Sajtkultúrák

Sajtkultúra

A tejben lévő tejsavbaktériumok nélkülözhetetlenek a sajtkészítésnél az aroma és a lyukképződés létrejöttében. Ezt specifikusan irányíthatjuk kultúra hozzáadásával attól függően, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk készíteni. Minden sajtkultúra több törzset tartalmaz. Van amelyik savképző és a tejcukrot bontják le savvá, van amelyik aromát és gázt is termel. A legelterjedtebb a mezofil kultúra, amely 20-30 °C között érzi jól magát. Ismert még a termofil kultúra is melynek 35-45 °C között van a hőoptimuma. Léteznek kultúrák melyek a penészképződést segítik elő, van ami krémesít és van ami gyúrhatóságot teszi könnyeddé. Én ezért csodálom hát ezeket az apró ám de nagyon hasznos kis baktériumokat, mert szabadom kísérletezhetek saját sajtvilágomban.
Összeállítottam Nektek a zselatin kapszulákban adagolt kultúrákat, hogy még könnyeben még több -féle sajtot tudjatok Ti is készíteni.

 

 
Kedves Panni! Miért fehéredik ki a bevonóval készített, sajtom. Olyan mintha a só csapódna rajta ki.Mi lehet a baja? jánosKedves Gábor! Ha lejárt a szavatossága és még jónak látod a kultúrát, akkor probáld meg dupla adagolással.PanniKedves Selmeczi Péterné! A túró készítéshez aludtejet kell először készítenünk. Ehhez lehet használni mezofil kultúrát.PanniKedves Zsuzsa! A húsoknak is úgyan úgy hidegfüst kell, tehát lehet. Azért ha lehet, ne egyszerre füstöljétek a sajtot a hússal.PanniKedves Erzsók! Valószínű nagyon száraz a levegő. 16-17 fok, 85%-os páratartalom. A füst miatt nem száradhat ki!PanniSzia Laci! 18 fokon már lehet érleni sajtot. Magasabb ne legyen a hőmérséklet. A pára az teljesen jó! Érlelhetsz pl. trappistát.PanniKedves Panni! Ezúton szeretném meghívni szeptember 13-i Nagy Csermajori Találkozás rendezvényünkre. Üdvözlettel: Papp László volt csermajori tanárPapp LászlóKedves Panni! Lejárt szavatossági idejű enzimmel is lehet készíteni? (végig hűtőben volt)Gáborkedves Panni én túrót szeretnék késziteni azt is valami oltóval kell csinálni?selmeci péternéKedves Panni! Húsfüstölőbe lehet vinni a sajtot füstöllni? Válaszod előre is köszönöm!Zsuzsa
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .