Sajtkultúrák

Sajtkultúra

A tejben lévő tejsavbaktériumok nélkülözhetetlenek a sajtkészítésnél az aroma és a lyukképződés létrejöttében. Ezt specifikusan irányíthatjuk kultúra hozzáadásával attól függően, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk készíteni. Minden sajtkultúra több törzset tartalmaz. Van amelyik savképző és a tejcukrot bontják le savvá, van amelyik aromát és gázt is termel. A legelterjedtebb a mezofil kultúra, amely 20-30 °C között érzi jól magát. Ismert még a termofil kultúra is melynek 35-45 °C között van a hőoptimuma. Léteznek kultúrák melyek a penészképződést segítik elő, van ami krémesít és van ami gyúrhatóságot teszi könnyeddé. Én ezért csodálom hát ezeket az apró ám de nagyon hasznos kis baktériumokat, mert szabadom kísérletezhetek saját sajtvilágomban.
Összeállítottam Nektek a zselatin kapszulákban adagolt kultúrákat, hogy még könnyeben még több -féle sajtot tudjatok Ti is készíteni.

 

 
Kedves Panni! Nem találom a kefir készítésének leírását. Ugyanaz lenne, mint a joghurté? évaSzia Péter! A gomolyát nem kell sózni, akkor nem tud savanyodni. A "nyújtóvízbe" kell tenni a sót. 1/2 literenként 1 evőkanállal. Panniszia Panni! Ha friss sajtot készítek oltóanyag helyett mit tegyek bele és a tejet hány fokosra kell melegíteni akkor köszönöm IldikóantuiSzia Panni! Ha gomolyát szeretnék érlelni, akkor mivel kell másképp csinálnom a sajtot, mint a frisset? KöszönömFabu-Kovács JuditSzia Panni! Trappista sajtot készítettem, állagra nagyon jó de 1 hete érlelem megkóstoltam és azt vettem észre hogy keserű. Mitől lehet?AndreaKedves Panni! Eltelt egy újabb hét, már a munkatársakkal is beszéltem és csomagot még mindig nem kaptam, most már elég szomorú vagyok miatta. :(Kató-Fehér CsillaSzia Panni! A parenyica sajtnál az elkészült gomolyát nem kell sós vízbe belerakni? Elég a nyújtás során elvégzett sózás?Ratkóczy PéterSzia Adrienn! Az ordasajtot száraz sózzásal szokták sózni. 1 nap bedörzsölöd, 1 nap nem és aztán 1 nap megint bedörzsölöd.PanniSzia Adrienn! Az ordasajtot szárazsózzásal szokták sózni. 1 nap bedörzsölöd, 1 nap nem és aztán 1 nap megint bedörzsölöd.PanniA sajtokat legjobb papírba csomagolni, hogy tudjon szellőzni. Ha a papír átnedvesedik, ki kell cserélni.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .