Panni sajt
érlelt sajt

SAJTFÓRUM

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

Hosszú Péter
tej forralás

Kedves Panni !

Érdeklődnék, hogy kell-e érdemes-e forralni a tejet a sajtkészítés előtt? Egyáltalán lehet-e forralt tejből sajtot készíteni? Valahol hallotam,hogy lehet csak egy kis ecetet kell bele tenni. Mi a véleményed erről?

Köszönöm,

Péter

 

Panni
Tej hőkezelése

Kedves Péter!

Ha oltós sajtkészítést szeretnél, akkor forralni a tejet NEM szabad. 

A legjobb a kiméletes pasztör: 63-65 °C - 30 perc hőntartással. Ha ez megvan, vissza kell hűteni a tejet a bekultúrázási/beoltási hőmérsékletre és kezdődhet a sajtkészítés.

Forralásnál már csak ecettel vagy citrom savval tudod kicsapatni a fehérjét a tejből.

Jó sajtkészítést! Panni

PetraEmese
Panni ez nálad készült, szerintem :)

Szia Panni!

Nem tudom, hogy megtalált-e már téged ez a cikk, de szerintem nálad készültek a képek :)
http://izektrendekszerelmek.blog.hu/2016/01/28/a_sajt_terapias_jelleggel

Egy boldog sajtkészítő :)

Panni
sajt tanfolyam

Szia Emese!

Köszi, még nem láttam, de most elolvastam. Igen, a tanfolyamon volt a blog író.

szép napot :) Panni

Kelemen Edina
Gomolya állaga

Kedves Panni!

Gomolyát készítettem, de nem tetszik az állaga, nagyon gumis. Szeretném, ha krémesebb állaga lenne. A tejet a piacról hoztam. Mi lehet a gond? A tej nem elég zsíros vagy esetleg sok oltót tettem bele?

Köszönöm:

Edina

 

 

Ida
mozzarella

Kedves Panni! Mozzarellát szerettem volna készíteni.A két napig érleltem a gomolyát hozzá de a meleg vízből kivéve nem tudtam összeállítani a golyókat. A sajttészta állaga inkább a túróra hasonlított és nem állt össze! Mit rontottam el? Köszönöm

Dekapeti
Parenyica

Szia Panni

Még csak most kezdek ismerkedni a sajtkészítéssel.
Ne haragudj a buta kérdésért, de a parenyica receptjében lévő savanyítás lépést hogy kell csinálni?
Ezt nem találom sehol.
Valószínűleg figyelmetlen vagyok és ezért nem találom.
Előre is köszönöm a segítséget.

Panni
parenyica

Szia Peti!

 

Minden sajtnál úgy működik, hogy a tejben lévő tejsavbaktériumok elkezdik a tejcukrot bontani, tejsavat foganak termelni, ezáltal a feldolgozott tejünk elkezd savanyodni. Fontos, hogy a baktériumok, csak melegben érzik jól magukat. Nekik is mint nekünk 20-22°C kell. Ha hidegebb van, nincs kedvük a működéshez. De neked ezzel semmi dolgod, csak biztosítani kell a sajtnak a megfelelő hőmérsékletet és a megfelelő időmennyiséget. 
Ez a parenyica sajt esetében 24-48 óra, 20-22°C-on a készítástől számítva. Utána lesz csak nyújtható a sajt.

Jó sajtkészítést! Panni

Névtelen
Kedves Panni

Kedves Panni

A pincében most 5.1 fok van kint pedig -8 a páratartalom pedig 88% a pincében. Ez nem túl hideg és párás a sajt érleléséhez?

Panni
hideg

Hidegben tovább tart az érése a sajtnak. Az 5°C már kicsit hideg, de még túlélhető. A 88%-os pára, meg teljesen ideális a sajt érleléséhez.

Panni

zoli97
Trappista

Szia Panni.

Csináltam trappista sajtot, nagyon meg vagyok vele elégedve finom lett. Azt szeretném kérdezni, hogy olyan trappista sajtot hogy lehet csinálni, amilyen a boltban van? Láttam már olyan házi trappistát ami nagyon hasonlított hozzá. Van erre recepted? Illetve, ha a sajtot tovább hagyom érni, akkor a belseje keményebb lesz?

Panni
Tappista

Szia Zoli!

Nem tudok bolti sajt receptet. Miben szeretnéd, hogy jobban hasonlítson?

Ha tovább hagyod érni, karakteresebb, erősebb ízű lesz a sajtod. Kemányebb a készítéstől lesz. De ha nincs elég pára, akkor is keményedik. De akkor inkább szárad.

Panni

csaba66
paranyica

Szia Panni

 

Már másodjára Házi tehéntejbő Paranyica sajtot készitettem de a sajt az elején nehezen állt össze morzsolódott 3 nap után is ,és nyikorgó hangot ad ha beleharapok . A visszaolvasztásnál pedig nem áll össze hanem apródarabokra morzsolódik .Mi lehet a gond . Elóre is köszönöm a válaszod .

                                                                                                        Üdv Csaba66

Irisz50
Parenyica

Csaba 66!
Én régóta, már sikerrel készítem a parenyicát. Szintén házi tejből. Azt tapasztaltam, hogy fontos az oltási hőmérséklet (37-38 Celsius). fontos az utó-melegítés, miután felvágtam az alvadékot és a savó egy részét (kb. 1/5-részét leszedtem), utómelegítés hőfoka legalább 38 Celsius, de ha folyamatos kevergetéssel és lassú melegítéssel 39-40 Celsius fokig felmelegítem, akkor keményebb lesz a sajt. Nagyon fontos, hogy az alvadék jól leadja a savót, mert, ha marad savó a gomolyában, akkor fordul elő, hogy parenyica készítéskor, gomolya megömlesztésekor (72-75 Celsius fokos vízben) morzsás lesz, nem áll össze az anyag és nem nyújtható. Az hogy nyikorgós a gomolya az csak az első 1-3 napban van, az érés folyamán ez megszűnik.

Panni
parenyica

Szia Csaba!

Ha csikorog, nyikorog az nem baj. Az azt jelenti, hogy savanyodik a sajt. Ha nem elég melegben érlelted (20-22°C), akkor az is lehet, hogy még nem is elég savanyú és azért nem akar összállni. 

Ha már az elején nem állt össze, akkor meg lehet, hogy az alvadék hült ki a készítés közben.

Nem sok mindent tudok, hogy készült, így nehéz látni, hol csúszott el. De az biztos, hogy a hőfokokra nagyon oda kell figyelni.

Jó sajtkészítést! Panni

KeszSz
trappista

Kedves Panni!

A második trappistámat most vágtuk fel, és nem vagyok elégedett. Keresem a hiba okát, ezért kérem a segítségedet. Öt hetet érleltem viaszos bevonóval, hűtőben, csakúgy mint az elsőt, ami nagyon finom lett. Ez viszont az érlelés során szépen lassan behorpadt mindkét oldalán. A felvágás után azt tapasztaltam, hogy apró, rengeteg röglyukat tartalmaz (erjedési lyukassal próbálkoztam), kemény, száraz, morzsalékos, és ami a legrémísztőbb: enyhén savanykás. Tudom, hogy ha hidegben érlelem, keményebb lesz, de egyrész nincs más lehetőségem sajnos, másrészt ez sokkal keményebb mint az előző. Valószínűleg nem használ neki a szipiszupi No frost technológia sem, ami minden csepp párát kiszív a hűtőből, ezért a jelenleg érlelt sajtokat betettem egy légmentesen zárható dobozba, és úgy tartom a hűtőben. Majd sűrűn szellőztetem, egy próbát megér. Viszont a horpadás és a savanykás íz arra enged következtetni, hogy talán a tejjel volt valami probléma. Mivel azonban az érlelt sajtok esetében inkább a sajt puffadásáról beszéltünk a tanfolyamon, így kicsit meg vagyok lőve. Nem találtam a neten sem ilyen tapasztalatot, szóval nem tudom mi lehet a baj. Megjegyzem a férjemnek nagyon ízlik, bár Ő nem mérvadó, mert nagyon nehéz olyan sajtot mutatni neki, amit ne szeretne. :)

Köszi előre is a válaszod.

Szilvi

Panni
Tarappista

Szia Szilvi!

Valószínű túlsavanyodott. A sav emelkedése (pH csökkenés) kiszárítja a sajtot, morzsalékossá teszi. Az, hogy a tej nem volt elég friss, vagy a készítés során ment el nagyon a pH-ja, azt nem tudom. Ha túl hosszú az alvadási idő, vagy az útómelegítés, az is lehet baj. Vagy ha sok kultúrát keversz bele. Szóval bonyulult  a sajtkészítés, ha mélyebben belenézünk. Nehéz így feketén-fehéren leírni.

Az biztos, hogy az mindig jó, ha leírod, hogy mit csinálsz és mindig mindent megkóstolsz és megfogdosol.

Az érzékszerveink is nagy segítségünk lehet, csak rá kell hangolni őket.

Bence
Kedves Panni!

Kedves Panni!
A recepteknél az volt írva, hogy a sajt súlyának kétszeresét vagy a sajt súlyának megfelelő súllyal kell préselni. Mielőtt formába teszem az alvadékot mérjem le és úgy súlyozzam? A préselés, érlelés hány celsius fokos helységben legyen? Mikor kivettem a gomolyát a sóléből és szikkadt nagyon sós volt, ha ez érlelt sajtnál van és minden nap átkenjük sós vízzel mikor megkezdjük a sajtot nem lesz sós?

Panni
A sajt súlya, álltalában a

A sajt súlya, álltalában a tej menyiségének a 10%-a. Ezzel lehet számolni. A préselési hőmérséklet még 20-22°C-on történik. 

Az érés az már hűvősebben. Egy gomolyánál még jó a 18-20°C is, de már érlelt sajtnál inkább 15-16°C legyen.

A sófürdő után minden sajt sós. Érlelni kell pár napig, hogy mindenütt egyformán legyen a só a sajtban.

Ivy
tehéntej alvadék túl lágy

Szia Panni!

Kecske- és tehéntejből is késztünk sajtokat. Az előírt technológia szerint oltjuk a tejeket. A kecsketejből mindig jó alvadékot kapunk, míg a tehéntej alvadéka túl lágy marad, több oltóval sem megfelelő. Próbáljuk utómelegíteni és óvatosan kevergetni is a felkockázott alvadékot, de nem javul az állaga. Teljesen nyers tejből dolgozunk. Mit tehetnénk a jobb alvadék eléréséért?

Ivett

Panni
lágy alvadék

Erre így elég nehéz a válasz. Hány fokon történi az oltás? 

Azért nem értem, mert a tehén tej könnyeben megalszik. Azt kellene kipróbálni, hogy 10 liter tejhez, beoltás előtt, 1-1,5g feloldott kalcium-kloridot kéne belekeverni a tejbe. Kalcium nagyon fontos a tej alvadásához. Lehet, hogy az nincs elég a tejben.

Várom az eredményt! Panni

atej74
Friss sajt.

Kedves Panni.

Azt szeretném megkérdezni,hogy a friss fűszeres sajtba,

ha lilahagymát teszek,a só hatására nem engedi ki a levét?

Attila.

Panni
Friss sajt

Levét nem engedi ki a lilahagyma a sófürdőtől. Viszont a lilahagymás sajt kb. két hétig finom, mert a hagyma könnyen el kezd penészesedni.

Fodor Andi
E. Coli gyanú

Kedves Panni!
Új tej beszerző helyet találtam, frissen hozom el tejet, tisztának tűnik minden, de még a krémsajt is az éjszakai alvadás után kifut, habzik, a gomolya sajtokban is sok nagy lyuk van, illatra, ízre minden rendben.A "rettegett" E.Coli-val állok szemben szerinted?Köszönöm előre is válaszodat. Üdv: F.Andi

Panni
E-coli

Ki kell próbálni, hogy ha pasztörőzöd a tejet, akkor mi történik. Pasztör hőmérsékleten a coli elpusztul. (63-65°C - 30' vagy 72-74°C - 20 mp)

Néha nem árt az összes formát, forrásban lévő vízben kifőzni, az eszközöket kifertőtleniteni. E-coli nélkül is így bíztonságosabb.

Ha pasztör ellenére is habzik, gázosodik, akkor más forrás után érdemes nézni.

 

Sziráki Zoltán
Sófürdő

Kedves Panni! A recepted alapján készített, fél kilós trappista sajtot meddig áztassam sófürdőben? Fontos lesúlyozni, vagy elég forgatni néha?

Panni
Sófürdő

Kedves Zoltán!

1/2kg-os sajtot 6-7 órát kell áztatni 20%-os sófürdőben. 

A préselés fontos a trappista sajtnál. Úgy tudod jól kipréselni az alvadékok közül a savót.

Pettendi Miklós
sajtpés

Kedves Panni!

Nemrégiben vásároltam pár sajtformát a honlapon. Eddig saját készítésű formát használtam, amibe passzoló kis zsákokba volt az alvadék téve. Így nem préselődött ki a sajt a lukakon, és könnyű volt kivenni a formából. Viszont, rengeteget kellett mosni a ruhákat. Ezt akartam az általatok fogalmazott formákkal kiváltani. Így ezekből a rormákból nagy kínlódások árán tudom a préselt sajtot kiszabadítani. Tudnál valami praktikát a prblémámra ajánlani?

Köszönettel, Pettendi Miklós.

Panni
Kedves Miklós!

Nem tudom mekkora formákról van szó és, hogy mennyivel préseled a sajtokat. Nagyobb présnyomásnál én is használok sajtkendőt, mert csak úgy lesz szép  a sajt.

Henzer Andi
Joghurt készítése

Kedves Panni! Ma kaptam ajándékba egy sajtkészítő készletet és első körben arra gondoltam, hogy joghurtot készítenék. Az lenne a kérdésem, hogy a csomagban 4 kapszula van összesen 20 liter tejhez, ezek szerint egyszerre minimum 5 liter joghurtot kellene elkészítenem egy kapszula felhasználásával? Lehet valahogy csökkenteni a mennyiséget, mert nekünk egyszerre nagy ez a joghurtmennyiség. Köszönöm a választ előre is!
Üdv: Andi

Panni
Joghurt készítése

Szia Andi!

Feloldod a kapszulában lévő port kicsi langyos vízzel. Ha jól feloldódott, szétöntöd 5 felé egy jégkocka tartóba. Vissza a fagyasztóba. Utána minid csak egy vagy attól függően, hogy menyit szeretnél készíteni, úgy veszed ki a fagyasztóból.

Az elkészített joghurt 2 hétig áll el a hűtőszekrényben.

Jó joghurt készítést :)

szurkekisvereb
Első parenyicánk

Kedves Panni!

Köszönjük a három kívánság csomagot! Már el is készítettük (és meg is ettük) az első adag parenyicát:

http://szurkekisvereb.hu/index.php/konyha/378-parenyica-keszitese

Folyamatban (préselés alatt) egy kisebb adag ementáli jellegű sajtféleség...

zsuzsi4
sajt szűz :)

Kedves Panni!

Már régóta szeretnék sajtot készíteni,de eddig nemigen volt lehetőségem és merszem sem. Most van tejautomata,és rátok találtam. Nagyon tetszik az oldalatok :) . Szeretnék majd trappistát,edamit,goudát készíteni. De azt sem tudom,hogy kell neki állni. Sajnos tanfolyamra elmenni esélyem sincs. A kérdésem csak az ,ha először megveszem a fűszeres sajtkészítőt akkor azzal már eltudok indulni végső célom felé? Köszi

 

Panni
Fűszeres sajt

Szia Zsuzsi!

Igen a fűszeres sajtcsomag, a gomolya nagyon jó választás kezdésnek. Az alapja a sajtkészítésnek. Ha ez jól megy, tudsz majd rá építkezni.

Jó sajtkészítést :) Panni

Szimesi
Gilice - laktóz mentesítés

Sziasztok! Én is laktózérzékeny vagyok de nem vagyok hajlandó lemondani a tejből készült finomságokról. Ha sajtot szeretnék enni, akkor bekapok 1-2 laktázos rágótablettát, és semmi bajom nincs utána.

Andreja
Parenyica készítése

Szia Panni! Szeretném kipróbálni a Parenyica sajt készítését, de nem értem amit a nyújtásnál ír a recept: "Nyújtás: 1-2 nap savanyítás után szépen nyújtható lesz a sajttésztánk." Hogyan kell savanyítani?

Panni
parenyica készítése

Szia Andrea!

A sajtnak meg kell savanyodnia ahhoz, hogy nyújtható legyen. Ehhez megfelelő hőmérséklet kell. 20-22°C-on 1-2 nap alatt ez megtörténik.

Jó sajtkészítést!

Csabi
Növényi tejből

Kedves Panni!

Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség vmi növényi tejből (rizstej, mandulatej, kókusztej) sajtot készíteni? Sajnos nem csak laktóz, hanem tejfehérje intoleranciám is van, és a sajt nagyon hiányzik.

Köszönöm,
Csaba

Panni
növényi tej

Kedves Csaba!

Joghurt biztos készíthető növényi tejből is. Sajtot nem tudom.

Az állati tejből készült sajtban 3 hónap alatt lebomlik a tejfehérje és a tejcukor is.

A sajtkészítéskor visszamaradt savóból készült orda (ricotta) már csak az albumin nevű fehérjét tartalmazza, a kazeint nem. 

Általában az albumin nem szokott allergiát okozni.

Gilice
laktóz mentesítés

Kedves Panni

sajnos én laktóz érzékeny vagyok s sajnos nem nagyon van időm kivárni míg egy sajt érik 1-2-3- évet s lebomlik benne a laktóz.Sajnos nagyon sok mindenre ételintoleranciám van s nagyon nehéz betartani mit ehetek mit nem.A sajtokat kimondottan szeretem.S szeretnék magamnak készíteni laktóz mentes sajtot tejet. Az szóba sem jöhet hogy én kapjak be valamilyen tablettát s utána igyam  egyem meg a tejterméket.Semmilyen gyógyszert szert nem szedek s nem is szeretnék.Tehát tudsz e segíteni abban  hogyan készítsek laktóz mentes tejet sajtokat magamnak?

köszönettel

Bácskay Alice

mosolyzoli
Kedves Alice!

Kedves Alice!

Nagyon sok ember laktózérzékeny, de sokan nem tudják hogy mi lehet a puffadás, hasfájás oka.
Van egyszerű, és jól bevált módszer.
Létezik a Lactase Comfort csepp melyból literenként 5 cseppet kell csepegtetni a tejhez.
Az enzim szobahőn 12 óra alatt, hűtőben 24 óra alatt lebontja a laktózt kb. 92%-át a tejből.
Az enzim nem zavarja a sajtkészítés folyamatait, tehét a tej becsepegtetést követően lehet a recept szerint
tovább készíteni a sajtot.
A Lactase Comfort cseppet bármelyik patikában meg tudják rendelni. Recept nélkül kiadható, megvásárolható.
A cseppet háziorvos is fel tudja írni szakorvosi javaslat nélkül, ekkor 55% TB támogatás van a gyógyszerre.
Ezzel a módszerrel a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják az elkészített sajtot.
A már elkészült sajt fogyasztásakor fogyasztás előtt 20-30 percel az ételbe kell csepegtetni ha van rá lehetőség,
amennyiben magában eszi valaki  a sajtot, akkor nem tudja becseppenteni, de erre az estre is van megoldás:
a MillandJoy rágótabletta. A  Lactase Comfort csepp-ből napi maxi 20 csepp fogyasztható.
MillandJoy rágótablettából étkezésenként max. 3 tabl. fogyasztható.
Boldog, puffadástól és hasi diszkomforttól mentes sajtfogyasztást.

Zoli

Gilice
laktózmentes

Kedves Zoli

nagyon nagyon köszönöm a válaszodat.Tényleg hónapok óta nem tud senki segíteni pedig gyógyszertárban is kérdeztem s nem.Felíratom az orvossal s kipróbálom.Már nagyon várom hogy vágre saját laktózmentes kecskesajtot ehessek.

Alice

Panni
Szia Zoli!

Köszi, ezt én sem ismertem idáig. De ez jó megoldásnak tünik.

Kedves Alice! Egyébként 3 hónap alatt bomlik le a sajtban a tejcukor természetes úton. Az sem olyan sok idő :)

Panni

drkassaieniko
Lactase comfort nevű cseppel

Lactase comfort nevű cseppel 24 óra alatt laktóz mentes lesz a tej. receptre felírva 10 ft 1 csepp belőle és literenként 5 csepp kell belőle.

ee
oltó

Kedves Panni!

A kérdésem a növényi (pontosabban gomba) alapú oltóanyagra vonatkozna, szeretnék áttérni erre. A kapszulás kiszerelés azonban, amely akár 40l tej oltásához is elegendő, számomra, aki 5-10 litert készítek egyszerre, nagyon nem praktikus. A kérdés tehát, vízben oldva eltartható-e az oltóanyag, hiszen így jobban lehetne adagolni.

köszönettel

ee

Panni
oltó

Kedves ee!

Nem tudom. De azt kellene kipróbálni, hogy pici vízben feloldva, kiadagolva jégkockatartóba, lefagyasztva működik-e.

Én is ki fogom próbálni, és majd megírom, hogy sikerült-

szép napot :) Panni

lupus101
Kéksajt

Kedves Panni!

Isten malmai sem őrölnek gyorsan, én is hosszasan (de kitartóan) készülök az első kéksajtomra. Igyekszem jóelőre minden buktatóra felkészülni, ennek jegyében tennék fel pár kérdést.

1. Inkább Gorgonzolás, nem morzsadékos, krémesebb jellegű sajt lenne a cél. Emlékszem a tanfolyamodon elhangzottakra, mi szerint érdemes nam apróra vágni az alvadékot, hogy a cél terljesüljék. Említetted, hogy tejszín hozzáadásával zsírosabb tejet használjunk. 10 liter tejre vonatkoztatva mennyi tejszínre (milyen százalékosból) kalkuláljak.

2. A tejszínnel megnövelt tejtérfogatot figyelembe véve, mennyi liter tej alvadéka tölti meg a P00605-ös sajtformát?

3. Ahogy a savókifolyás okán csökken a sajtunk térfogata, lehet-e utólag alvadékkal feltölteni a sajtformában így megjelenő szabad teret, miközben a forgatás a megszokott rend szerint történik? Ha szabad, akkor meddig szabad?

 

Várom válaszod, barátsággal: Farkas Gábor

Panni
kéksajt

Szia Gábor!

1., 10 liter tejhez, 1 liter tejszín.

2., A sajtformákat úgy kell számolni, hogy 30% alvadékot kell szétpakolni.

3., Szabad alvadékot rápakalni 10-20 percig. Forgatás után már nem.

Jó munkát :) Panni

Tiborcsik
penész

Üdv. A lehető legegyszerűbben próbáltam házilag sajtot készíteni. Joghurtot leszűrtem, majd a sajtmaradékot érlelem, egyiket a konyhában, másikat a hűtőben. Sajnos mindkettő elkezdett penészedni. Mit tegyek?

Panni
penész

A sajtnál természetes folyamat a penészesedés. Ezt kezelni kell. Mosni kell a sajtot 5%-os sóoldattal. De lehet olivaolajjal vagy pálinkával is.

Oldalak

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Frissítés A képen látható karaktereket kell begépelni. A képen látható karaktereket kell megadni. Ha olvashatatlan, akkor egy üres beküldéssel lehet új képet kérni. Nem érzékeny a kis- és nagybetűkre.  Switch to audio verification.