2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Csicsó fazekasház

"Olyan helyre születni élni és dolgozni, ahol az ember még együtt lélegzik az őt körülvevő világgal - ritka kiváltság. A Balaton-felvidéki Nivegy-völgy az otthonom- ilyen vidék. Talán ezért keresem és próbálom a kerámiáimon bemutatni az égetett agyag letisztult, természetes, plasztikus szépségét. Újra és újra megérezve és talán másokkal is megéreztetve az agyagot formáló kéz, a tűz, a levegő, időn túli, ősi harmóniáját."

Schmidt Ferenc - Csicsó

Schmidt Ferenc keramikus vagyok, 1968-ban születtem Balatoncsicsón. Itt ebben a békés, szép Balaton-felvidéki faluban élek a családommal. A győri Czuczorban töltött bencés diákéveket és a kaposvári Iparművészeti Technikumban folytatott tanulmányaimat leszámítva gyakorlatilag születésemtől fogva. Felmenőim szőlőt termesztettek, bort készítettek, gazdálkodtak évszázadok óta. A természet közeli életforma és a kreatív alkotómunka számomra nélkülözhetetlen életelem.

Hogy én és az Agyag hogyan; -miért egyszerűen, törvényszerűen és magától értetődően találtuk meg egymást- örök kérdés marad számomra.

Folyamatosan vonz az agyagban magában rejlő felület sokfélesége, a föld színei az ősi matéria természetes, örök inspirációja. Izgat az agyaggal való játék és kísérletezés, a design ezernyi lehetősége, a letisztult formák harmonikus világa. Munkámban vonz a különleges és kreatív megoldások kivitelezése, és hogy mindig jobbat hozzak létre.

Az a semmihez nem hasonlítható érzés, hogy képes vagyok megégetett agyag darabjaimmal és edényeimmel, valamit elmondani azoknak, akik az otthonukba viszik, kézbe veszik őket.

Szerencsém volt, hogy a mesterség szépségeit és titkait nagyszerű mestereimtől - Szekeres Károlytól, Halmos Ferenctől, Légli Attilától - leshettem el.
Kerámiáimmal kiállításokon szerepeltem többek között Finnországban, Németországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban.

www.csicsogaleria.com