Panni sajt
érlelt sajt

SAJTFÓRUM

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

Dombai Szandra
Érdeklődés

Kedves Panni!

Láttam töltöttél fel új videot és képet a parenyica sajt készítéséhez!

Az lenne a kérdésem ,hogy az egyik képen láttam, ilyen henger alakú formát ,olyat tudnék Tőled rendelni? Abba töltöd bele a megmelegített sajtot, csak úgy simán? :) Voltam hétvégén vásárban, ahol árultak házi sajtot , henger alakú volt és rücskös külsejű, de olyan formát nem találtam ,én hogy tudok olyan formát elérni, nagyon érdekelne bármilyen verzió!

Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

Ui: Nagyon jó az oldal!!

Panni
Szia Szandra!

Szia Szandra!

 

Van kétféle méret is nekünk, csak még nem volt időm feltölteni.

- Pasata Filata sajtforma 4.7x17cm, ebbe kb. 25-30g gyúrtsajt fér bele - 1.190 Ft

- Pasta Filata sajtforma 7.7x26cm, ebbe 1kg fér. - 2.280 Ft

Én is nagyon szeretem, nagyon jól lehet használni. 

Szép napot! Panni

heimdall.rp
Mozzarella

Kedves Panni!

A webshopban nem találok a mozzarellához szükséges pasta filata kultúrát.  Honnan lehetne ezt beszerezni? Előre is köszönöm!

Márton

Dombai Szandra
Segítség

Szia!

A parenyica néven futó kultura lesz az amit keresel.

Ha rákattintasz a parenyica kultúrára ezt fogja kiírni.

Remélem segítettem.

Üdv: Szandra

A kultúra elsősorban gyúrt sajtok, Pasta Filata, pl. parenyica, mozzarella, buratta készítéshez ajánlottRe

heimdall.rp
Köszönöm szépen Szandra,

Köszönöm szépen Szandra, sokat segítettél!

sutujv
Köszönet

Kedves Panni!

Köszönöm a szállítmányt, rendben megérkezett. Hálás vagyok Neked, hogy megosztod másokkal tudásodat, tapasztalataidat. Közel két éve készítek itthon sajtokat, eddig kb.9-10 félét próbáltam, aminek 99%-a tökéletesre sikerült. Férjem (sajt tekintetében is) igazi gourmand, s alig várja a sajtok elkészültét. Sajnos én extrém módon penicillin-érzékeny vagyok, de - védőfelszerelésekkel - "életem kockáztatásával" még azt is készítek, és szerinte tökéletes.

Néhány saját praktikát én is megosztanék az olvasókkal. Nekem nincs optimális sajtérlelő helyem, de az 1. módszeremmel tökéletes ementáli sikeredett 6 hónapos érleléssel. Fogtam egy egyenes, magas falú kerek műanyag tálcát, aminek az aljába készítettem 2x1 cm-es fenyő szegélylécből egy rácsot. A rács alá nedves papírtörlőt helyeztem, a rácsra jött a bevont sajt, majd leborítottam egy mikroban használható, fölül szabályozható lyukakat tartalmazó búrával. A sajtot naponta szellőztettem, forgattam, a nedves törlőt hetente cseréltem, A hőmérséklet a meleg nyári huszonsok foktól a téli 6-7 fok között változott.

Camembert érlelése: szendvicstálca, alánedves papírtörlő darab, rá a bele készített rács, arra a sajt, majd a búra (ez nem lyukas majdnem légmentesen zár). A borospincében addig mentem a hőmérővel, míg a megfelelő hőfokot nem találtam. A tálcát bent soha nem nyitottam ki. Szellőztetéshez minden nap 2X kivittem a szabad levegőre, s ott is fordítottam napi 1x. Egy hét múlva csodás, egyenletes, fehér bevonat keletkezett, belül érett, lágy lett.

Bocsi, hogy ilyen bő lére eresztettem, de hátha tudok amatőr társaimnak segíteni.

Tényleg boldogok a sajtkészítők!

Panni
Köszönöm, hogy megosztottad

Köszönöm, hogy megosztottad velünk jól bevált módszereidet.

Örülök, hogy ennyi boldog sajtkészítő vesz engem körül :-)

 

Szép napokat! Panni

Dombai Szandra
Parenyica

Kedves Panni!

Abban szeretnék segítséget kérni tőled ,hogy mindent úgy csináltam a Parenyica sajttal kapcsolatban ahogy leírtad. Az első próbálkozás nagyon is jól sikerült egy kezdőhöz képest finom lett és sok sok dicsértetet kaptam neked köszönhetöen. De másodszorra már nagyon zavart ami az elsőnél még nem annyira ,hogy a szűrő alján kifolyik a sajt egy kis része amit utánna nem is tudok eltávolítani a szűrőről pedig nem is nyomom annyira az oldalához a masszát ,amikor össze dolgozom egy nemü anyaggá. Néztem a videodat , te a vízből kivéve is elég sokáig a szabad levegőn tudod tartani a tésztát anélkül, hogy elkezdene megszilárdulni velem ellentétben .Mielött kiveszem a munkalapra ,gyorsan még  meleg- vizbe mártom, hogy tudjam nyújtani. Amikor a nyújtás végére érek ami kb 10-13mp addigra már a sajt szalag végét nem is tudom tovább nyújtani.

Várom válaszod: SZANDRA

Nagyon köszönöm a recepteket!

Panni
Kedves Szandra!

Kedves Szandra!

A parenyica sajtnál el kell találni jól az alap sajt érettségét. Ha nem elég érett, akkor túrós szakadozott lesz a sajtunk, nehezen nyújtható.

Ha szinte átfolyik a szűrőn, túl lágy az egész, akkor pedig már túl érett.

Ahhoz, hogy a sajt megfelelően érni tudjon, a készítés és az érés folyamán 20-21°C-on kell lennie. Ha túl hidegben van, a baktériumok nem tudnak jól szaporodi, így a sajtunk sem lesz elég savanyú a nyújtáshoz. 

Ha túl forró a víz, amiben a sajtot melegítjük, akkor megfő. Folyós lesz a sajttészta, ha kiűlt akkor viszont megkeményedik.

Sok gyakorlatot igényel, de ha ráéreztünk nagyon jó móka lesz.

Panni

Zsuzsa 58
Kedves Panni! Nagyon örülök,

Kedves Panni! Nagyon örülök, hogy rád találtam! Már 2 alkalommal vásároltam tőletek és ezentúl is vásárlótok leszek! Már rég óta készítek sajtokat, piacon árusítom, most már a Tőletek vásárolt bevonót is használom, ez nagyon megkönnyíti a tárolást! A sárga ma megérkezett, színtelen mikorra várható!

Panni
Szia Zsuzsa!  Szuper :-)

Szia Zsuzsa!  Szuper :-)

A szintelen jövőhéten remélem megjön!

Jó sajtkészítést! Panni

Szandra
köszönet

Kedves Panni,
rendeltem tőled kezdő csomagot ma érkezett meg, nagyon szépen köszönöm , szuper a csomag ma már ki is próbálom az első sajtom amit a te recepted alapján készíttetem viszonylag jól sikerült:) kicsit sótlan kicsit csúnya de mindenki nagy örömmel fogyasztotta és nagyon pozitívak a visszajelzések:)
Kérdésem,hogy tanfolyamot minden hónapban indítasz?

Panni
Szia Szandra! Örülök, hogy

Szia Szandra! Örülök, hogy bővül a boldog sajtkészítők csapata!

Minden hónapban van tanfolyam. Figyeld a weboldalt, mindig kint van a legfrisebb tanfolyam időpontja.

Gyere, várlak szeretettel! Panni 

nerika-eva
SOS

Kedves Panni!

Az előző levelemhez még annyit tennék hozzá, hogy a tejet felforraltam és úgy hűtöttem visza a megfelelő hőfokra. Ez lehet hiba?

Üdv:

Erika

Zsolt
tej hőkezelése

Kedves Erika!

 

A tej hőkezelése nem forralást jelent. Ha úgy döntessz, hogy hőkezeled a tejet, akkor melegítsd 63-65°C -ra és tartsd ezen a hőfokon fél órán keresztül. Ezt a módszert kíméletes hőkezelésnek, kíméletes Pasztörizálásnak hívjuk. így benne marad a tejben a legtöbb hasznos anyag, többek között az alvadáshoz szükséges kálcium sók is megtartják eredeti minőségüket.

70°C-nál magasabb hőmérséklet használata után kalcium klorid adagolása szükséges a tej beoltása előtt.

Mennyisége: 1-1,5gr. / 10L tej.

Szokványos Pasztör hőfok a 72-74°C húsz másodperc hőntartással, de ilyenkor már kálcium-klorid adagolása szükséges.

nerika-eva
SOS :(

Kedves Panni!

Eddig csak lágy sajtot készítettem teljesen laikus módon, ecettel csapattam ki, lecsöpögtettem, súlyt tettem rá és azt mondtam, hogy ez a sajt. :) Most viszont kaptam Tőletek "profi" szerelést és megpróbáltam házi tejből elkészíteni az előírásnak megfelelően az IGAZIT. Hőmérő, óra, tudomány a fejben és mégsm sikerült. Már ott bukott a dolog, hogy nem igazán vált ki a savó, illetve ha ki is vált, a visszamaradt anyag nem alvadék lett, amit vagdoshattam volna, hanem szintén valami sűrűbb, de még teljesen folyós anyag. Próbáltam egyre kisebb szűrőkön átszűrni, de hiába. Hol ronthattam el: :( Teljesen be vagyok zsongva, tehát addig nem nyugszom, míg nem lesz köménymagos - paprikás sajtom, de nem ugranék megint neki 10 l tejnek. :) Előre is köszönöm válaszod. Üdvözlettel: lelkes és optimista Erika (egyelőre)

prutyka
érlelt sajt

Kedves Panni

Az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú sajtot tudnék otthon érlelni. Hűtőben legfelül 9-11 fok és 80-85% páratartalom van, doboz használatával esetleg növelhető a páratartalom, de a hőmérsékletet nem tudom jobban növelni, ez a maximum, vagyis a hűtő minimuma :D
Van egy használaton kívüli helységünk, ott van a gázkazán, de egyéb fűtés nem megy (le vannak zárva a radiátorok). Télen lemegy 20 fok alá a hőmérséklet, de nincs magas páratartalom (mivel faanyag is van elhelyezve, gondolom párásítani sem nagyon lehet, a fa szívná be mind...).

Gondoltam a sajtbevonóra és az ementáli típusú sajtokra. Bevonóval hol célszerű érlelni? Hűtőben vagy inkább 18-20 fokon?

Olvastam azt is, hogy valaki megpróbálta borhűtőben? Szerinted?

Előre is köszönöm válaszod!

K.Ildi

Névtelen
Sziasztok!

Kedves Panni. Tegnap készítettem egy kecskesajtot és a 24 órás préselési idő már letelt. Most jön a sófürdő, és azután be is tehetem a hűtőbe? Vagy kamrába rakjam?

Köszönöm válaszod!

Üdv.: Rita

Névtelen
kefír

Kedves Panni!
Már érdeklődtem, de nem találom a választ sehol..

Vettem kefír kultúrát, de nem találom az elkészítés módját. Ebben kérném a segítségedet.

Köszönöm: Éva

Névtelen
trappista

Kedves Panni!
Szeretném kérdezni, hogy a trappista receptedhez melyik kultúrát kell használni? És mindenképp lukacsos lesz a sajt?
Köszönöm
Vivien

Névtelen
sajthiba

Tisztelt Panni!
A feleségem már egy éve készít hobby szinten friss sajtot oltásos technikával. Az utóbbi időben egy furcsa ízt érzek a sajton, ami engem rothadt ízre emlékeztet. Az eszközeink rozsdamentesek, a higiéniának megfelelőek. Külön, egy új 100L-es hőtőben tároljuk a sajtokat falapokon. A sajtok kezelését elvégzi. A tejet háztól vásároljuk, még tőgymelegen. Egyszer nem volt időnk frissen elkészíteni a sajtot, így a tejet 24 órára a hűtőben tároltuk, majd a tej felszínén lévő tejszínt megkóstolva is éreztem ezt az ízt. Ilyenkor mi lehet a hiba.

Tisztelettel

Ferenc

Névtelen
Krémsajt

Helló Panni! A tanultak és a leirtak alapján,betartva az időket a krémsajtom túl szárazra sikeredik,nem igazán kenhető.Éredemesebb inkább kevesebb időket használni,vagy higgitani kellene valamivel pl pasztőrőzőtt tejjel vagy tejfölel? Előre is köszi a választ
Üdv Ottó

rapoldert
sajtérlelés

sziasztok!
arról szeretnék érdeklődni, hogy hol tudnám érlelni a sajtot? Én a sófürdő után hűtőbe teszem

Névtelen
KEDVES Panni! Az utóbbi

KEDVES Panni!

Az utóbbi időben kezdtünk el sajtot készíteni,de előfordul, hogy a kész sajt keserű lesz, ehetetlen. Előfordulhat, hogy sok oltót teszünk bele és attól lesz keserű a kész sajt vagy esetleg más lehet az oka? Előre is köszönöm válaszod.

Köszönettel: Norbert

Névtelen
sajtérlelés

szia panni. letettem a szuterinba érlelni a kecskesajtom.le van takarva és alul ilett a teteje és szagos szellőzik.forgatom minden nap kb17fok van.ma ragados lett a külseje és szagos mint a pálpusztai.kis pirosas foltok is lettek rajta.sos vízzel átmostam.igy jo lett.mi a baj vele?

Névtelen
ementáli

Kedves Panni! Felvágtam az első ementálimat, mivel nagyon, sőt gyanúsan gömbölyödött.. (ettől függetlenül egyébként gyönyörű volt). Igazam lett, levegő távozott belőle.. Gondoltam egy életem, egy halálom megkóstolom és ha nem lesz tőle bajom, megkóstoltatom a családommal is. A sajt a lyukakat tekintve érdekes volt.. Volt benne egy hatalmas luk, amit én barlangnak neveztem, a kisebb lukak nagyon szépek voltak. Semmi bajom nem lett tőle, nagyon finom, erőteljes aromájú sajt lett, ami mindenkinek elnyerte tetszését.. Én arra gyanakszom, hogy ez volt legtovább kint a melegben. Szerinted is ez lehetett az oka a felfúvódásnak, illetve a nagyon nagy méretű luknak? Válaszod előre is köszönöm! (egyébként a következő ementálim már normálisnak tűnik, nincs felfúvódva, de azt hamarabb is tettem hűvösre...) éva

Panni
 Kedves Éva! Szerintem a nagy

 Kedves Éva!

Szerintem a nagy hatalmas lyuk inkább készítési hiba. Ha nincs elég gyakran forgatva akkor keletkezhet benne ilyen. Úgy hívják, hogy savózárvány. Benne marad a savó, ami később kiszivárog, de ott már nem tud összetapadni az alvadék.

Ha a többi lyuk szép volt, akkor nem volt túl meleg neki.

További jó sajtkészítés! Panni

Névtelen
Köszönöm! :)

Köszönöm! :)

nacsaba
Parenyica

Kedves Panni!

Szeretném megkérdezni, mitől lett a parenyica sajttészta melegítés közben túros?
Gondolom túl sok savó maradt benne és túlsavanyodott.

Köszönettel: Csaba

Panni
 Kedves Csaba! Akkor jellemző

 Kedves Csaba!

Akkor jellemző ez a parenyicára, ha még nem elég érett az alapsajt. Hagyd még egy kicsit érni.

Panni

ntk
tejoltó

Kedves Panni, érdeklődnék, hogy tudsz-e olyan tejoltót ajánlani amiben nincs Nátrium-Benzoát? köszi

Panni
Igen, A naturen oltóban

Igen, A naturen oltóban nincs. Az teljesen természetes! Ma feltöltöm az alapanyagok közé.

Panni 

Névtelen
Itong láda

Kedves Panni!Engem is érdekelne az Itong láda mivel nagyon megkedveltük a Camember sajtot.Csak körülményes az érlelése.Előre is köszönöm Horváth JóZsefné Mária

Névtelen
Sajtbevonó

Kedves Panni ! Sajtbevonós sajtot hol érdemes tárolni, ha nincs megfelelő hőmérsékletű helységünk ? ( Hűtőben vagy kissé meleg spájzban ? ) Köszönöm !

Panni
 Attól függ mennyire meleg a

 Attól függ mennyire meleg a spájz. 19°C körülig bírja. Inkább hűtőben érleld.

Miskolci bacsi
Penész

Kedves Panni!

Szeretném megtudni, hogy mi lehet annak az oka, hogy a hütőben tárolt kb.egy hetes gomolya penészedésnek indult. Hogyan lehetne ezt kiküszhöbölni legközelebb? Vàlaszod előre is köszönöm.

Panni
 Kedves Miskolci bácsi! Nem

 Kedves Miskolci bácsi!

Nem volt megfelelő a szellőztetés. Ha hűtőszekrényben érlelünk, akkor is minden nap ki kell venni a sajtot a hűtőből, át kell forgatni, talán még érdemes kint hagyni a pulton is egy kicsit, hogy jól átszellőzön. 

nacsaba
Camembert

Kedves Panni!

Szeretném megkérdezni, mitől lehet a camembert kukacos?
Azt tudom sajtlégy petéi. Hogyan lehet pincében védekezni ellene?

Köszönettel: Csaba

Panni
 A camembert nagyon érzékeny

 A camembert nagyon érzékeny sajt. Ha túl meleg van neki, gyorsan érik, hamar elfertőtődik. A megfelelő hőmérséklet, pára, szellőztetés tudja megvédeni.

Panni

Lacko75
Szia Panni! Kèrdèsem a

Szia Panni!
Kèrdèsem a következô.
Hogy lehet panónia sajtot kèszíteni!
Milyen kultúra kell hozá!
Válaszod elôre is köszönöm !
Üdv Lackó

Panni
 Kedves Lackó! Nekünk csak

 Kedves Lackó!

Nekünk csak emmentáli kultúránk van. Pannóniát nem tudom.

Panni

ornolthy
krémsajt

Kedves Panni!

10 liter tejből mennyi krémsajt várható?

Érdekelne az is, hogy ha veszem tehéntejet, akkor azt kell pasztőrözni előtte, vagy nem?

(és egy észrevételem lenne.. A rendelt krémsajt kapszulákat megkaptam, azonban az egyik sérült volt, azaz szétszóródott a csomagoláson belül... :( )

Köszönettel: Éva

Panni
 Kedves Éva! 10 liter tejből,

 Kedves Éva!

10 liter tejből, kb 1,30-1,40 kg krémsajt várható. A kihozatal mindig függ a tej zsírtartalmától!

Elnézést a sérülésért, remélem a kiszórodott kulturát még fel lehetett használni.

Jó munkát! Panni

Takács Lívia
joghurt

Kedves Panni!

Rendelni szeretnék joghurt kultúrát. Mennyit kell 1 Liter tejbe raknom? Köszönöm Takács Lívia

Panni
 1 kapszula, 0,2g joghurt

 1 kapszula, 0,2g joghurt kultúra kell 5 liter joghurthoz.

z.braham
sajt érlelése

kedves Panni!
Most kezdtük az oltó anyaggal készíteni a kecske sajtot sikerült is
38fokon oltottuk és sikerült is.Utána préseltem majd só fürdőztem.Majd ki tettem a kamrába de azt vettem észre hogy nyálkás és élesztős íze van.Nem tudom hogy ez normális vagy sem.
Köszönettel:Irénke

Panni
 Kedves Irénke! Nem kellene

 Kedves Irénke!

Nem kellene nyálkásnak lennie. A só nem volt jódozott? Elég szellős helyen van a sajt? 

Névtelen
joghurt

Kedves Panni! A Sajtom gyönyörű lett és finom is. Már most imádom csinálni és folytatni is szeretném. Joghurt kultúrát szeretnék rendelni Tőled, olvastam is a leírást, de mennyiségeket nem találtam. Kérlek, írd meg az arányokat, hogy 1 Liter tejhez mennyi kultúrát kell tennem. Köszönöm :)

Panni
 A joghurthoz 1 kapszulányi

 A joghurthoz 1 kapszulányi kultúra 5 liter tejhez van. Ezt még szemre el lehet felezni 2-2,5 liter tejhez. 1 liter tejhez nehéz kimérni. Nagyon finom és hűtőben 2 hétig eláll!

Panni

Névtelen
Kedves Panni! Nemrég

Kedves Panni! Nemrég készítettem camembert sajtot. Két hét után szépen kifejlődött rajta a penész. Az lenne a kérdésem, hogy ezután milyen körülmények között tároljam? Melyik számára a megfelelő csomagolóanyag? Előre is köszönöm! Kriszti

Oldalak

Új hozzászólás

Frissítés A képen látható karaktereket kell begépelni. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.