Sajtkultúrák

Sajtkultúra

A tejben lévő tejsavbaktériumok nélkülözhetetlenek a sajtkészítésnél az aroma és a lyukképződés létrejöttében. Ezt specifikusan irányíthatjuk kultúra hozzáadásával attól függően, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk készíteni. Minden sajtkultúra több törzset tartalmaz. Van amelyik savképző és a tejcukrot bontják le savvá, van amelyik aromát és gázt is termel. A legelterjedtebb a mezofil kultúra, amely 20-30 °C között érzi jól magát. Ismert még a termofil kultúra is melynek 35-45 °C között van a hőoptimuma. Léteznek kultúrák melyek a penészképződést segítik elő, van ami krémesít és van ami gyúrhatóságot teszi könnyeddé. Én ezért csodálom hát ezeket az apró ám de nagyon hasznos kis baktériumokat, mert szabadom kísérletezhetek saját sajtvilágomban.
Összeállítottam Nektek a zselatin kapszulákban adagolt kultúrákat, hogy még könnyeben még több -féle sajtot tudjatok Ti is készíteni.

 

 
Szia Panni! A Trappistánál gyorsabban melegítettem utó mint 5p.alatt 1-2 fok.Mi baj lesz a sajtommal?Kovács JuditSzia! A novemberi tanfolyamről szeretnék érdeklődni. Meddig lehet jelentkezni. Szállás megoldható e? Mikor kell fizetni!! Oláh brigittaA camembert sajt 2-3 hét alatt éri el a teljes érettséget. Ha tovább szeretnék eltartani, hamarabb be kell csomagolni alufóliába és hűtőbe kell tovább tárolni.PanniKedves Gábor! Nincs kedvezmény a tanfolyamra.PanniKedves Panni! A camemberem szépen bolyhosodik. Meddig kell ezt folytatni és mikor lehet csomagolni, tovább érlelni?avaspasasÜdv! Szeretném kérdezni, ha mi ketten a feleségemmel szeretnénk menni, akkor duplázódik a befizetendő díj, vagy van esetleg valami kedvezményes ar?GáborSzia Gabi! Lesz tanfolyam novemberben még egy, és decemberben is.PanniSzia Dégi! Mindig a készítéstől számít az érlelési idő.PanniSzia Laci! Nem tudom mi lehet a baj. Írd meg nekem emailbe, hogy készítetted.PanniTejfölhöz a tejszínbe kell keverni feloldott mezofil kultúrát. 1 l tejszín/1 kapszula mezofil.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .