Panni sajt
Sajtos bolt

Feta

Étel elkészítési idő: 
több, mint 2 óra
Étel nehézségi fok: 
közepes

A görög konyhát feta sajt nélkül elképzelni nem lehet! Már az ókori görögök is nagyon kedvelték ezt a sajtfajtát. Neve olasz eredetű „fetta” szóból származik. Ami annyit jelent, hogy „szelet”. Fahordókban vastag szeletekben érlelték, tárolták majd így is adagolták.
2002 óta a Feta név védett, csak a Görögországban juhtejből készített sajt nevezhető FETA SAJTNAK.
A feta sajt hófehér, állaga tömör, mégis szánkban krémesen szétomló. Könnyen törékeny, morzsalékos sajtfajta. Íze jellegzetesen savanykás, kissé sós.

KÉSZÍTÉSE:

Tej:
Jó minőségű, teljes tejből. Eredetileg csak kecsketejből készült, ez mindig krémesebb volt. Ma már a görög feta lehet kecsketej és juhtej keverékéből. Hazánkban nagyon kedvelt a tehéntejből készült krémfehér sajt is.

Sajtkultúra:
A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a porformájú kultúrát, egy kevés langyos vízben feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak.
30-32 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszula kultúrát keverünk.

Előérlelés:
10 -15 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása:
10 liter tejhez 1,5 - 2 ml oltót keverünk, majd 45-50 perc alvadási idő következik.

Alvadék vágása:
Az alvadékot 4x4 cm-re vágjuk, majd 2x2 cm rögnagyságig folytatjuk a vágást.

Ülepítés:
40-50 perc ülepítés következik

Formázás:
A felesleges savót a tetejéről leszedjük. Az alvadékot átszedjük egy nagyobb formába, és 12 óráig hagyjuk csöpögni önsúllyal. Majd átfordítjuk és még egy napot csöpögtetjük.

Sófürdő:
A savóból félre teszünk, és készítünk egy 12% -os sóoldatot. A sajtot nagy szeletekre vágjuk és belerakjuk a sós savóba.

Érlelés:
Lefedve, üvegben 10-12°C-on, 4-6 hétig érleljük.

Tárolása:
Hűtőszekrényben, sós savóban.

 

Beküldő neve: 
Panni