2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Gomolyatúró

Étel elkészítési idő: 
1-2 óra
Étel nehézségi fok: 
közepes

Gomolya alapú sós, érlelt sajt-túrók. Hólyagba, fabödönbe, kéregbe gyúrva érlelik. Így lesz erdélyi túró, csípős túró, brindza, branza, hortobágyi, liptói, vagy éppen burduf.

Gomolya túró receptje 1905-ből:

"A liptói, illetve liptói módra készített juhturó, melyből számot tevő kivitelünk is van. (1904. évben 19,521 mm. 1.8 millió korona értékben.) A liptói turó, a mint neve is mutatja, Liptó vármegyében készül, de ma már nagyban gyártják Szepes, Turócz, Zólyom és a többi felvidéki vármegyében is. A liptói turót eredetileg természetes úton megaludt teljes juhtejből gyártották, ma már azonban oltóval dolgoznak.
A tőgymeleg tejhez annyi oltót adnak, hogy a tej 18-20 percz alatt megalszik. Az alvadék feldolgozásra akkor kész, ha a belemártott újjon ú. n. »lepedék« nem marad, más szóval, ha az alvadék már jól összeállott. Egy 70 cm. hosszú, tiszta, ruganyos pálczával az alvadékot addig vagdalják, a míg ez daraszerűvé nem lesz. Az így kezelt sajtanyagot azután a két tenyérrel a csöbör fenekére nyomkodják s a savót leöntik. A visszamaradt részt sajtruhába téve, 24 óráig csepegni hagyják. A turót most ökölnagyságú gomolyákká gyúrják s száradás és érlelés végett 5-6 napig polczokra rakják.
A gomolyákon képződött kemény héjat lefejtve, ezeket szeletekre vágva s kézzel fabödönökbe gyúrják. Ezen begyúrás alkalmával sózzák a turót, 100 kg.-ra 3 kg. konyhasót számítva. A jól összegyúrt turó azután a turógyúrógépen megy keresztül s végül az ismert alakú fabödönökbe lesz begyúrva. A bödönök fenyőfából készülnek s 1–5–10 s több kilogramm liptói turó befogadására állíttatnak elő. A bödönök repedései a begyúrás előtt turóval lesznek kikenve, hogy az árú légmentesen legyen elzárva."

 

Beküldő neve: 
Panni- Zsolt