Leírás
75-80% kalcium tartalmú, élelmiszer minőségű kalcium-klorid
A 65°C- nál magasabb hőmérsékleten hőkezelt tej oltóenzimmel már nem, vagy hibásan alszik meg, mert a melegítés hatására a kalcium ionok kicsapódnak. A kalcium–klorid hozzáadásával oldható kalcium-sókat pótolhatsz a tejbe, hogy a tej oltós alvadását elősegítsd. 10 liter tejhez 1-1,5g kalcium–klorid szükséges, nagyobb mennyiségben keserű ízt okozhat a sajtban. A kalcium–klorid kristályos vegyület, vízben jól oldódik. Szobahőmérsékleten szilárd sót alkot, nagy intenzivitással köti meg a vizet, párát, ezért jól zárható dobozban tárold! Íze sós, ezért néha ételek adalékanyagaként is használják. Ha egy tejelő állatnak a takarmányozása során kevés mész jut a szervezetébe, pl. mert mészben szegény talajon van legeltetve, akkor is ajánlott a kalcium pótlása. Egyes források, a friss juhtej és friss kecsketej alvasztásához is kalcium–klorid adagolását javasolják, a jobb alvadás elérésének érdekében.
A kalcium-sók adagolása minden sajttejnek jót tesz, mert javítja a kihozatalt, és javítja az alvadék minőségét.
adagolása: 1-1,5 gramm / 10 liter tejhez
Kapható kiszerelések: 100 - 500 - 1000 gramm
E509, CaCl2, kalcium-klorid, kalcium-só
Vélemények
Jól működött, a hőkezelt tej tökéletesen megalvadt.