Panni sajt
Sajtos bolt

30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM INDUL

30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM INDUL

A FELNŐTTKÉPZŐ TANFOLYAM, ELSŐSORBAN SAJÁT TERMELÉSŰ TEJ HÁZTÁJI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNŐ FELDOLGOZÁSÁT ISMERTETI MEG AZ ÉRDEKLŐDŐKKEL.

A képzés helyszíne: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjának Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakképző Tagintézménye, Csermajor

Elmélet aránya: 40% (12 óra) Gyakorlat aránya: 60% (18 óra)

Tervezett időpont: 2012. február 17-19

A tanfolyam tematikája
Elmélet:
1. A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban.
2. A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az egyes tejtermékek gyártásához.
3. A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek)
4. Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl)
5. Tehéntúró és juhtúró gyártása.
6. A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása, utómelegítése és formázása.
7. A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása.
8. Friss sajt készítése.
9. Lágysajt készítése.
10. Röglyukas félkeménysajt készítése.
11. Erjedési lyukas félkeménysajt készítése.
12. A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)

A tanfolyam zárása, értékelése.
A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel. Ellenőrző foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de előkészít további szakmai képzésre.

Nagy számú jelentkezés esetén újabb tanfolyamot indítunk.
További információkért érdeklődni lehet az iskola titkárságán telefonon 06-99 370-918 vagy e-mailben: horvath.bea@porpaczy.hu

Az iskola igény esetén biztosít szállást a kollégiumban.
Horváth Miklósné 06/ 96-242-022 fogadja szállásigényüket.