2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Kimchi készítés

Étel nehézségi fok: 
könnyű

Kimchi, - koreai csípős káposztakimcsi fűszerek és zöldségek
A koreai konyhaművészet hagyományos étele amelyet friss zöldségek savanyításával-fermentálásával készítenek. Alapja a kínai kel chilivel fűszerezve, ezért koreai csípős káposztának is szokták nevezni. Ma már nemcsak az ázsiai országokban ismerik, hanem világszerte népszerű és elterjedt "superfood" a kimchi. Több száz vátozata ismert: salátának, levesnek, vagy főételnek elkészítve:  rizzsel, sült rizzsel, halakkal, rákkal. Szuper egészséges, könnyen emészhető, fogyókúrát segítő és nagyon finom!
Az itt következő kimchi az alapja egyik kedvenc családi ételünknek. Hirtelen megpirítunk belőle egy serpenyőre valót, aztán sült rizzsel (nasi goreng), és curry-s szósszal tálaljuk. Oylan ízek kerekednek a sült ananászos fermentált zöldséges ételből....-érdemes kipróbálni!

kimcsi készítése
1.) Zöldségek előkészítése:
Megmérem, és felírom az edény súlyát, amiben össze fogom keverni a zöldségeket. Erre azért van szükség, hogy a só mennyiségét pontosan tudjam majd számolni.
Egy kínai kel tövét (keményebb részét) centis kockákra vágom, a mardék levélköteget pedig hosszanti centis csíkokra aprítom.
5-6 közepes méretű sárgarépát julien-csíkokra vágom (vastagabb gyufa méret)
3 közepes paszternákot, vagy fehérrépát julien-re csíkozok
5-6 piros retket felkarikázok
1 fekete retket kockára vágok
1 jégcsap retket kockára vágok
2.) sózás:
Figyelj rá, hogy jódmentes sót használj, mert a jód fertőtlenítő hatása gátolja a fermentáló baktériumok működését.
Mérlegre teszem a zöldségeket a keverőtálban, levonom a tál súlyát. A zöldségek súlyát elosztom 60-nal, így kapom a só mennyiségét.
(Pl.: 1200gr. zöldség/60= 20gr. só)
1 pohár langyos vízben elkeverem, hagyom oldódni a sót.
Alaposan öszeforgatom a sós vizet a zöldségekkel.
Lefedem, és hűvös helyre teszem.
Egy nap érlelés következik hűvös helyen, vagy hűtőben. A zöldségek felveszik a sót, puhulnak és levet eresztenek.
3.) Kimchi szósz készítése:
Megpucolom és felvágom ezeket:
két lédús körte (vagy más lédús gyümölcs)
dió méretű gyömbér darab
Botmixerrel vagy turmixban az egészet pépesítem.
A szószba belekeverek 1 adag YoBiotik zöldség erjesztő - kultúrát.
A most következő fűszereket a családi verzióból ki szoktam hagyni, de az eredeti kimchiben benne vannak: 2-3 evőkanál chili-pehely, 1-2 evőkanál szója szósz vagy halszósz, fokhagyma, újhagyma.
4.) összekeverés, érlelő edény:
Hozzáöntöm a szószt a zöldségekhez, és alaposan összekeverem. Ilyenkor szoktam belekeverni egy ananászt vagy egy kisebb ananász befőttet levestül, kockára vágva.
Befőttes üvegbe gyömöszölöm az egészet. Minél kevesebb levegőhöz jut, annál tisztábban tud érni. Használhatsz mázas cserép edényt is, az eredeti koreai kimchi mázas cserép edényben érik, neve onggi.
5.) érlelés:
Az érlelés első 2-3 napját 20-24°C-os meleg helyen kell töltenie a kimchinek. A tetőt csak lazán teszem rá, mert a keletkező gázoknak utat kell engedni. Amikor kellően beindult a savanyodás, hideg érlelés következik hűtőben, vagy pincében. A 7. napon már finom, de enyhén éretlen még a kimchid. Ha van türelmed, érleld tovább a hűtő felső polcain, vagy más hűvös helyen. Napról-napra finomabb és érettebb lesz. Szerintem a 10. nap után van a csúcson, és jóval hosszabb ideig eláll.
A chili pehely:
A kimchihez használt chili pehely szárított piros chili, kimagozva, és összetörve.
Az eredeti koreai chili pehely csak enyhén csípős, ezért simán 3-4 evőkanállal is raknának ebbe a szószba. Ha tudsz ilyet szerezni, akkor csak bátran…, ha viszont magvas, méreg erős chilid van, elég lesz egy kiskanálnyi bele. Tegyél hozzá még egy evőkanál jó minőségű hazai piros paprikát.
Vagy tegyél bele egy evőkanál boltban kapható chili szószt.
Vagy teljesen hagyd ki ezeket.
Variáld, változtasd!
Változtass az összetevőkön  ahogy a szezon és az ihlet diktálja. Próbáld ki más zöldségekkel, egyéb lédús gyümölcsökkel és különböző fűszerezéssel is.
Eltérés a tradicionális kimchitől:
A hagyományos receptek szerint káposztát a levelei között erősen megsózzák, majd pár órán keresztül állni hagyják. A káposzta levet ereszt, megpuhul. Ezután a sót, és az értékes leveket kimossák belőle.  Ebben a változatban a zöldségek előérlelése kevesebb sóval, hosszabb ideig történik. Az értékes levek így benne tudnak maradni az ételben. Különbség az is, hogy ázsiában szószt rizslissztel, vagy más sűrítővel besűrítik ezért a szósz főzelék sűrűségű. A negyedbe vágott káposztákat levelenként széthajtogatva kenik be ezzel a sűrűi szósszal, majd az onggi-ba teszik érlelni. Nekem jobban ízlik ez a szaftosabb, lédúsabb változat, de érdemes kipróbálni úgy is.
Finom kimcsiket!
Zsolt

Beküldő neve: 
Zsolt