Sajtkultúrák

Sajtkultúra

A tejben lévő tejsavbaktériumok nélkülözhetetlenek a sajtkészítésnél az aroma és a lyukképződés létrejöttében. Ezt specifikusan irányíthatjuk kultúra hozzáadásával attól függően, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk készíteni. Minden sajtkultúra több törzset tartalmaz. Van amelyik savképző és a tejcukrot bontják le savvá, van amelyik aromát és gázt is termel. A legelterjedtebb a mezofil kultúra, amely 20-30 °C között érzi jól magát. Ismert még a termofil kultúra is melynek 35-45 °C között van a hőoptimuma. Léteznek kultúrák melyek a penészképződést segítik elő, van ami krémesít és van ami gyúrhatóságot teszi könnyeddé. Én ezért csodálom hát ezeket az apró ám de nagyon hasznos kis baktériumokat, mert szabadom kísérletezhetek saját sajtvilágomban.
Összeállítottam Nektek a zselatin kapszulákban adagolt kultúrákat, hogy még könnyeben még több -féle sajtot tudjatok Ti is készíteni.

 

 
Szia Edit! A gomolya készíthető kendőben és formában is. Erdélyben nem teszik sófürdőbe, nálunk igen.PanniKedves Zoli! A keserűséget többnyire a tej okozza. A siló, szenázs is lehet az oka. Erjesztett takarmány mind a kettő.PanniSzia Anoli! A füstöt is le kell szűrni és így eltartható és újrahasználható.PanniSzia Gabi! A savóban nem igazán van tejzsír. A tejföl tejszínből készül, a tej legjavából. A savó nem jó tejföl készítéséhez.PanniKedves Zsuzsa! A sajtreceptek nem megvehetők! Kérésre szívesen küldönk bármikor és a sajtkészítés menűpontban olvasható mindegyik.PanniA paradicsomos sajtnak is kell a sófürdő, nem veszi ki a színét. Érlelés során pirosodik, erősődik a színe. A wasabi nem tudom mennyire színez, de nagyon csíp!PanniKedves Panni! A gomolya sajttal kapcsolatban kérdezném még, kell - e só oldatba tenni, ha igen, meddig és hány% - osba? Köszönettel , Baánné EditBaanne EditKedves Panni! A kérdéseim a következők: A gomolya sajt készíthető -e formában, vagy csak kendőben? Érdemes - e ízesíteni?Köszönöm, Baánné Edit Baanne EditUdv. Mi lehet a gond, ha a sajtjaim megkeseredtek? :-s Masik kerdesem, meg az lenne, hogy okoz barmifele problemat, hogy a marhak silot esznek? Zoli89Kedves Panni! A folyékony füstös oldatot fel lehet többször használni? Eltartható a hűtőben úgy, mint a sós vizes oldat?Anoli
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .