Panni sajt
érlelt sajt

SAJTFÓRUM

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

ee
oltó

Kedves Panni!

A kérdésem a növényi (pontosabban gomba) alapú oltóanyagra vonatkozna, szeretnék áttérni erre. A kapszulás kiszerelés azonban, amely akár 40l tej oltásához is elegendő, számomra, aki 5-10 litert készítek egyszerre, nagyon nem praktikus. A kérdés tehát, vízben oldva eltartható-e az oltóanyag, hiszen így jobban lehetne adagolni.

köszönettel

ee

lupus101
Kéksajt

Kedves Panni!

Isten malmai sem őrölnek gyorsan, én is hosszasan (de kitartóan) készülök az első kéksajtomra. Igyekszem jóelőre minden buktatóra felkészülni, ennek jegyében tennék fel pár kérdést.

1. Inkább Gorgonzolás, nem morzsadékos, krémesebb jellegű sajt lenne a cél. Emlékszem a tanfolyamodon elhangzottakra, mi szerint érdemes nam apróra vágni az alvadékot, hogy a cél terljesüljék. Említetted, hogy tejszín hozzáadásával zsírosabb tejet használjunk. 10 liter tejre vonatkoztatva mennyi tejszínre (milyen százalékosból) kalkuláljak.

2. A tejszínnel megnövelt tejtérfogatot figyelembe véve, mennyi liter tej alvadéka tölti meg a P00605-ös sajtformát?

3. Ahogy a savókifolyás okán csökken a sajtunk térfogata, lehet-e utólag alvadékkal feltölteni a sajtformában így megjelenő szabad teret, miközben a forgatás a megszokott rend szerint történik? Ha szabad, akkor meddig szabad?

 

Várom válaszod, barátsággal: Farkas Gábor

Veronika
gouda pasztőrözés nélkül...

Kedves Panni!
Több receptedet már többször elkészítettem, és úgy vélem, nagyon izgalmas dolog a sajtkészítés. Több sajtra várok éppen, hogy milyen lesz. Ma jutottam el oda, hogy goudát készítsek, és ez volt az első. Már prés alatt van, és átfutottam a receptet, de észrevettem, hogy teljesen elkerülte a figyelmem pasztőrözés, ugrottam ezt a részt a receptben, csak most tűnt fel, hogy pasztőrözött tejből készült sajt...
Mire számíthatok, mi várható? Ehető lesz azért? Egyáltalán érlelhető? Bevonattal érlelném, 20 l tejből készült...
Alapvetően ugyanis nem pasztőrözök, mert ismerőstől érkezik a tej, eddig még nem volt gond.
Válaszod köszönöm előre is!

Panni
gouda pasztőrözés nélkül...

Kedves Veronika!

A pasztőrözéssel a tejet biztonságosabbá tehetjük. Nem lesz enélkül rossz a gouda. Probálok minden receptet úgy leírni, hogy az legjobban hasonlítson az eredetihez. A gouda az tipikusan az a sajt, amit pasztőrizál tejből szoktak a hollandok készíteni.

Zeroun
gumis gomolya

Kedves Panni!

Gomolyám gumis állagú lett. 38 fokon oltottam, majd 25 perc után daraboltam az alvadékot. Lehetséges, hogy az oltási hőmérséklet túl magas és ezért lett gumis?  Továbbá 24 órányi préselés után, a formából kivéve nem tartotta meg formályát, hanem ellapult és nem szűnt meg a savó szivárgása sem. Mi lehetséges ennek az oka?
Köszönettel!

Panni
gumis gomolya

Kedves Zeroun!

A hőmérséklet nem lehet baj, nem magas. A készítés nem volt jó. Az alvadékot 1-2 cm-es rögnagyságra kell felvágni, utána 10-15 perc ülepítés.

A gumisság lehet a frisseség miatt is. 2-3 napig ez természetes, utána múlik csak el.

Panni

Konsztancia
kéksajt sózása

Kedves Panni!
valahogy nem értem a sózási metodikát.
Ezt írod a receptben:
"Sózás: száraz sózás 5 napig 3-x, 10 % sót használunk fel, ebből 4 % megy a savóba. 20-22 °C"
Tehát 5 napig naponta 3-szor sózom, Minek a 10%-a a sajt súlyának? A 4% miért megy a savóba? Melyikbe? Abba, amit már leszedtem? Az elvileg már nem érintkezik a sajttal, nem? Dombon ülő fűcsomó legyek, ha értem! :)
Köszönöm válaszod előre is,
kinga

Panni
:-)

:-)

Kicsit emelj a hőfokon. Melegítsd inkább 88°C-ig és utána visszahűtve 42°C-on 6 órát tarsd legalább.

Panni

Panni
Kedves Kinga!

Kedves Kinga!

Emiatt ne legyél dombonülő fűcsomó, inkább leírom.

Pl, 10 liter tejből, lesz 1kg sajt. Ennek a 10%-a 10dkg só. Ezt 5 nap alatt, 3x sózással kell rádörzsölni a sajtra.

10dkg-nak a harmada 3,3dkg. 1nap 3,3dkg sót dörzsölünk a sajtra, 2 nap nem, 3 nap 3, 3dkg só a sajtra, 4 nap nem, 5 nap 3,3dkg só a sajtra. Ez idő alatta a sajt nedves levet enged a só miatt is és még a maradék savó is kiszivárog belőle. A rádörzsölt sóból csak kb. 6%-ot fog magába szívni a sajt, a maradék 4% a z alatta keletkezett lébe, savóba lesz, amit kiöntönk, mert ezután szikkasztás következik.

Jó sajtkészítést :-) Panni

vikk
joghurt

Panni! eddig olyan jól sikerültek a joghurtjaim, és már második alkalom hogy tiszta savó marad, olyan kicsit "trutyis" és folyós. Mit rontok el, mit csinálok rosszul?

avaspasas
pálpusztai sajt

Kedves Panni! Korábban érdeklődtem a pálpusztai sajt készítéséhez kultúra beszerzéséről. Ha valaki szeretne ilyen sajtot készíteni megosztom az eddig szerzett tapasztalatot én kb. 50 dkg.-ot készítettem ez 5 doboz.: sima gomolya készítése minden kultúra nélkül, 3-4ml/10l oltóval számolva. Savóleszedéskor már az elején 1 kocka pálpusztait(boltban vettem) elkevertem kb. 1 l. savóban majd az alvadékot ebben a "beoltott savóban jól átkevertem és formába töltöttem ( a legkisebb műanyag doboz alul és oldalt átluggatva, ebbe kb. 7-8 dkg.-os adagok férnek) Nem préseltem, de forgattam, második napon 15%-os sófürdő 8 órán át, utánna szikkasztás és a teljes szikkadáskor, nálam 3 nap - ez helyiségtől hőmérséklettől stb. változó- alufóliába csomagoltam. Az érlelési idő alatt (4 hét) is figyeltem néha és az idő teltével megjött a téveszthetetlen illat némi rúzsbevonattal. Vártam még két hetet -ekkor már hűtőben tároltam mert melegedett az idő, a nejem kimondottan örült, aztán megkóstoltam. Illatra, ízre jó lett, állaga kicsit keményebb mint az igazi- lehet tovább kellett volna érni hagyni- és nem lett olyan zsíros mint a bolti. Összességében egy aprólyukas félkemény, de ízre és illatra pálpusztaihoz hasonló sajtot készítettem ami el is fogyott gyorsan. A finomítás még ezután jön!

lupus101
Kéksajt

Kedves Panni!

Mindenek előtt ismét köszönet a sajttanfolyamodért, akár minden hónapban leautóznám e miatt azt a párszáz km-t.

De a kérdések:

1. Ma kezdtem el pikírozni az együtt készített kéksajtot, a penész már az első sózás után megjelent, bár azóta nem szaporodott. Kicsit kevésbé kemény textúrtára számítottam, ez inkább Márványsajt szerű és nem Gorgonzola. Vajon mitől van ez?

2. A Feta sajt valószínű kicsit megszívta magát a savóból, így most szabadon van a teteje a hűtőben. Minden nap egy kicsit megrázogatom. A közeljövő barmilyen gyártott sajt savóját, ha megsózom, a Fetát feltölthetem vele?

3. A mostani hétvégét arra szántam, hogy mindent elolvastam az interneten, ami a hidegfüstöléssel foglalkozott. Szinte minden valamit is magára adó írás külön felhívta a figyelmet a hideg füstölés buktatóira és az ezzel járó felelősségre. 15 ºC feletti külső hőmérséklet felett már nem ajánlják. Lassan a Te füstölőd is beleesik ebbe a tiltásba az elhelyezéséből adódóan, ezt a problémát hogy oldod meg?

 

Öleléssel az egyik legboldogabb SAJTKÉSZÍTŐ. (Farkas Gábor)

Panni
Várlak szeretettel minden

Várlak szeretettel minden hónapban :-)

1., Kevés volt a tejhez hozzáadott tejszín, nem lett elég zsíros a tej.
A forgatásnál megtört nagyon az alvadék, ettől is kicsit keményebb lett.

2., Ha fetához szeretnél önteni savót, akkor valami savanyubb savót kell használnod. Talán a parenyica savójá áll hozzá a legközelebb.

3., A füstölésnél a füstölő szekrény lehet akár egy hűtő is. Ha ezt a füstölés alatt üzemelteted, nagyon jól le fog hülni.
De ebben az időben az éjszakai füstölések még nem melegek.

Boldog sajtkészíést! Panni

pgabi80
Camembert

Kedves Panni
Rendeltem camembert készítő csomagot, a leírás szerint készítettem, most 2 hetes és kifolyt a sajt a penész réteg megmaradt. Mi lehet az oka, pàratartamot nem mértem, hőmérsékletet be tartottam. Köszönöm

Panni
Túl gyorsan ért a sajt.

Túl gyorsan ért a sajt. Kicsit hidegebbe érled, vagy tedd be alufóliába hűtőbe 10 nap után.

ifjPolgarIstvan
az első sajt

Szia Panni!

 

A tanfolyam elvégzését követően tegnap megszületett az első saját kezűleg készített trappista. A csodájára járt az egész család. Amit a tanfolyamon készítettünk már viaszban érlelődik a pincében. A gomolya pedig a felvágást követőóen már pénteken elfogyott. Így nézve tényleg boldogok a sajtkészítők.

Nagyon köszönöm, hogy részt vehettem a tanfolyamodon.

 

üdvözlettel

Polgár István

manci
szivacsos sajt

Szia Panni!
Pár napja szivacsos állományú a sajtom.Nem puffadt,kicsit savanyú az íze.Mitől lehet?

Köszönöm a választ

Panni
Valmi fertőzésre gondolok.

Valmi fertőzésre gondolok. Lehet, hogy ki kellene próbálni, hogy az összes formát, eszközt forrásban lévő vízbe kifőzöd.

A tejet pasztörizálod 63-65°C-on, 30 perc hőntartással. Ha ez sem segít, nyomozunk tovább!

Szép napot! Panni

Bubó
Gomolya

Kedves Panni!
Szeretném kérdezni, hogy mitől keserű a gomolyám.

Panni
Szia Bubó!

Szia Bubó!

 

Álltalában ez tej eredetű probléma. A takarmányozás miatt jöhet a keserű íz.

Dombai Szandra
Érdeklődés

Kedves Panni!

Láttam töltöttél fel új videot és képet a parenyica sajt készítéséhez!

Az lenne a kérdésem ,hogy az egyik képen láttam, ilyen henger alakú formát ,olyat tudnék Tőled rendelni? Abba töltöd bele a megmelegített sajtot, csak úgy simán? :) Voltam hétvégén vásárban, ahol árultak házi sajtot , henger alakú volt és rücskös külsejű, de olyan formát nem találtam ,én hogy tudok olyan formát elérni, nagyon érdekelne bármilyen verzió!

Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

Ui: Nagyon jó az oldal!!

Panni
Szia Szandra!

Szia Szandra!

 

Van kétféle méret is nekünk, csak még nem volt időm feltölteni.

- Pasata Filata sajtforma 4.7x17cm, ebbe kb. 25-30dkg gyúrtsajt fér bele - 1.190 Ft

- Pasta Filata sajtforma 7.7x26cm, ebbe 1kg fér. - 2.280 Ft

Én is nagyon szeretem, nagyon jól lehet használni. 

Szép napot! Panni

Dombai Szandra
Szuper!

Kedves Panni!

Nagyn szépen köszönöm  gyors válaszod!

Akkor ha ilyet szeretnék rendelni tőled a megrendelésnél a megjegyzéshez írjam ezt bele?

És még egy kérdést ha megengedsz :) A henger formába melegítés után "öntöd" bele a sajt masszát vagy ebben

alvasztod a beoltott és bekultúrázott tejet? 

(a parenyicára gondolok)

Szép napot! Szandra

heimdall.rp
Mozzarella

Kedves Panni!

A webshopban nem találok a mozzarellához szükséges pasta filata kultúrát.  Honnan lehetne ezt beszerezni? Előre is köszönöm!

Márton

Dombai Szandra
Segítség

Szia!

A parenyica néven futó kultura lesz az amit keresel.

Ha rákattintasz a parenyica kultúrára ezt fogja kiírni.

Remélem segítettem.

Üdv: Szandra

A kultúra elsősorban gyúrt sajtok, Pasta Filata, pl. parenyica, mozzarella, buratta készítéshez ajánlottRe

heimdall.rp
Köszönöm szépen Szandra,

Köszönöm szépen Szandra, sokat segítettél!

sutujv
Köszönet

Kedves Panni!

Köszönöm a szállítmányt, rendben megérkezett. Hálás vagyok Neked, hogy megosztod másokkal tudásodat, tapasztalataidat. Közel két éve készítek itthon sajtokat, eddig kb.9-10 félét próbáltam, aminek 99%-a tökéletesre sikerült. Férjem (sajt tekintetében is) igazi gourmand, s alig várja a sajtok elkészültét. Sajnos én extrém módon penicillin-érzékeny vagyok, de - védőfelszerelésekkel - "életem kockáztatásával" még azt is készítek, és szerinte tökéletes.

Néhány saját praktikát én is megosztanék az olvasókkal. Nekem nincs optimális sajtérlelő helyem, de az 1. módszeremmel tökéletes ementáli sikeredett 6 hónapos érleléssel. Fogtam egy egyenes, magas falú kerek műanyag tálcát, aminek az aljába készítettem 2x1 cm-es fenyő szegélylécből egy rácsot. A rács alá nedves papírtörlőt helyeztem, a rácsra jött a bevont sajt, majd leborítottam egy mikroban használható, fölül szabályozható lyukakat tartalmazó búrával. A sajtot naponta szellőztettem, forgattam, a nedves törlőt hetente cseréltem, A hőmérséklet a meleg nyári huszonsok foktól a téli 6-7 fok között változott.

Camembert érlelése: szendvicstálca, alánedves papírtörlő darab, rá a bele készített rács, arra a sajt, majd a búra (ez nem lyukas majdnem légmentesen zár). A borospincében addig mentem a hőmérővel, míg a megfelelő hőfokot nem találtam. A tálcát bent soha nem nyitottam ki. Szellőztetéshez minden nap 2X kivittem a szabad levegőre, s ott is fordítottam napi 1x. Egy hét múlva csodás, egyenletes, fehér bevonat keletkezett, belül érett, lágy lett.

Bocsi, hogy ilyen bő lére eresztettem, de hátha tudok amatőr társaimnak segíteni.

Tényleg boldogok a sajtkészítők!

Panni
Köszönöm, hogy megosztottad

Köszönöm, hogy megosztottad velünk jól bevált módszereidet.

Örülök, hogy ennyi boldog sajtkészítő vesz engem körül :-)

 

Szép napokat! Panni

Dombai Szandra
Parenyica

Kedves Panni!

Abban szeretnék segítséget kérni tőled ,hogy mindent úgy csináltam a Parenyica sajttal kapcsolatban ahogy leírtad. Az első próbálkozás nagyon is jól sikerült egy kezdőhöz képest finom lett és sok sok dicsértetet kaptam neked köszönhetöen. De másodszorra már nagyon zavart ami az elsőnél még nem annyira ,hogy a szűrő alján kifolyik a sajt egy kis része amit utánna nem is tudok eltávolítani a szűrőről pedig nem is nyomom annyira az oldalához a masszát ,amikor össze dolgozom egy nemü anyaggá. Néztem a videodat , te a vízből kivéve is elég sokáig a szabad levegőn tudod tartani a tésztát anélkül, hogy elkezdene megszilárdulni velem ellentétben .Mielött kiveszem a munkalapra ,gyorsan még  meleg- vizbe mártom, hogy tudjam nyújtani. Amikor a nyújtás végére érek ami kb 10-13mp addigra már a sajt szalag végét nem is tudom tovább nyújtani.

Várom válaszod: SZANDRA

Nagyon köszönöm a recepteket!

Panni
Kedves Szandra!

Kedves Szandra!

A parenyica sajtnál el kell találni jól az alap sajt érettségét. Ha nem elég érett, akkor túrós szakadozott lesz a sajtunk, nehezen nyújtható.

Ha szinte átfolyik a szűrőn, túl lágy az egész, akkor pedig már túl érett.

Ahhoz, hogy a sajt megfelelően érni tudjon, a készítés és az érés folyamán 20-21°C-on kell lennie. Ha túl hidegben van, a baktériumok nem tudnak jól szaporodi, így a sajtunk sem lesz elég savanyú a nyújtáshoz. 

Ha túl forró a víz, amiben a sajtot melegítjük, akkor megfő. Folyós lesz a sajttészta, ha kiűlt akkor viszont megkeményedik.

Sok gyakorlatot igényel, de ha ráéreztünk nagyon jó móka lesz.

Panni

Zsuzsa 58
Kedves Panni! Nagyon örülök,

Kedves Panni! Nagyon örülök, hogy rád találtam! Már 2 alkalommal vásároltam tőletek és ezentúl is vásárlótok leszek! Már rég óta készítek sajtokat, piacon árusítom, most már a Tőletek vásárolt bevonót is használom, ez nagyon megkönnyíti a tárolást! A sárga ma megérkezett, színtelen mikorra várható!

Panni
Szia Zsuzsa!  Szuper :-)

Szia Zsuzsa!  Szuper :-)

A szintelen jövőhéten remélem megjön!

Jó sajtkészítést! Panni

Szandra
köszönet

Kedves Panni,
rendeltem tőled kezdő csomagot ma érkezett meg, nagyon szépen köszönöm , szuper a csomag ma már ki is próbálom az első sajtom amit a te recepted alapján készíttetem viszonylag jól sikerült:) kicsit sótlan kicsit csúnya de mindenki nagy örömmel fogyasztotta és nagyon pozitívak a visszajelzések:)
Kérdésem,hogy tanfolyamot minden hónapban indítasz?

Panni
Szia Szandra! Örülök, hogy

Szia Szandra! Örülök, hogy bővül a boldog sajtkészítők csapata!

Minden hónapban van tanfolyam. Figyeld a weboldalt, mindig kint van a legfrisebb tanfolyam időpontja.

Gyere, várlak szeretettel! Panni 

nerika-eva
SOS

Kedves Panni!

Az előző levelemhez még annyit tennék hozzá, hogy a tejet felforraltam és úgy hűtöttem visza a megfelelő hőfokra. Ez lehet hiba?

Üdv:

Erika

Zsolt
tej hőkezelése

Kedves Erika!

 

A tej hőkezelése nem forralást jelent. Ha úgy döntessz, hogy hőkezeled a tejet, akkor melegítsd 63-65°C -ra és tartsd ezen a hőfokon fél órán keresztül. Ezt a módszert kíméletes hőkezelésnek, kíméletes Pasztörizálásnak hívjuk. így benne marad a tejben a legtöbb hasznos anyag, többek között az alvadáshoz szükséges kálcium sók is megtartják eredeti minőségüket.

70°C-nál magasabb hőmérséklet használata után kalcium klorid adagolása szükséges a tej beoltása előtt.

Mennyisége: 1-1,5gr. / 10L tej.

Szokványos Pasztör hőfok a 72-74°C húsz másodperc hőntartással, de ilyenkor már kálcium-klorid adagolása szükséges.

nerika-eva
SOS :(

Kedves Panni!

Eddig csak lágy sajtot készítettem teljesen laikus módon, ecettel csapattam ki, lecsöpögtettem, súlyt tettem rá és azt mondtam, hogy ez a sajt. :) Most viszont kaptam Tőletek "profi" szerelést és megpróbáltam házi tejből elkészíteni az előírásnak megfelelően az IGAZIT. Hőmérő, óra, tudomány a fejben és mégsm sikerült. Már ott bukott a dolog, hogy nem igazán vált ki a savó, illetve ha ki is vált, a visszamaradt anyag nem alvadék lett, amit vagdoshattam volna, hanem szintén valami sűrűbb, de még teljesen folyós anyag. Próbáltam egyre kisebb szűrőkön átszűrni, de hiába. Hol ronthattam el: :( Teljesen be vagyok zsongva, tehát addig nem nyugszom, míg nem lesz köménymagos - paprikás sajtom, de nem ugranék megint neki 10 l tejnek. :) Előre is köszönöm válaszod. Üdvözlettel: lelkes és optimista Erika (egyelőre)

prutyka
érlelt sajt

Kedves Panni

Az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú sajtot tudnék otthon érlelni. Hűtőben legfelül 9-11 fok és 80-85% páratartalom van, doboz használatával esetleg növelhető a páratartalom, de a hőmérsékletet nem tudom jobban növelni, ez a maximum, vagyis a hűtő minimuma :D
Van egy használaton kívüli helységünk, ott van a gázkazán, de egyéb fűtés nem megy (le vannak zárva a radiátorok). Télen lemegy 20 fok alá a hőmérséklet, de nincs magas páratartalom (mivel faanyag is van elhelyezve, gondolom párásítani sem nagyon lehet, a fa szívná be mind...).

Gondoltam a sajtbevonóra és az ementáli típusú sajtokra. Bevonóval hol célszerű érlelni? Hűtőben vagy inkább 18-20 fokon?

Olvastam azt is, hogy valaki megpróbálta borhűtőben? Szerinted?

Előre is köszönöm válaszod!

K.Ildi

Névtelen
Sziasztok!

Kedves Panni. Tegnap készítettem egy kecskesajtot és a 24 órás préselési idő már letelt. Most jön a sófürdő, és azután be is tehetem a hűtőbe? Vagy kamrába rakjam?

Köszönöm válaszod!

Üdv.: Rita

Névtelen
kefír

Kedves Panni!
Már érdeklődtem, de nem találom a választ sehol..

Vettem kefír kultúrát, de nem találom az elkészítés módját. Ebben kérném a segítségedet.

Köszönöm: Éva

Névtelen
trappista

Kedves Panni!
Szeretném kérdezni, hogy a trappista receptedhez melyik kultúrát kell használni? És mindenképp lukacsos lesz a sajt?
Köszönöm
Vivien

Névtelen
sajthiba

Tisztelt Panni!
A feleségem már egy éve készít hobby szinten friss sajtot oltásos technikával. Az utóbbi időben egy furcsa ízt érzek a sajton, ami engem rothadt ízre emlékeztet. Az eszközeink rozsdamentesek, a higiéniának megfelelőek. Külön, egy új 100L-es hőtőben tároljuk a sajtokat falapokon. A sajtok kezelését elvégzi. A tejet háztól vásároljuk, még tőgymelegen. Egyszer nem volt időnk frissen elkészíteni a sajtot, így a tejet 24 órára a hűtőben tároltuk, majd a tej felszínén lévő tejszínt megkóstolva is éreztem ezt az ízt. Ilyenkor mi lehet a hiba.

Tisztelettel

Ferenc

Névtelen
Krémsajt

Helló Panni! A tanultak és a leirtak alapján,betartva az időket a krémsajtom túl szárazra sikeredik,nem igazán kenhető.Éredemesebb inkább kevesebb időket használni,vagy higgitani kellene valamivel pl pasztőrőzőtt tejjel vagy tejfölel? Előre is köszi a választ
Üdv Ottó

rapoldert
sajtérlelés

sziasztok!
arról szeretnék érdeklődni, hogy hol tudnám érlelni a sajtot? Én a sófürdő után hűtőbe teszem

Névtelen
KEDVES Panni! Az utóbbi

KEDVES Panni!

Az utóbbi időben kezdtünk el sajtot készíteni,de előfordul, hogy a kész sajt keserű lesz, ehetetlen. Előfordulhat, hogy sok oltót teszünk bele és attól lesz keserű a kész sajt vagy esetleg más lehet az oka? Előre is köszönöm válaszod.

Köszönettel: Norbert

Névtelen
sajtérlelés

szia panni. letettem a szuterinba érlelni a kecskesajtom.le van takarva és alul ilett a teteje és szagos szellőzik.forgatom minden nap kb17fok van.ma ragados lett a külseje és szagos mint a pálpusztai.kis pirosas foltok is lettek rajta.sos vízzel átmostam.igy jo lett.mi a baj vele?

Névtelen
ementáli

Kedves Panni! Felvágtam az első ementálimat, mivel nagyon, sőt gyanúsan gömbölyödött.. (ettől függetlenül egyébként gyönyörű volt). Igazam lett, levegő távozott belőle.. Gondoltam egy életem, egy halálom megkóstolom és ha nem lesz tőle bajom, megkóstoltatom a családommal is. A sajt a lyukakat tekintve érdekes volt.. Volt benne egy hatalmas luk, amit én barlangnak neveztem, a kisebb lukak nagyon szépek voltak. Semmi bajom nem lett tőle, nagyon finom, erőteljes aromájú sajt lett, ami mindenkinek elnyerte tetszését.. Én arra gyanakszom, hogy ez volt legtovább kint a melegben. Szerinted is ez lehetett az oka a felfúvódásnak, illetve a nagyon nagy méretű luknak? Válaszod előre is köszönöm! (egyébként a következő ementálim már normálisnak tűnik, nincs felfúvódva, de azt hamarabb is tettem hűvösre...) éva

Panni
 Kedves Éva! Szerintem a nagy

 Kedves Éva!

Szerintem a nagy hatalmas lyuk inkább készítési hiba. Ha nincs elég gyakran forgatva akkor keletkezhet benne ilyen. Úgy hívják, hogy savózárvány. Benne marad a savó, ami később kiszivárog, de ott már nem tud összetapadni az alvadék.

Ha a többi lyuk szép volt, akkor nem volt túl meleg neki.

További jó sajtkészítés! Panni

Névtelen
Köszönöm! :)

Köszönöm! :)

nacsaba
Parenyica

Kedves Panni!

Szeretném megkérdezni, mitől lett a parenyica sajttészta melegítés közben túros?
Gondolom túl sok savó maradt benne és túlsavanyodott.

Köszönettel: Csaba

Oldalak

Új hozzászólás

Frissítés A képen látható karaktereket kell begépelni. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.