Panni sajt
érlelt sajt

SAJTFÓRUM

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

János01
Gouda sajt

Szia Panni!

A goudánál mekkorának kell lennie az alvadéknak leszűrés előtt?

bedeszilvi
Szelloztetes

Kedves Panni!
Az lenne a kerdesem, hogy a sofurdo utan milyen korulmenyeket kell biztositani a szikkadas idejere? Mehet a sajt rogton a pincebe?

Elore is koszonom!

Seregi Dora
turo

Szia Panni!
Köszönöm a korábbi segítséget. Egyben szeretnem megkérdezni hogy lehet kecske túrót oltoval késziteni. Könyvedben kulturas recept van. Nagyon köszönöm! Üdvözlettel Dora

Panni
Túró

Szia Dóra!

Én nem szokatam oltós túrót készíteni, de viszonylag alacsony hőmérsékleten, kevés oltóval csinálnám.

22-24°C-on, 1-1,5 ml oltóval, 10-12 alavadási idő, aztán jöhet a kimelegítés lassú kevergetés közben 46-50°C-ig.

Panni

Seregi Dora
trappista

Szia Panni!
Konyvedben 8-10 ml olto kell trappistahoz. Itt az oldalon levo recept 4 ml. Melyik a helyes? Koszonom! Üdvözlettel Dora

Panni
Trappista

Szia Dóri!

Sokat tanultam azóta, ma már 3,5-4 ml oltót használok a trappistához.

Jó sajtozást :) Panni

papplajosattila
cheddar

Szia Panni!

Cheddar receptet kerestem, de nem találtam.A Gouda recept alapján próbálkozom a készítés során természetesen a R 703 kultúrával. Abból indultam ki, hogy nagy súllyal kell a cheddart is préselni mint a goudát. Jól gondoltam vagy teljesen más a készítés?

Papp Lajos

Panni
Cheddar

Szia Lajos!

Teljesen másképpen készül a cheddar sajt. Igyekszem feltölteni.

Panni

titigazdi
Parenyica, alapsajt

Kedves Panni,

A Parenyica alapsjtot milyen hőmérsékleten kell érlelni az olvasztásig?

És hogyan készitsem, hogy puha sajtom legyen ne kő kemény?

Panni
Parenyica, alapsajt

Kedves titigazdi!

20-22°C-on 1-2 nap alatt megsavanyodik, nyújtahatóvá válik a sajt.

Készítésnél vágd nagyobra az alvadékot, ne nyomkod nagyon ki, ne préseld nagy súllyal.

Panni

titi
Parenyica sajt

Köszönöm a hasznos információt!
A parenyica sajtom lesz kemény néha, és nem tudom ,hogy mitől, néha nagyon jol sikerül és nagyon finom, déha kicsit száraz . Mit rontok el?

Panni
Parenyica sajt

A sajtkészítés nagy odafigyelést, tapasztalatot igényel. A tej egy élő anyag. Mindig változik, mindig más az összetétele. Van amire nincs szabály.

Figyelni kell a készítésre, az érleléásre, apró dolgokon múlik sokszor minden. 

A formázásnál ne nyomkod túl. Attól lehet szárazz, kemény. Esetleg a préselésnél a súlyt is csökkentsd, vagy ne is tegyél rá.

Jó parenyicázást! Panni

Orosz Dániel
Tejoltó

Sziasztok!
Csináltunk parmezán sajtot , viszont sajnos később vettük észre hogy az új növényi tejoltóbol elég 1 kapszulát beletenni 30-40 liter tejhez, viszont mi 30 liter tejhez 3 kapszulát adtunk...
Van valami tapasztalat esetleg, elég kevés sajt keletkezett , lehet hogy ezért...
Válaszotokat előre is köszönöm ! :)

Seregi Dóra
kecske gomolya

Szia Panni! Szeretnem megkérdezni hogy normalis-e gomolya sajton zöldes nyálkás anyag az oldalan. Oltoval keszitettem. Pasztorozott 65 fokon. Nem sofurdot kapott hanem porsozast es az oldalát kihagytam. Alul felül soztam csak. 18.5 fokon van. Fadeszkan masodik napja érlelődik. Koszonom a valaszt!

Panni
kecske gomolya

Szia Dóra!

Nem normális, valami oda nem illő penész. Sós oldattal mosd le.

Panni

Paorné Melinda
trappista

Szia Panni!
Segíts! Nem tudom mit rontok el mostanában, mikor lesúlyozom a sajtot, először minden oké, aztán egyszer csak ha nem pont középen van a súly, félrebillen rajta, féloldalas lesz, mert a sajtom mint a kalács, elkezd kelni, szivacsos. Ha a nyomóba nem, a sólébe csinálja ugyanezt.Ott is pukkadozik, szivacsosodik.Mezofil kultúrát használtam, akkor is előfordult, most flora danicát, így is. Köszi, ha tudsz segíteni, mert muszály hogy megoldjam, annyira szereti a család, gyerekeim a sajtokat, amiket csinálok!!!
Üdv
Meli

Panni
trappista

Szia Melinda!

Sajnos ez coli. Mindent fertőtleníts le, főzd ki a formákat. Ha tudod, pasztőrizáld a tejet 63-65°C-on 30 percig.

Alapos fertőtlenítéssel el lehet tüntetni.

Szép napot :) Panni

mereitamas
Ízesítés

Szia, kezdő sajtkészítő vagyok az lenne a kérdésem, hogy a sajtokat hogyan és mi képpen tudom izesíteni? (hagyma,sózás,köménymag,kapor)->(10l tejből alkalmanként)?

Tehát 10l tejhez pl mennyi hagymát/ sót tegyek?

És a só fürdőnek mi az összetétele (víz só arány/ idő)?

Panni
Ízesítés

Szia mereitamas!

A fűszereket úgy használd mint a főzésnél. 

Sófürdőhöz álltalában 20%-ost használunk. 1 liter vízbe 20 dkg nem jódozott sót kell feloldani.

Panni

Onódi Ágnes
Joghurt

Szia Panni.Joghurt készítésénél mikor kell beletenni a kultúrát, amikor már vissza hűtöttem? Én 86 fokon raktam bele, vissza hűtöttem, de nem sűrűsödött be.

Panni
Joghurt

Szia Ági!

86°C-on az összes hozzáadott kultúra elpusztul. Visszahűtve 42°C-on kell belekeverni a tejbe a joghurt kultúrát.

Panni

Jenci
Parenyica hibák

Kedves Panni és sajtos közösség!

Segíts kérlek, tél óta már csináltunk 100-150 nagyon szép parenyicát házi tehéntejből, de mióta bejött a meleg idő egyszerűen nem akar sikerülni.

A sajtot továbbra is minden esetben a Házi sajt készítés-es könyved alapján csináljuk, viszont mostanság nagyon lukacsos-szivacsos jellegű lesz az alapsajt. Olvasztás során vagy nem áll össze, vagy pedig túl lágy és összeolvad, de az eredmény mindkét esetben ugyanaz lesz: nyújtás során darabos és morzsálódik.

Egy dolog van, amit máshogy csinálunk a leírt recepthez képest: nem szoktuk forgatni. Ízre nem érzek változást az alapsajtban, tehát kellően megsavanyodik.

A válaszokat előre is köszönjük!

Panni
Parenyica hibák

Kedves Jenci!

A fordítás nagyon fontos a sajtoknál. Tele van egy friss sajt savóval. A gravítáció alapján a nedvesség lefelé megy, a sajt aljában összegyűlik. A savó hamar savanyodik, romlik. Nincs forgatva, nem tud rendesen kifolyni belőle. Szerintem forgasd, nem olyan nagy munka az.

Szép napot! Panni

Radó Eszter
radír sajt

Kedves Panni!
Első sajtomat készítettem a hétvégén kecsketejből.Szép lett a színe,gusztusos,de ahogy rágom nyiszorog a fogam alatt,mint ha radírt rágnék.Mitől lehet ez?
Köszönöm válaszod
üdv.:Eszti

Gabi
Laktóz mentes tej készítése

Sziasztok ! A lányom laktóz érzékeny, ezért is tartunk kecskéket. Viszont még ezt a tejet sem tudja megemészteni. Tudja valaki, hogy lehetne házilag laktóz mentessé tenni a kecsketejet ?

Panni
laktóz

Szia Gabi! 
A gyógyszertárban kapható  laktóz confort csepp. Ezzel tudsz laktózmenetesteni tejet.

Panni

Ábel
Kecske gomolya hiba.

Kedves Panni!

Kecske tejből kèszitettem oltóval gomolyát. Ami csak 1 napja készült az kellemes nyikorgós viszont ami 5 napja érlelődött annak valami rémes keserű átható kecske utóíze lett. Mit ronthattam el ?

Panni
Kecske gomolya hiba.

Kedves Ábel!

Azt mondják, a kecske íz, az főként a kecske tartásán, fejésén mulik.

Mónika
brevis-köményes sajt

Kedves Panni.
Ma bontottuk meg a sajtunkat, eszméletlen finom.
Köszönettel: Mónika

Panni
brevis-köményes sajt

Nagyon örülök :)))

Szabó Ágnes
első sajtom

Kedves Panni!

Megkaptam az oltót, és mindjárt ki is próbáltam. Kecsketejből készítettem a sajtot. Nagyon finom lett. A savóba pedig tettem citromsavat és leszedtem a kicsapódott fehérjét. Amikor lecsöpögött - nem lett túl sok - megcukroztam és egy pici fahéjjal ízesitettem. Olyan volt akár a krémtúró. A lányomnak is nagyon ízlett, és alig várja, hogy legközelebb is készítsek. Sokat segített a sajtkészítésről írt oldalatok.

Köszönöm!

hudaksz
feta

Kedves Panni!

Feta sajtot készítettem, még csak 3 napja van üvegben 12%-os sós savóban.Ma megkóstoltam és én majdnem ehetetlenül sósnak érzem az ízét pedig biztos hogy jól csináltam?!/24 dkg sót raktam 2 liter savóhoz/ Mit rontottam el?Tudok vmit tenni még a sajtommal hogy ne legyen ennyire sós?Máskor csinálhatom kevésbbé sósra a savót vagy akkor megromlik a sajtom?

sz judit
trappista

Szia Panni. Kettö honapos festett pincében erlelt trappistám két hete elkezdett puffadni,felvágtam, kellemetlen szag és csunya                                             formátlan lyukak,lágy középsö rész fogadott.Mi lehet a gond? Válaszod köszönöm.

szab.peter
friss sajt

Kedves Panni!

Friss sajtom esetéven 24 óra préselés után is minimális tömörödés tapasztalható, a sajt puha állagú maradt, szinte nem keményedett semmit.
Mi lehet a gond ( mit toltam el)?
Nem volt friss a tej, vagy egy kicsit kihűlt az alvadék a formába tevés előtt?

Válaszát előre is köszönöm!

Zsófi26
Joghurt és gomolya tárolása

Kedves Panni,

a segítséged szeretném kérni. Az lenne a kérdésem, hogy az egy hetes, 14 fokon érlelt gomolyát hány fokon érdemes tartani a fogyasztásig? Ugyanígy a joghurt tárolási hőmérsékletéről is tájékoztass ,kérlek.

Nagyon köszönöm előre is.

Zsófi

Panni
Joghurt és gomolya tárolása

Szia Zsófi!

Általában a kész tejtermékeket 6 °C alatt kell tárolni. Minél jobban közelitesz a 0 °C-hoz, annál jobban leáll a baktérium műkődése. 

Panni

Csongor Tamás
penész a lakásban

Kedves Panni!

Elég sokat küzdünk a lakásban lévő penésszel, télen-nyáron.
Mennyire ártalmas ez a penész a készülő sajtra nézve?

Köszönöm!

Panni
penész a lakásban

Valószínű nem a legjobb penész van a lakásban. Fekete szokott általában lenni, az meg nem jó a sajtnak.
De biztosan, csak laboros vizsgálattal lehet megmondani, hogy pontosan milyen az a penész.

Csongor
Igen, a fürdőszobában fekete

Igen, a fürdőszobában fekete penész van, a konyhában, kamrában meg sárga.
Akkor ezek szerint semmi esélyem sajtot készíteni otthon?

Panni
penész

Érdemes először a penészt kezelni a lakásban. Vannak erre már nagyon jó szerek. 

Aztán friss sajttalot készíts először, azoknak nem kell sok érési idő.

Panni

Csongor
nyers tej

Kedves Panni!

A könyvedben azt olvastam, hogy a pasztőrözött tej nemigen alkalmas sajtkészítésre. A sajtrecepteknél is sokszor szerepel, hogy nyers tejjel készítsük.
A kérdésem: ha nincs pasztörizálva a tej, és úgy használjuk fel, nem maradnak benne számunkra káros kórokozók (például tbc.) ?

Köszönöm!

Panni
nyers tej

Kedves Csongor!

Azt biztos nem írtam, hogy a pasztőrizált tej nem alkalmas sajtkészítésre! A forralt tej ami nem alkalmas arra, hogy sajtot készítsünk belőle. És a kettő nem úgyan az!
Pasztőrizálni azért kell, hogy a korokozókat, ami esetleg a tejben van, elpusztítsuk. Ma már Magyarországon a szarvasmarha állomány TBC és brucella mentes. A nyers tejnek és a pasztőrizált tejnek is megvan az előnye és a hátránya is. Mindenki maga döntse el, hogy melyikből készít sajtot. Ezt szoktam mondani.

Panni

Zsóka
Erős szagú sajt

Kedves Panni,

A 3 napig érlelt gomolyánknak erős, szinte büdös szaga lett. A külseje ilyen furcsa szagú, viszont a belseje nem, megkóstoltuk, ízre is finom. Meg tudnád esetleg írni, hogy mi lehet ennek az oka?

Köszönöm szépen.

Zsófi

Panni
Erős szagú sajt

Kedves Zsófi!

Tejeredetű a probléma. Ilyenkor vagy érdemes pasztörizálni a tejet készítés előtt, vagy használj mezofil kultúrát is a gomolya készítésnél.

Panni

Adam29
Nem alvad a tej

Szia Panni!

Már egy éve készítek sajtokat, de mostanában jött egy új probléma. Tegnap 10 liter tejet kellet kiöntenem, mert nem alvadt meg. Kék sajtot készítettem a megfelelő mennyiségű oltót tettem bele és másfél óra után is folyt a tej. Ezen kívül, mintha dara lett volna beleszórva úgy ézett ki. A tehenek nem kaptak semmilyen gyógyszeres kezelést, amelyik igen, az külön van tartva. Pasztőrözni 72-73 fokon szoktam. Majd utána higed vízfürdőben 15 perc alatt vissza hűtöm 33 fokig. Ami útán kultúrázom majd 32 fokon oltom. Lehet az oltóval van probléma?

A választ előre is köszönöm.

Panni
Nem alvad a tej

Kedves Ádám!

Ha 70°C felett pasztőrizálsz, akkor a kalciumot vissza kell pótolni, mert kalcium nélkül nincs megfelelő alvadás.

10 liter tej, 1-1.5gr kalcium beoltás előtt.

Panni

gabrielspaten
fura szagú gomolya

Kedves Panni!

Sokadszorra készitettem gomolyát' A legutolsó alkalommal ugyanabból az alvadékból fele olivás fele snidlinges készült. Az érlelés fadeszkán 14-15 fokon történt. 72 fokon pasztőröztem a tejet. Az olivás tökèletes lett mïg a snidlinges fura szagú. Egy helyen egyformán tároltam. 4 nap telt el. Mitől lehet ez?

Panni
fura szagú gomolya

Fűszeresnél nehéz megmondani, mert a fűszer is okozhatja ezt a fura szagot, főleg aminek sok a nedvességtartalma.

Ilona 1230
mennyi

Mennyibe kerül a házi parenyica és mozzarella ? Köszönöm

Panni
?

Szia Ilona! 

3500-4500 Ft/ kg.

szép napot! Panni

Oldalak

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.