Panni sajt
Sajtos bolt

Sajtkészítési receptek

B (1) | C (1) | E (1) | F (2) | G (2) | H (1) | J (1) | K (3) | M (1) | P (3) | R (2) | T (2)
Burrata, vagyis „vajas” töltött gyúrt sajt. A sajt eredetileg a Puglia régióból, Olaszországból származik.A külső része szilárdabb mozzarella, mely körbe veszi a tejszínes tölteléket. Tölthető krémsajttal, fűszervajjal vagy tejszínbe tépkedett mozzarellával. A krém gazdag ízű, hogy...
Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól. Marie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve, amíg egy szép napon Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte...
EMENTÁLI JELLEGŰ SAJT(avagy az 1000 lyukú biai sajt)Az Ementáli Svájc egyik leghíresebb nyers tejből készült kemény sajtja. A berni kanton, Emme folyó völgyéből származik. Alakja nagyméretű korong, melynek átmérője 70-100 cm, magassága 12-18 cm, súlya legalább 75 kg. Régen az ementáli sajtot nagy...
A görög konyhát feta sajt nélkül elképzelni nem lehet! Már az ókori görögök is nagyon kedvelték ezt a sajtfajtát. Neve olasz eredetű „fetta” szóból származik. Ami annyit jelent, hogy „szelet”. Fahordókban vastag szeletekben érlelték, tárolták majd így is adagolták.2002 óta a...
FRISS, FŰSZERES SAJT(GOMOLYA)A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogják, a...
Ahogy én készítem....A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogják, a kendőt...
Ahogyan én készítem...GOUDAA Gouda sajt világszerte ismert, nagyon szeretett sajtfajta. A XIII. században kezdték el a készítését Hollandiában, Gouda városában. Ma a világ sajtfogyasztásának 50-60%-t teszi ki.A Gouda tipikusan pasztörizált tehéntejből készül, de vannak kézműves készítők akik kecske...
A Halloumi sajt készítésének hagyománya Ciprus szigetéről ered, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sok helyen készítik tehén tejből. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Hagyományosan menta...
YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»Így készül a finom, friss házi joghurt....A joghurt színe csontfehér, aromája gazdagabb és jellegzetesebb a közönséges aludttejénél. Az élő joghurtkultúra regenerálja a bélflórát, amely nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben, növeli a...
A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.Eredetileg Kaukázus északi részéről származik. A hagyományos kefirt, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.A kefirkultúrában (kefirgombában) lactococcusok, lactobacillus fajok és torula élesztő...
Oltós alvasztású, félkemény, magas zsírtartalmú, belső penésszel érő röghézagos, márvány erezettségű sajt.Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló ismertségre tett szert az "olasz Roquefort" a Gorgonzola, illetve az angol Stilton, nálunk pedig Márványsajt...
A kenhető állományú krémsajt könnyen elkészíthető, sokféle képpen felhasználható. Íze kellemesen savanykás, lágy.KÉSZÍTÉSE:Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből. Mielőtt hozzákezdenék a sajtkészítéshez, érdemes...
A dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a vízi bivaly zsírdús tejéből. A bivalytejben nincs karotin, így a mozzarella porcelán fehér színű. A sajtot gyúrással készítik, ettől körkörösen szálas szerkezetű. A készítés után nem érlelik és nem is ízesítik.A Mozzarella di Bufala...
PANEER, indiai grill sajt(Panni bevált receptje joghurttal)Az indiai konyhából elterjedt, közkedvelt sajt a Paneer. Elsősorban salátákhoz, vagy grillezve fogyasztják. A sajt-fehérje kicsapatása nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel és sóval történik.  Az itt leírt Paneer...
[video:https://www.youtube.com/watch?v=qFHEGX3jPFo width:400 align:center]Ahogy én készítem....A parenyica vagy szalagsajt Szlovák eredetű félkemény sajt, melyet régebben juhtejből, ma inkább tehéntejből készítenek. A parenyica rostos, lemezes állományú sajt, kellemes ízű és jellegzetesen telt...
 Ahogy én készítem....Az észak olasz régió eredet védett sajtja. A Parmesan név a Parmigiano-Reggiano Franciás rövidülése.Az Emilia- Romagna területén húzódó lápot nem hiába csapolták le úgy 800 éve. Ma talán nem ismerhetnénk  a világ legjobb Parmezánját és a hozzá szorosan kötődő...
A Raclette félkemény tehénsajt, az Alpokban, Svájcban és Franciaországban egyaránt készítik.A raclette szó a francia „racler” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kaparja”A sajtot felmelegítik és kaparással a megolvadt sajtot főtt burgonyára, zöldségekre folyatják.A...
Sokan kérdezik tőlem, mit lehet kezdeni a sajtkészítés során termelt savóval. „Sok tejből készítek sajtot, de csak 10%-a lesz sajt, a többi csak savó. Annyira sajnálom kiönteni!" Nos, nem is szabad!Miért érdemes a savóval bíbelődni?A tejsavó könnyen felhasználható, olcsó, egészséges...
Magyarország kedvenc sajtja a Trappista. Mindenki ismeri, mindenki fogyasztja, mégis ritkán lehet igazi, jó Trappistával találkozni. Gondoltad volna, hogy az eredeti Trappistában borsószem nagyságú kerek erjedési lyukak vannak? Hogy egy 8x1 cm-es hasábot O betűvé lehet hajlítani? Sajnos ilyen...
A rögös állományú tehéntúró, nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyha mindennapjainak. Ez az amit nagyanyáink is készítettek. Ahol szarvasmarhát tartottak, ott biztos volt házitúró is, tejföl is.A tejet ha 18-22 °C-on állni hagyjuk, megalszik.Állás közben a tej felfölöződik, vagyis...