Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kefir

Kefir

KAUKÁZUSI TÍPUSÚ FINOM KEFIR

       

A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.
A Kaukázus északi részéről származik, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.
Jó minőségű kefir készítéséhez tejsav baktériumok és kefir gomba szükséges.

Keverékeinkben lactococcusok, lactobacillus fajok és torula élesztő is található. A tejsav mellett szén-dioxid és etil-alkohol is képződik.
A kefir kellemesen savanykás, enyhén pezsgős érzetű, krémes állagú probiotikus készítmény.
Egészséges, könnyen emészthető, probiotikus, helyreállítja a bél normális baktériumflóráját, csökkenti az emésztési zavarokat, erősíti az immunrendszert, és nagyon finom. 


  • 5-10 liter tej
  • 1 kapszula kefir kultúra

A kefir az egyik legkönnyebben elkészíthető tejtermék. A kefirgombának tág a hőoptimuma, pH tartománya.
Ha lehet készítsd jó minőségű házi tejből, de jóminőségű bolti tejjel is jól fog működni.
Ha nyers tejből dolgozol, a kefir készítését lehet hőkezeléssel kell kezdni. (86-90°C-ra, majd hűtsd vissza 24°C-ra, hideg vízfürdővel lehet gyorsítani a hűtési időt). 

Boltunkban kapható kultúra keverék tartalmazza a kefir készítéséhez szükséges savanyító törzseket, és a gombát is, jól bevált arányban összekeverve.
A kefir kultúra port feloldom kevés langyos vízben a bekultúrázási idő előtt 15-20 perccel. 

A feloldott kefir kultúrát alaposan elkeverem a 24 °C-ra melegített langyos tejjel.

1 napig hagyom a bekultúrázott tejet szobahőmérsékleten. (magasabb helyre teszem, ahol melegebb van, kb. 22-24°C)
24 óra alatt a kefir megalszik, elkészül. Hűtőbe teszem, és érlelem még legalább 5-6 órát, de akár egy napot is, hogy a kefir ízei tökéletesen beérjenek. 

Hűtve tárolva, 12-14 napig eláll.