Sajtkultúrák

Sajtkultúra

A tejben lévő tejsavbaktériumok nélkülözhetetlenek a sajtkészítésnél az aroma és a lyukképződés létrejöttében. Ezt specifikusan irányíthatjuk kultúra hozzáadásával attól függően, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk készíteni. Minden sajtkultúra több törzset tartalmaz. Van amelyik savképző és a tejcukrot bontják le savvá, van amelyik aromát és gázt is termel. A legelterjedtebb a mezofil kultúra, amely 20-30 °C között érzi jól magát. Ismert még a termofil kultúra is melynek 35-45 °C között van a hőoptimuma. Léteznek kultúrák melyek a penészképződést segítik elő, van ami krémesít és van ami gyúrhatóságot teszi könnyeddé. Én ezért csodálom hát ezeket az apró ám de nagyon hasznos kis baktériumokat, mert szabadom kísérletezhetek saját sajtvilágomban.
Összeállítottam Nektek a zselatin kapszulákban adagolt kultúrákat, hogy még könnyeben még több -féle sajtot tudjatok Ti is készíteni.

 

 
Ok Al! Vár a forma! :-)PanniKedves Panni! Akkor 1 db SZÖGLETES SAJT-FORMA PRÉSLAPPAL 1.5kg-os (1220 Ft)-t biai boltban átvennék május 2-án este. Kérlek tedd félre. Nagyon köszönöm. AlAlPersze, de annak a formában a préselés folyamán össze kell állnia.PanniÜdv újra.A hétvégén megcsináltam a trappista sajtot, a leírtaknak megfelelően, és mikor kész lett, akkor olyan darabolódó, kissé túrós jellegű lett.Ez normális?kovadika2Kedves Kovadika2! Ha nincs megfelelő paraméter az érleléshez, akkor a sajtbevonó sokat tud segíteni. Tágabb lesz a hőmérséklet és a páratartalom türés határa isPanniSzia Laczy! Akkor lesz jó szilárd a joghurt, ha 6 órán keresztül tudod tartani a 42 C°-ot. Ne hüljön ki hamarabb!PanniKedves Katka! Az ementálit 300 l tejből készítik. A lyukakhoz is kell a tömeg. 10 l tejnél nem lesznek nagy lyukak. Apró lyukaknak viszont kellene lennie.PanniRendeltem tőled kultúrákat. Edámi ( lukacsos )sajtot szeretnék készíteni. Elkészítettem de nem volt lukacsos. Mi az oka?10 l tejből készült. Több féle kultúra kKatkaKedves Al! Személyes átvételnél nem szükséges az árut megrendelni. Mind a 2 boltban van minden ami a weboldalon van. Ilyenkor természetesen nincs + költség.PanniSzia Panni! Szeretnék rendelni terméket és a biai boltban átvenni, de nem látok ilyen szállítási módot. Ha a boltban veszem át, akkor is 1500 Ft a szállítás? Al
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .