A sajt tárolása

Sajt tárolása, vákuumfóliában.

A sajt – legyen akár házi készítésű, akár boltban vásárolt – a tárolás során is különleges bánásmódot igényel. A tárolás módja elsősorban sajtfajtától függ, de van néhány alapszabály, amit minden esetben érdemes betartani.
Ám mielőtt belemerülünk a részletekbe, tisztázzunk egy fontos tényt: a sajt folyton változik.

Az érés folyamata ugyanis nem áll meg azzal, hogy késznek nyilvánítod házi sajtodat, vagy a boltok polcairól a kosaradba kerül egy csomagolt darab. Tehát ha a sajtot tárolod, számíts rá, hogy a leggondosabban kialakított körülmények között is idővel változást tapasztalsz majd ízében, aromájában vagy állagában. Ez a változás nem feltétlenül rossz, sőt, néha megesik, hogy kifejezetten a sajt javára válik.

Tárolási alapszabályok 

  • a sajt ideális tárolási hőmérséklete 5-8ºC– ez lehet a hűtő gyümölcstároló rekesze vagy egy jól szellőző pince, kamra
  • fontos a szellőzés és a magas páratartalom – ha zsírpapírba csomagolod a sajtot, majd beleteszed egy műanyag dobozba, mindkét feltételt teljesítetted
  • a legjobb persze, ha az eredeti csomagolásában tartod - ha ez nem megoldható, használhatsz műanyag- vagy alufóliát is, esetleg sajtbúrát
  • a szeletelt sajt kevésbé bírja a tárolást
  • a keményebb sajtok tovább eltarthatók a lágyabbaknál

Kemény és félkemény sajtok tárolása
 

A sütő- vagy zsírpapírba csomagolt parmezán és társai 2 hétig is jól bírják a hűtő zöldséges rekeszében. Vigyázz az idegen illatokra! A sajt könnyen magába szívja környezete illatanyagait. Ha nem csak sajtot tartasz a rekeszben, tedd bele egy műanyag dobozba is a sajtot!
Hasonló sajtokat együtt is tárolhatsz műanyag dobozban, akár csomagolás nélkül is – arra ügyelj csak, hogy a doboz aljára helyezz egy darab papírt, hogy ne váljon a sajt alja „ragadóssá”.
A dupla papíros csomagolási mód a kevésbé kemény, vágható sajtoknál alkalmazható: először jön a csomagolópapír, aztán egy alufólia réteg, amit előzőleg egy tűvel alaposan ki kell lyuggatni.

Friss és lágy sajtok tárolása
 

A friss sajtokat érdemes minél hamarabb elfogyasztani, ha már kikerültek az eredeti csomagolásból. Jó néhány napot természetesen kibírnak a hűtőben is. Csavard őket természetes papírba. A penészes sajtokat teheted műanyag dobozba, miután zsírpapírt terítettél az aljára – a papírt 2-3 naponta cseréld ki!
A fetát és a mozzarellát hagyd saját levében, egy jól záródó üveg vagy műanyag edényben. 1 hétig is eláll így.

 
Szia Panni! A Trappistánál gyorsabban melegítettem utó mint 5p.alatt 1-2 fok.Mi baj lesz a sajtommal?Kovács JuditSzia! A novemberi tanfolyamről szeretnék érdeklődni. Meddig lehet jelentkezni. Szállás megoldható e? Mikor kell fizetni!! Oláh brigittaA camembert sajt 2-3 hét alatt éri el a teljes érettséget. Ha tovább szeretnék eltartani, hamarabb be kell csomagolni alufóliába és hűtőbe kell tovább tárolni.PanniKedves Gábor! Nincs kedvezmény a tanfolyamra.PanniKedves Panni! A camemberem szépen bolyhosodik. Meddig kell ezt folytatni és mikor lehet csomagolni, tovább érlelni?avaspasasÜdv! Szeretném kérdezni, ha mi ketten a feleségemmel szeretnénk menni, akkor duplázódik a befizetendő díj, vagy van esetleg valami kedvezményes ar?GáborSzia Gabi! Lesz tanfolyam novemberben még egy, és decemberben is.PanniSzia Dégi! Mindig a készítéstől számít az érlelési idő.PanniSzia Laci! Nem tudom mi lehet a baj. Írd meg nekem emailbe, hogy készítetted.PanniTejfölhöz a tejszínbe kell keverni feloldott mezofil kultúrát. 1 l tejszín/1 kapszula mezofil.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .