Panni sajt
Sajtos bolt

Hasznos-érdekes

Honlapomon eddig mindenütt csak a sajtokról olvashattál... E néhány oldalon azonban kicsit túllépek a sajtvilág határain.

Itt olvashatod a rólunk készült interjúkat, cikkeket.

Remélem, találsz magadnak kedvedre valót a kedvenceim között!

Receptek

A Trappista sajtot eredetileg a Franciaországban található Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először.XIX. század vége felé került Magyarországra, a Banjaluka melletti „Mária csillaga” nevű kolostorból, ahol 5×15 és 6×22 cm-es méretű korongokban,...
A jó mozzarellához, kiváló minőségű tej kell. Ha nincs saját tejünk, próbáljunk megbízható helyi termelőt találni. Fontos, hogy a tej friss legyen. Ne legyen fölözött, gazdag, telt ízű legyen. A mozzarella működik sovány tejből is, de úgy száraz, kemény lesz. Ha puha, szaftos sajtot szeretnél és...
Az egyik leggyakrabban fogyasztott sajt a világon a Cheddar.A XII. században kapta a nevét Cheddar városról. A közeli barlangokat használták a sajtok tárolásra, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom nyújtotta a tökéletes környezetet, biztosította a sajt érését és az eltarthatóságát.Az eljárás is...

Események

Nagyon büszke vagyok tanítványaimra, akik a 2016-os Sajtmustra sajtversenyére 9 díjazott terméket készítettek. Külön öröm, hogy a mezőny egyetlen 100 pontot elért sajtját is tanítványom, Molnárné Hencsei Lilla és férje Molnár Viktor készítették. Név szerint a boldog sajtkészítők, akik nálam...
-  Nagyegyháza  - -  2016. szeptember 30.- október 1.  -   a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Bicskei MG Zrt. és a Hangistálló Sajtmegálló szervezésében A szervezők, felkarolva a Kárpát-medencében élő magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket, egy olyan program lehetőséget kívánnak nyújtani évről...
Mindenkinek sok szeretettel ajánlom, a Sajtmustra szakmai programját! a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Bicskei Mg Zrt., a Hangistálló Nonprofit Kft. és a Földművelésügyi Minisztérium közös szervezésébenA rendezvény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2016. szeptember 30....

Sajtócikkek

A vásárlás előtt kóstolót is kaphatunk a József Attila utcai sajtboltban
Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mind- kettő „folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik”; a penészt most hagyjuk... – mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval...
Varázslatos látogatás szóban és képben a biatorbágyi Szarkafészek Sajt- és Borházban, ahol megtapasztalhattuk, hogy miért boldogok a sajtkészítők. Már sokszor kóstoltam kézműves sajtokat a különböző fesztiválokon, és több filmet is láttam hazai vagy külföldi sajtkészítők munkájáról. Igazi műhelyben...
Mindenik embernek a lelkében sajt van, és a saját lelkét hallja minden sajtban – Babits Mihály után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója az idén először megrendezett Sajt! 2012 nevű eseménynek. A Gerbaud Házban négy neves sajtmester 16 sajttal mutatkozott be, de ennél sokkal több is történt...

Érdekességek

Gyerekek sajtgyurmáznak
  Itt egy igazi kreatív ajándék gyerekeknek, felnőtteknek. Az alkotás élménye nem korfüggő, mindenkinek szűksége van rá. Valamit létrehozni, alkotni, ez az ami mindig is bennünk volt és lesz. És ha ezt még együtt is csináljuk gyermekünkel, igazi családi élményben lesz része mindenkinek. Akkor van...
Szarvasmarhák
A néphagyomány szerint ekkor jön el a tavasz kezdete és ekkor hajtják ki a legelőkre az állatokat. Hagyományok, népszokások kötődnek hozzá. A falvakban összegyűjtötték a szarvasmarhákat, kecskéket, juhokat és felhajtották őket a hegyekbe, hogy ott a legjobb legelőkön töltsék majd az állatok a...
Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes. A „Camembert" sajt. A párisi „Palais de l'industrie" kiállítása alkalmával a legfinomabb minöségünek lett lejelentve.Készítési módja Moriére tanár szerint a következö: A föleg már régebben tejelö tehéntöl vett tej, a fejés után...

Baráti oldalak

A tudás, a tanulás, az iskolázottság felértékelésének folyamata megállíthatatlan. Az iskolák versenyben állnak egymással. Folyik a harc a fennmaradásért, a tanulókért. Mindegyik intézmény igyekszik a másiknál értékesebb, jövőorientáltabb programmal, képzési profillal vonzóbbá tenni magát, a szülők...
Isten hozott! Köszöntelek a Lélekművész honlapon! Ez a honlap annak reményében lett megalkotva, hogy alkotásra fog inspirálni. Hitem szerint az alkotásban olyan erő rejlik, mely a lélek épülésének katalizátora. A lélek és az alkotás eredendő kapcsolata adta a Lélekművész elnevezést. A honlap...
Barátaim! Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége. Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban...