A sajt tárolása

Sajt tárolása, vákuumfóliában.

A sajt – legyen akár házi készítésű, akár boltban vásárolt – a tárolás során is különleges bánásmódot igényel. A tárolás módja elsősorban sajtfajtától függ, de van néhány alapszabály, amit minden esetben érdemes betartani.
Ám mielőtt belemerülünk a részletekbe, tisztázzunk egy fontos tényt: a sajt folyton változik.

Az érés folyamata ugyanis nem áll meg azzal, hogy késznek nyilvánítod házi sajtodat, vagy a boltok polcairól a kosaradba kerül egy csomagolt darab. Tehát ha a sajtot tárolod, számíts rá, hogy a leggondosabban kialakított körülmények között is idővel változást tapasztalsz majd ízében, aromájában vagy állagában. Ez a változás nem feltétlenül rossz, sőt, néha megesik, hogy kifejezetten a sajt javára válik.

Tárolási alapszabályok 

  • a sajt ideális tárolási hőmérséklete 5-8ºC– ez lehet a hűtő gyümölcstároló rekesze vagy egy jól szellőző pince, kamra
  • fontos a szellőzés és a magas páratartalom – ha zsírpapírba csomagolod a sajtot, majd beleteszed egy műanyag dobozba, mindkét feltételt teljesítetted
  • a legjobb persze, ha az eredeti csomagolásában tartod - ha ez nem megoldható, használhatsz műanyag- vagy alufóliát is, esetleg sajtbúrát
  • a szeletelt sajt kevésbé bírja a tárolást
  • a keményebb sajtok tovább eltarthatók a lágyabbaknál

Kemény és félkemény sajtok tárolása
 

A sütő- vagy zsírpapírba csomagolt parmezán és társai 2 hétig is jól bírják a hűtő zöldséges rekeszében. Vigyázz az idegen illatokra! A sajt könnyen magába szívja környezete illatanyagait. Ha nem csak sajtot tartasz a rekeszben, tedd bele egy műanyag dobozba is a sajtot!
Hasonló sajtokat együtt is tárolhatsz műanyag dobozban, akár csomagolás nélkül is – arra ügyelj csak, hogy a doboz aljára helyezz egy darab papírt, hogy ne váljon a sajt alja „ragadóssá”.
A dupla papíros csomagolási mód a kevésbé kemény, vágható sajtoknál alkalmazható: először jön a csomagolópapír, aztán egy alufólia réteg, amit előzőleg egy tűvel alaposan ki kell lyuggatni.

Friss és lágy sajtok tárolása
 

A friss sajtokat érdemes minél hamarabb elfogyasztani, ha már kikerültek az eredeti csomagolásból. Jó néhány napot természetesen kibírnak a hűtőben is. Csavard őket természetes papírba. A penészes sajtokat teheted műanyag dobozba, miután zsírpapírt terítettél az aljára – a papírt 2-3 naponta cseréld ki!
A fetát és a mozzarellát hagyd saját levében, egy jól záródó üveg vagy műanyag edényben. 1 hétig is eláll így.

 
Érdeklődni szeretnék , hogy érdemes-e borhűtőt beszereznem , ha nincs megfelelő helyiségem a sajtkészítéshez, vagy nekiláthatok anélkül is.Üdv : SZilviKedves PAnni ! Szeretném megkérdezni, a johurt kultúrából egy liter tejhez mennyit kell kb. adni? Köszönöm! Stélich BeaSzia érdeklődni szeretnék,hogy trappista sajthoz melyik sajtkultúrát válasszam???Balláné EdinaedinadomanSzia Heni! A joghurtnál 5 liter tejhez kell 1 kapszula joghurt kultúra.PanniSzia Éva! Figyeld a 86°C is nagyon. Ezen a hőfokon csapódik ki a savófehérje. PanniSzia Boni! 10 liter tejbe/ 1 kapszula mezofilt keverj 26-30 °C-on. 18-20 óra alatt megalszik a tej. Melegítsd ki 46-50 °C-ig. Szűrd le, csöpögtesd ki.PanniPÉNTEKEN 24.-ÉN MIND A KÉT BOLTBAN NYITVA LESZÜNK. VÁRUNK MINDENKIT SZERETETTEL!PanniKedves Gabi! A tejjel lehet valami. Nem kellene szemcsésnek lennie a joghurtnak még fölözött tejből sem. Nem tudom!PanniKedves Panni! A joghurt készítésnél mennyi tejhez, mennyi kapszulát rakjak?Mikos HeniKedves Panni! Mostanában egyáltalán nem sikerül az ordám, mindent ugyanúgy csinálok, a tej, a citromsav mindig egyazon minőságű. Éva58
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .