2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

kókusztej - chiamag joghurt

Étel nehézségi fok: 
könnyű

Hozzávalók

- kókusztej
- chia mag
- joghurt kultúra

Élőflórás joghurt kókusztejből, chiamaggal: 

 Készülhet akár dobozos kókusztejekből, vagy "házi" kókusztejből. A lényeg a tiszta joghurt baktérium, amivel feldolgoztatjuk, joghurttossá fermentáljuk a chiamagos mézes tejet. A méz táplálékul szolgál a baktériumoknak, enzimjei és aromái pedig emelik ennek az egészséges joghurtos desszertnek az élvezeti és táplálkozási értékét.
Hogyan "működik"?
A mézes, chiamagos kókusztejet beoltjuk probiotikus joghurt starterrel. A chiamag megduzzad, sűríti és viszkozussá teszi a joghurtot. A chia aromától, és az apró magok roppanósságától még desszertesebb lesz. A baktériumok ebben a tápanyagokbanban dús, meleg (45°C) közegben hihetetlenül gyors szaporodásba kezdenek. Elsősorban a mézből, és más szénhidrátokból táplálkoznak, miközben tejsavakat, enzimeket, és vitaminokat termelnek.
Néhány óra alatt megtörténik a varázslat, a teljes átalakulás. Elkészült a probiotikus kókuszjoghurt desszert!
Tudtad, hogy a bifido baktériumok a növényi tejtermékekben kb. 4x jobban szaporodnak, mint az állati tejekben?

Következzen a recept:
- 1 liter kókusztejhez keverjünk 1 evőkanál mézet, vagy kristálycukrot ( baktérium abrak, ami jórészt átalakul tejsavvá )
- keverjünk hozzá 6 evőkanál chia magot
- melegítsük fel 46-48°C-ra, majd keverjünk bele 1 mérőkanál natur joghurt startert
- dunsztoljuk, óvjuk meg a kihűléstől, bugyoláljuk be! (paplan, párna, polifoam, ételtermosz stb.)
- érdemes egyszer átkeverni 1/2-1 óra múlva, mert a chiamagok és a baktériumok jobban oszlanak el a kókusztejben. Aztán gyorsan visszazárni a meleg dunsztba.
- 5-8 óra szükséges ahhoz, hogy a baktériumok elvégezzék a munkát.
Mennyi ideig tartson a dunsztolás? Kóstold meg, illatold meg 5 óra fermentálás utás. Joghurtos illatú, enyhén savanykás ízű lesz ebben az állapotában. Ha szeretnéd, hogy savanyúbb legyen, akkor folytasd a dunsztolást még néhány órán keresztül.
Ha ízlésednek megfelelő, kellemesen savanykás, akkor máris fogyasztható, vagy hűtőszekrényben hosszan eltartható. (simán kibír akár 2 hetet is, mert a fermentálás tartósítja)

Variációk:
Készítheted úgy is, hogy egy réteg gyümölcsöt, vagy enyhén cukros gyümölcszselét teszel az edény aljára, és ezzel együtt készül el a joghurt. Ilyenkor ez a réteg is részt vesz a fermentálódásban, együtt lesz joghurtos, és tartós a desszerted.
Mit tennél bele ezek közül? friss gyümölcsök, olajos magvak, müzli, aszalványok, méz

 

 

Beküldő neve: 
Panni - Zsolt