A sajt tárolása

Sajt tárolása, vákuumfóliában.

A sajt – legyen akár házi készítésű, akár boltban vásárolt – a tárolás során is különleges bánásmódot igényel. A tárolás módja elsősorban sajtfajtától függ, de van néhány alapszabály, amit minden esetben érdemes betartani.
Ám mielőtt belemerülünk a részletekbe, tisztázzunk egy fontos tényt: a sajt folyton változik.

Az érés folyamata ugyanis nem áll meg azzal, hogy késznek nyilvánítod házi sajtodat, vagy a boltok polcairól a kosaradba kerül egy csomagolt darab. Tehát ha a sajtot tárolod, számíts rá, hogy a leggondosabban kialakított körülmények között is idővel változást tapasztalsz majd ízében, aromájában vagy állagában. Ez a változás nem feltétlenül rossz, sőt, néha megesik, hogy kifejezetten a sajt javára válik.

Tárolási alapszabályok 

  • a sajt ideális tárolási hőmérséklete 5-8ºC– ez lehet a hűtő gyümölcstároló rekesze vagy egy jól szellőző pince, kamra
  • fontos a szellőzés és a magas páratartalom – ha zsírpapírba csomagolod a sajtot, majd beleteszed egy műanyag dobozba, mindkét feltételt teljesítetted
  • a legjobb persze, ha az eredeti csomagolásában tartod - ha ez nem megoldható, használhatsz műanyag- vagy alufóliát is, esetleg sajtbúrát
  • a szeletelt sajt kevésbé bírja a tárolást
  • a keményebb sajtok tovább eltarthatók a lágyabbaknál

Kemény és félkemény sajtok tárolása
 

A sütő- vagy zsírpapírba csomagolt parmezán és társai 2 hétig is jól bírják a hűtő zöldséges rekeszében. Vigyázz az idegen illatokra! A sajt könnyen magába szívja környezete illatanyagait. Ha nem csak sajtot tartasz a rekeszben, tedd bele egy műanyag dobozba is a sajtot!
Hasonló sajtokat együtt is tárolhatsz műanyag dobozban, akár csomagolás nélkül is – arra ügyelj csak, hogy a doboz aljára helyezz egy darab papírt, hogy ne váljon a sajt alja „ragadóssá”.
A dupla papíros csomagolási mód a kevésbé kemény, vágható sajtoknál alkalmazható: először jön a csomagolópapír, aztán egy alufólia réteg, amit előzőleg egy tűvel alaposan ki kell lyuggatni.

Friss és lágy sajtok tárolása
 

A friss sajtokat érdemes minél hamarabb elfogyasztani, ha már kikerültek az eredeti csomagolásból. Jó néhány napot természetesen kibírnak a hűtőben is. Csavard őket természetes papírba. A penészes sajtokat teheted műanyag dobozba, miután zsírpapírt terítettél az aljára – a papírt 2-3 naponta cseréld ki!
A fetát és a mozzarellát hagyd saját levében, egy jól záródó üveg vagy műanyag edényben. 1 hétig is eláll így.

 
Kedves Panni! Miért fehéredik ki a bevonóval készített, sajtom. Olyan mintha a só csapódna rajta ki.Mi lehet a baja? jánosKedves Gábor! Ha lejárt a szavatossága és még jónak látod a kultúrát, akkor probáld meg dupla adagolással.PanniKedves Selmeczi Péterné! A túró készítéshez aludtejet kell először készítenünk. Ehhez lehet használni mezofil kultúrát.PanniKedves Zsuzsa! A húsoknak is úgyan úgy hidegfüst kell, tehát lehet. Azért ha lehet, ne egyszerre füstöljétek a sajtot a hússal.PanniKedves Erzsók! Valószínű nagyon száraz a levegő. 16-17 fok, 85%-os páratartalom. A füst miatt nem száradhat ki!PanniSzia Laci! 18 fokon már lehet érleni sajtot. Magasabb ne legyen a hőmérséklet. A pára az teljesen jó! Érlelhetsz pl. trappistát.PanniKedves Panni! Ezúton szeretném meghívni szeptember 13-i Nagy Csermajori Találkozás rendezvényünkre. Üdvözlettel: Papp László volt csermajori tanárPapp LászlóKedves Panni! Lejárt szavatossági idejű enzimmel is lehet készíteni? (végig hűtőben volt)Gáborkedves Panni én túrót szeretnék késziteni azt is valami oltóval kell csinálni?selmeci péternéKedves Panni! Húsfüstölőbe lehet vinni a sajtot füstöllni? Válaszod előre is köszönöm!Zsuzsa
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .