Panni sajt
Sajtos bolt

Hasznos-érdekes

Honlapomon eddig mindenütt csak a sajtokról olvashattál... E néhány oldalon azonban kicsit túllépek a sajtvilág határain.

Itt olvashatod a rólunk készült interjúkat, cikkeket.

Remélem, találsz magadnak kedvedre valót a kedvenceim között!

Receptek

A trap(p)ista sajt története:Trappista szerzetesek tökéletesítették receptjét a Port du Salut kolostorban, Franciaországban.  A féltve őrzött technológia titokban tudott maradni, nem került ki a Trappista- barátok kolostorainak falai közül.  Az 1880-as években került Magyarországra egy az eredeti...
Az első óvári sajtokat az 1900-as évek elején Ujhelyi Imre kísérletezte ki, a Németországban ismert tilsiti sajt mintájára. A tilsiti sajt préselés nélkül, az óvári sajt préseléssel készült. A tilsiti sajt tésztáját színezték, az óváriét nem. Jelentős különbség nem volt a két sajt között.Hamar...
Az egyik legkedveltebb sajt a világon a Cheddar.  A XII. században kapta a nevét Cheddar városáról. A közeli barlangokat használták a sajtok tárolásra, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom nyújtotta a tökéletes környezetet, biztosította a sajt érését és az eltarthatóságát.Az eljárás is...

Események

Kedves Sajtkészítők!   A VI. Sajtmustrán induló minden versenyzőnek, résztvevőnek szeretettel gratulálok.  Zsűritagként vehettem részt az idei versenyen, és nagy öröm volt látni, kóstolni azt a sok szép sajtot.  Látom a fejlődést, a törekvést, a szeretetet a sajtkészítők köreiben. Szépen fejlődik a...
Sajtverseny helyszíne: EtyekVin Pince Etyek, Újhegyi utca 4808 Minták leadása: 2018. szeptember 29-én a verseny helyszínén, 07.00 – 09.30 óra között A versenyre az alábbiak szerint kell mintát leadni a verseny napján és helyszínén a szervezőknek. KIS MÉRETŰ SAJT esetén egész sajtot / sajtokat (20-...
Termését, és gumóját szeretik a barnamedvék, ezért is nevezték el medvehagymának őseink. Több népies nevet is adtak neki: kígyóhagyma, vadfokhagyma, poszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, poroszhagyma.  Leveleit tavasszal, márcus-április napjaiban gyűjtjük. Legjobb még virágzás előtt...

Sajtócikkek

A vásárlás előtt kóstolót is kaphatunk a József Attila utcai sajtboltban
Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mind- kettő „folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik”; a penészt most hagyjuk... – mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval...
Varázslatos látogatás szóban és képben a biatorbágyi Szarkafészek Sajt- és Borházban, ahol megtapasztalhattuk, hogy miért boldogok a sajtkészítők. Már sokszor kóstoltam kézműves sajtokat a különböző fesztiválokon, és több filmet is láttam hazai vagy külföldi sajtkészítők munkájáról. Igazi műhelyben...
Mindenik embernek a lelkében sajt van, és a saját lelkét hallja minden sajtban – Babits Mihály után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója az idén először megrendezett Sajt! 2012 nevű eseménynek. A Gerbaud Házban négy neves sajtmester 16 sajttal mutatkozott be, de ennél sokkal több is történt...

Érdekességek

Szarvasmarhák
A néphagyomány szerint ekkor jön el a tavasz kezdete és ekkor hajtják ki a legelőkre az állatokat. Hagyományok, népszokások kötődnek hozzá. A falvakban összegyűjtötték a szarvasmarhákat, kecskéket, juhokat és felhajtották őket a hegyekbe, hogy ott a legjobb legelőkön töltsék majd az állatok a...
Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes. A „Camembert" sajt. A párisi „Palais de l'industrie" kiállítása alkalmával a legfinomabb minöségünek lett lejelentve.Készítési módja Moriére tanár szerint a következö: A föleg már régebben tejelö tehéntöl vett tej, a fejés után...
Hajnali négy óra. Jesszusom, csörög az ébresztő! Ágyból ki (no nemcsak úgy hoppá), kávé be, bőröndfel: irány a reptér. A „szállás” szülinapi ajándék, szállás Bergamo városában.Vár Olaszország, üzen:Meg tudom, meg tudod csinálni, ez a lényeg!Fel tudsz kelni, (fel is tudsz ébredni)!El tudsz szakadni...

Baráti oldalak

A tudás, a tanulás, az iskolázottság felértékelésének folyamata megállíthatatlan. Az iskolák versenyben állnak egymással. Folyik a harc a fennmaradásért, a tanulókért. Mindegyik intézmény igyekszik a másiknál értékesebb, jövőorientáltabb programmal, képzési profillal vonzóbbá tenni magát, a szülők...
Isten hozott! Köszöntelek a Lélekművész honlapon! Ez a honlap annak reményében lett megalkotva, hogy alkotásra fog inspirálni. Hitem szerint az alkotásban olyan erő rejlik, mely a lélek épülésének katalizátora. A lélek és az alkotás eredendő kapcsolata adta a Lélekművész elnevezést. A honlap...
Barátaim! Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége. Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban...