik a Vitnyédi sajtünnepet, amely kulturális és szórakoztató műsorral egészíti ki a szakmai bemutatót. Körösladányon sajtegyetemet szerveztek, Egerben pedig maguk a sajtmesterek rendeztek sajtmustrát, ahol a termékeket minősítették. 2008-ban létrejött a Magyar Sajtmíves Céh, amely a kézműves sajtkészítőket fogja össze. Egyre több gazdaság kapcsolódik be az öko-falu koncepcióba, és kínál gasztronómiai és kulturális programokat az oda látogatóknak.

Az irány tehát nagyon jó, a lendület is egyre nagyobb. A hazai sajtokra menthetetlenül a megújulás vár.