Panni sajt
Sajtos bolt

Gomolyatúró

Étel elkészítési idő: 
1-2 óra
Étel nehézségi fok: 
közepes

Ahogy én készítem....

A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.
A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.
Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogják, a kendőt megtekerve savó nagyját kinyomkodják, majd a négy sarkát keresztbe összekötve gerendára akasztva a maradék savót kicsepegtetik. Az így elkészült sajt cipó alakú, 2-3 kg-os. Szellős helyen a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 5-6 napig szikkasztják. Frissen fogysztják vagy tartósítás céljából, ledarálva túrónak feldolgozzák.

KÉSZÍTÉSE:

Tej:
Jó minőségű, teljes tejből. Eredetileg csak juhtejből készült. Ma már lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből készíteni.

Tej beoltása:
38 °C-on, 10 liter tejben 4 ml oltót alaposan elkeverünk. Majd 20-25 percig alvasztjuk (pihentetjük) úgy, hogy közben a 38 °C-ot végig tartjuk.

Alvadék vágása:
Az alvadékot 2x2 cm-re vágjuk mindaddig míg egyenletes rögnagyságot nem kapunk.

Ülepítés:
20-25 perc ülepítés következik

Formázás, csepegtetés:
A savót a tetejéről egy merőkanállal segítéségével leszedjük. Az edényben maradt összes alvadékot átszedjük egy sajtkendővel kibélelt tálba. A kendő négy sarkát kereszbe összeköjük és kampoval felakasztjuk, hogy még a benne lévő savó kicsöpöghessen. 2-3 napig csepegtetjük, közben mindennap átforgatjuk úgy, hogy ami idáig alul volt, az most felűlre kerüljön. A sajtunkat a kendőből kivéve egy napot szikkasztjuk.

Darálás, gyúrás:
Az egészet ledaráljuk és sóval alaposan átgyurjuk.

Érlelés:
Az így elkészült túrónakat cserépedénybe, vagy befőtesüvegbe beletömködjük és hűvős pincében vagy hűtőben 3-4 hétig érleljük.

Tárolása:
Hűtőszekrényben edényben.

Boldog sajtkészítést! :-)

 

Beküldő neve: 
panni