Panni sajt
Sajtos bolt

SAJTFÓRUM

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

Goreczky Péter
Trappista

Szia Panni!

Trappista jellegű sajtom kb. 2,5 hét érlelés után elkezdett puffadni. Az éreléssel 20-21 fok lakásban próbálkoztam, ablakpárkányon, műanyag fedő alatt, napi egyszeri sósvizes áttörölgetéssel. A puffadás miatt felvátam a sajtot, hogy megnézzem. A sajt belül nem tűnt vészesnek, tele volt kicsi lyukakkal, a színe is rendben volt, viszont volt egy enyhe büdös, kicsit záptojásra emlékeztető szaga, ezér óvtosságból kidobtam.

Szerinted mi lehetett a gond?

Köszi előre is a választ!

 

 

Ági22
Parenyica

Szia Panni!
Parenyicával kapcsolatban lenne kérdésem. Többször készítettem már és elég jól sikerül, hála Neked:-)! A mostani készítésnél viszont nem tudom kinyújtani, szakad, összeugrik, amikor melegítés után a szitában fakanállal "gyúrom", olyan, mint egy gumi, puffadt. Máskor a szita résein kifolyik egy picit, most semmi. Találkoztál esetleg hasonló esettel? Tudom, hogy nehéz megítélni, de szerinted ehető egyáltalán?
Korábbi kérdésemhez még egy gondolat: a gomolya sajt előtt pasztörizálni kell a tejet? Köszönöm előre is a válaszod!

Panni
Parenyica

Szia Ági!

Valóban nehéz! Azt gondolom, hogy nem eléggé savanyodott meg még a sajt, ezért nem nyújtható. Várjál vele még fél, -1 napot.

Ehetőnek, ehető szerintem. De ha rossz szagú, rossz állagú, akkor inkább ne egyétek meg. De attól, hogy nem nyúlik, attól még jó.

Panni

sztehlo.gabor77
Gomolya

Szia Panni!Elírtam,az imént gomolyára gondoltam!Köszönöm!

Panni
Gomolya

Szia Gábor!

A gomolyát 1 napig forgasd a formában.

Panni

sztehlo.gabor77
Gouda

Szia Panni!

A goudát mennyi ideig kell préselni?Forgatni?A leírásból,receptből nem derül ki.Köszönöm!!!

 

Ági22
Orda, pasztőrözés

Szia Panni! A tanfolyamon tanultam, hogy friss édes savóból hogyan lehet készíteni ordát. Egy ideig nagyszerűen sikerült, viszont mostanában 4-ből 3x nem áll össze a savófehérje a tetején. Mi lehet az oka? A citromsavat gyógyszertárból veszem.
Másik kérdésem: pl. Parenyica készítése előtt pasztőrözni kellene a tejet? (Csütörtök este fejik, péntek 11-kor érkezik házhoz.) Mi a különbség a nyers tej és a házi tej között? Köszönöm előre is a válaszod! Szèp napot, Ági

Panni
Orda, pasztőrözés

Szia Ági!

Így nehéz megmondani, hogy miért nem sikerül az ordád! Talán tegyél bele kevesebb citromsavat.

A parenyica a gyúrás miatt mindenképpen hőkezelt sajt, emiatt nem muszály pasztőrizálni.

Nekem a házi tej és a nyers tej ugyanaz.

Isti
növényi tejoltó

Üdv mindenkinek!

Olvastam itt egy cikket a növényi sajt-oltóról.
Nagyon röviden összefoglalnám, hogy a szerző azzal indokolja a használatát, mert azzal tudatosabb lesz, mert ezt használva nem kell borjakat szétszedni az oltóanyag kinyeréséhez. Aztán említ környezettudatosságot is, meg még pár dolgot. Vagyis az én értelmezésem szerint, mintha azért lenne jó a növényi oltó anyag, mert nem kell érte állatokat bántani és a környezetet sem károsítjuk annyira, és ettől tudatosabbak leszünk.
Igazán nem kötözködni akarok, de egyáltalán nem értem az egészet. Nem látom benne a logikát. Nem értem hol van abban a tudatosság, hogy állati eredetű tejet használunk, de nem állati eredetű oltóval... Egyik agyonüti a másikat. Mármint ha úgyis állati eredetű tejet használunk, akkor már nem tök mindegy milyen oltóval oltjuk be?
Ugyanis már magának a tej előállításának a módszerei sajnos, ha akarjuk, ha nem, de az állatok leölésén, kiszipolyozásán alapszanak. És környezetkárosítás a mellékhatása.
A tehén ugyanis akkor ad tejet, ha borjadzik. Egyébként nem. Ezért mesterségesen megtermékenyítik őket. És ellés után elválasztják a borjakat az anyjuktól. A hím borjak nagy részét alapból a vágóhídra viszik, mert a tejipar szempontjából fölöslegesek. Vagyis ha senki nem akarna sajtot készíteni, de tejet felhasználna, akkor is megölik a borjak egy nagy részét. Vagyis ha belőlük nyerik ki az oltóanyagot, az már nem oszt, nem szoroz. Annak a borjúnak mindenképpen átvágják a torkát, ha készítesz sajtot állati oltóval, ha nem. Kisebbik hányadukat pedig felnevelik, hogy majd húsáért levághassák.
Aztán a fejős teheneket is valójában már többször fejik, mint korábban a vidéki parasztok, akik csak maguknak fejtek. Valójában túlfejjük őket. Manapság ezért tömjük a teheneket hormonokkal, na meg a gépi és túlfejés miatt antibiotikumokkal, mert gennyesedik tőle a tőgyük. Ezt hívják szép kifejezéssel szomatikus sejtszámnak. Mert ugye be kéne mindig állítani a szívóerőt. Na de ki az a gazda, aki külön-külön beállítja minden tehénhez a fejőgép vákuumerejét? Egyik se. Antibiotikum. És ez már sajnos a vidéki gazdákra is igaz. Na és úgy túlfejjük a teheneket, hogy már vagy 4 éves korukra roncsok lesznek. De nagyon nagyon jó indulattal legyen 10 év. És végül hová kerülnek ezek a tehenek is? Bizony, nekik is átvágják a torkukat.
És egészen fiatal koruktól kezdve abból állt az életük, hogy elvették a gyerekeiket, agyonfejték őket, és többségük még csak igazi legelőn sem volt soha.
Ez a tej termelés ára. Ha készítesz sajtot, ha nem.
Tényleg nem a kötözködés a célom, de ha már tudatosság miatt használunk valamit, akkor nézzünk már szembe az igazi tényekkel. Szerintem ha valaki állati tejet használ, hogy sajtot készítsen, és emellett azért használ növényi oltóanyagot, hogy ezzel kevesebbet ártson más élőlényeknek, meg a környezetének, és ettől tudatosnak érzi magát, akkor ez az ember becsapja önmagát. És mindenki mást, akivel elhiteti, hogy pusztán a növényi oltóanyagtól állatkínzásmentes és környezettudatos terméket állít elő.
Az állatkínzásmentes és környezettudatos sajt, az az abszolút növényi eredetű "sajt". Másmilyen sajt nem lehet az. Max még a birsalmasajt. :D

Csak meg szerettem volna osztani ezt a véleményt.

Panni
növényi tejoltó

Kedves Isti!

Teljesen egyetértek!

Panni

Gergő
Mozzarella

Szia! Több év hanyagolás után sajtot, pontosan mozzarellát szerettem volna készíteni, de nem jött össze, szemcsés lett és csikorog a fogam alatt. Korábban még ilyet nem készítettem. Valami hőmérsékleti problémára utalhat szerintem. Hol tudnék szerezni egy működő receptet?
Üdv
Gergő

János01
Gouda sajt

Szia Panni!

A goudánál mekkorának kell lennie az alvadéknak leszűrés előtt?

Panni
Gouda

kb. 1cm-re zsugorodik a melegítéstől össze.

Keresztesi János
A trappista sajt leírása

Szia Panni!

A trappista sajt leírásodban a 6 óra préselés után következik a 24 óra forgatás préselés nélkül, majd a sófürdőztetés. Ezt a sorrendet így kell értelmezni?

Várom válaszod, üdvözlettel
János

Panni
Trappista

Szia János!

Vagy nagy súllyal (1x, 5x, 10x) préseled 6-8 órán keresztül, vagy 2-3x súllyal hosszabban 24 órán keresztül.

A nagyobb súly a jobb. Rugalmasabb, ízesebb sajtot kapunk.

bedeszilvi
Szelloztetes

Kedves Panni!
Az lenne a kerdesem, hogy a sofurdo utan milyen korulmenyeket kell biztositani a szikkadas idejere? Mehet a sajt rogton a pincebe?

Elore is koszonom!

Panni
Szellőztetés

Hűvősebb, (15-16°C) szellősebb helyre kell vinni sófördő után, de mehet a pincébe is rögtön.

A mindennapos forgatás, kezelés nagyon fontos!

Seregi Dora
turo

Szia Panni!
Köszönöm a korábbi segítséget. Egyben szeretnem megkérdezni hogy lehet kecske túrót oltoval késziteni. Könyvedben kulturas recept van. Nagyon köszönöm! Üdvözlettel Dora

Panni
Túró

Szia Dóra!

Én nem szokatam oltós túrót készíteni, de viszonylag alacsony hőmérsékleten, kevés oltóval csinálnám.

22-24°C-on, 1-1,5 ml oltóval, 10-12 alavadási idő, aztán jöhet a kimelegítés lassú kevergetés közben 46-50°C-ig.

Panni

Lulu
kecsketúró

1, 63 fok
2. hűtés 30 fokra
3.kultúrázás (CHN22)
4.érlelés, 3-5 óra
5,oltó 5 liter 2 csepp!!! 10liter 3-4csepp!!!
6 16-24 o alvadás
7.lecsepegtetés. NINCS KIMELEGÍTÉS!!!!
Tökéletes kecsketúró az eredmény.:-)

Seregi Dora
trappista

Szia Panni!
Konyvedben 8-10 ml olto kell trappistahoz. Itt az oldalon levo recept 4 ml. Melyik a helyes? Koszonom! Üdvözlettel Dora

Panni
Trappista

Szia Dóri!

Sokat tanultam azóta, ma már 3,5-4 ml oltót használok a trappistához.

Jó sajtozást :) Panni

papplajosattila
cheddar

Szia Panni!

Cheddar receptet kerestem, de nem találtam.A Gouda recept alapján próbálkozom a készítés során természetesen a R 703 kultúrával. Abból indultam ki, hogy nagy súllyal kell a cheddart is préselni mint a goudát. Jól gondoltam vagy teljesen más a készítés?

Papp Lajos

Panni
Cheddar

Szia Lajos!

Teljesen másképpen készül a cheddar sajt. Igyekszem feltölteni.

Panni

titigazdi
Parenyica, alapsajt

Kedves Panni,

A Parenyica alapsjtot milyen hőmérsékleten kell érlelni az olvasztásig?

És hogyan készitsem, hogy puha sajtom legyen ne kő kemény?

Panni
Parenyica, alapsajt

Kedves titigazdi!

20-22°C-on 1-2 nap alatt megsavanyodik, nyújtahatóvá válik a sajt.

Készítésnél vágd nagyobra az alvadékot, ne nyomkod nagyon ki, ne préseld nagy súllyal.

Panni

titi
Parenyica sajt

Köszönöm a hasznos információt!
A parenyica sajtom lesz kemény néha, és nem tudom ,hogy mitől, néha nagyon jol sikerül és nagyon finom, déha kicsit száraz . Mit rontok el?

Panni
Parenyica sajt

A sajtkészítés nagy odafigyelést, tapasztalatot igényel. A tej egy élő anyag. Mindig változik, mindig más az összetétele. Van amire nincs szabály.

Figyelni kell a készítésre, az érleléásre, apró dolgokon múlik sokszor minden. 

A formázásnál ne nyomkod túl. Attól lehet szárazz, kemény. Esetleg a préselésnél a súlyt is csökkentsd, vagy ne is tegyél rá.

Jó parenyicázást! Panni

Orosz Dániel
Tejoltó

Sziasztok!
Csináltunk parmezán sajtot , viszont sajnos később vettük észre hogy az új növényi tejoltóbol elég 1 kapszulát beletenni 30-40 liter tejhez, viszont mi 30 liter tejhez 3 kapszulát adtunk...
Van valami tapasztalat esetleg, elég kevés sajt keletkezett , lehet hogy ezért...
Válaszotokat előre is köszönöm ! :)

Seregi Dóra
kecske gomolya

Szia Panni! Szeretnem megkérdezni hogy normalis-e gomolya sajton zöldes nyálkás anyag az oldalan. Oltoval keszitettem. Pasztorozott 65 fokon. Nem sofurdot kapott hanem porsozast es az oldalát kihagytam. Alul felül soztam csak. 18.5 fokon van. Fadeszkan masodik napja érlelődik. Koszonom a valaszt!

Panni
kecske gomolya

Szia Dóra!

Nem normális, valami oda nem illő penész. Sós oldattal mosd le.

Panni

Paorné Melinda
trappista

Szia Panni!
Segíts! Nem tudom mit rontok el mostanában, mikor lesúlyozom a sajtot, először minden oké, aztán egyszer csak ha nem pont középen van a súly, félrebillen rajta, féloldalas lesz, mert a sajtom mint a kalács, elkezd kelni, szivacsos. Ha a nyomóba nem, a sólébe csinálja ugyanezt.Ott is pukkadozik, szivacsosodik.Mezofil kultúrát használtam, akkor is előfordult, most flora danicát, így is. Köszi, ha tudsz segíteni, mert muszály hogy megoldjam, annyira szereti a család, gyerekeim a sajtokat, amiket csinálok!!!
Üdv
Meli

Panni
trappista

Szia Melinda!

Sajnos ez coli. Mindent fertőtleníts le, főzd ki a formákat. Ha tudod, pasztőrizáld a tejet 63-65°C-on 30 percig.

Alapos fertőtlenítéssel el lehet tüntetni.

Szép napot :) Panni

mereitamas
Ízesítés

Szia, kezdő sajtkészítő vagyok az lenne a kérdésem, hogy a sajtokat hogyan és mi képpen tudom izesíteni? (hagyma,sózás,köménymag,kapor)->(10l tejből alkalmanként)?

Tehát 10l tejhez pl mennyi hagymát/ sót tegyek?

És a só fürdőnek mi az összetétele (víz só arány/ idő)?

Panni
Ízesítés

Szia mereitamas!

A fűszereket úgy használd mint a főzésnél. 

Sófürdőhöz álltalában 20%-ost használunk. 1 liter vízbe 20 dkg nem jódozott sót kell feloldani.

Panni

Onódi Ágnes
Joghurt

Szia Panni.Joghurt készítésénél mikor kell beletenni a kultúrát, amikor már vissza hűtöttem? Én 86 fokon raktam bele, vissza hűtöttem, de nem sűrűsödött be.

Panni
Joghurt

Szia Ági!

86°C-on az összes hozzáadott kultúra elpusztul. Visszahűtve 42°C-on kell belekeverni a tejbe a joghurt kultúrát.

Panni

Jenci
Parenyica hibák

Kedves Panni és sajtos közösség!

Segíts kérlek, tél óta már csináltunk 100-150 nagyon szép parenyicát házi tehéntejből, de mióta bejött a meleg idő egyszerűen nem akar sikerülni.

A sajtot továbbra is minden esetben a Házi sajt készítés-es könyved alapján csináljuk, viszont mostanság nagyon lukacsos-szivacsos jellegű lesz az alapsajt. Olvasztás során vagy nem áll össze, vagy pedig túl lágy és összeolvad, de az eredmény mindkét esetben ugyanaz lesz: nyújtás során darabos és morzsálódik.

Egy dolog van, amit máshogy csinálunk a leírt recepthez képest: nem szoktuk forgatni. Ízre nem érzek változást az alapsajtban, tehát kellően megsavanyodik.

A válaszokat előre is köszönjük!

Panni
Parenyica hibák

Kedves Jenci!

A fordítás nagyon fontos a sajtoknál. Tele van egy friss sajt savóval. A gravítáció alapján a nedvesség lefelé megy, a sajt aljában összegyűlik. A savó hamar savanyodik, romlik. Nincs forgatva, nem tud rendesen kifolyni belőle. Szerintem forgasd, nem olyan nagy munka az.

Szép napot! Panni

Radó Eszter
radír sajt

Kedves Panni!
Első sajtomat készítettem a hétvégén kecsketejből.Szép lett a színe,gusztusos,de ahogy rágom nyiszorog a fogam alatt,mint ha radírt rágnék.Mitől lehet ez?
Köszönöm válaszod
üdv.:Eszti

Gabi
Laktóz mentes tej készítése

Sziasztok ! A lányom laktóz érzékeny, ezért is tartunk kecskéket. Viszont még ezt a tejet sem tudja megemészteni. Tudja valaki, hogy lehetne házilag laktóz mentessé tenni a kecsketejet ?

Panni
laktóz

Szia Gabi! 
A gyógyszertárban kapható  laktóz confort csepp. Ezzel tudsz laktózmenetesteni tejet.

Panni

Ábel
Kecske gomolya hiba.

Kedves Panni!

Kecske tejből kèszitettem oltóval gomolyát. Ami csak 1 napja készült az kellemes nyikorgós viszont ami 5 napja érlelődött annak valami rémes keserű átható kecske utóíze lett. Mit ronthattam el ?

Panni
Kecske gomolya hiba.

Kedves Ábel!

Azt mondják, a kecske íz, az főként a kecske tartásán, fejésén mulik.

Mónika
brevis-köményes sajt

Kedves Panni.
Ma bontottuk meg a sajtunkat, eszméletlen finom.
Köszönettel: Mónika

Panni
brevis-köményes sajt

Nagyon örülök :)))

Szabó Ágnes
első sajtom

Kedves Panni!

Megkaptam az oltót, és mindjárt ki is próbáltam. Kecsketejből készítettem a sajtot. Nagyon finom lett. A savóba pedig tettem citromsavat és leszedtem a kicsapódott fehérjét. Amikor lecsöpögött - nem lett túl sok - megcukroztam és egy pici fahéjjal ízesitettem. Olyan volt akár a krémtúró. A lányomnak is nagyon ízlett, és alig várja, hogy legközelebb is készítsek. Sokat segített a sajtkészítésről írt oldalatok.

Köszönöm!

hudaksz
feta

Kedves Panni!

Feta sajtot készítettem, még csak 3 napja van üvegben 12%-os sós savóban.Ma megkóstoltam és én majdnem ehetetlenül sósnak érzem az ízét pedig biztos hogy jól csináltam?!/24 dkg sót raktam 2 liter savóhoz/ Mit rontottam el?Tudok vmit tenni még a sajtommal hogy ne legyen ennyire sós?Máskor csinálhatom kevésbbé sósra a savót vagy akkor megromlik a sajtom?

sz judit
trappista

Szia Panni. Kettö honapos festett pincében erlelt trappistám két hete elkezdett puffadni,felvágtam, kellemetlen szag és csunya                                             formátlan lyukak,lágy középsö rész fogadott.Mi lehet a gond? Válaszod köszönöm.

szab.peter
friss sajt

Kedves Panni!

Friss sajtom esetéven 24 óra préselés után is minimális tömörödés tapasztalható, a sajt puha állagú maradt, szinte nem keményedett semmit.
Mi lehet a gond ( mit toltam el)?
Nem volt friss a tej, vagy egy kicsit kihűlt az alvadék a formába tevés előtt?

Válaszát előre is köszönöm!

Oldalak

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.