Fórum

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

Kedves Panni!
Próbáltam joghurtot készíteni. 85 fokra melegítettem a tejet, visszahűtöttem 35 fokra, bekultúráztam, beleraktam műanyag vödrökbe, 16 órán keresztül tartottam a kb. 30 fokot. Megkevertem, kispohár aljába gyümölcsöt tettem, ráöntöttem a joghurtot, hűtőbe tettem.
Az íze jó lett, viszont az állagával nem vagyok megelégedve, mert úgy néz ki, mintha megtört volna, mintha szemcsés lenne.
Kérlek sgítsetek, vajon mi lehet a hiba?
Gabi

Kedves Panni

Az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú sajtot tudnék otthon érlelni. Hűtőben legfelül 9-11 fok és 80-85% páratartalom van, doboz használatával esetleg növelhető a páratartalom, de a hőmérsékletet nem tudom jobban növelni, ez a maximum, vagyis a hűtő minimuma :D
Van egy használaton kívüli helységünk, ott van a gázkazán, de egyéb fűtés nem megy (le vannak zárva a radiátorok). Télen lemegy 20 fok alá a hőmérséklet, de nincs magas páratartalom (mivel faanyag is van elhelyezve, gondolom párásítani sem nagyon lehet, a fa szívná be mind...).

Gondoltam a sajtbevonóra és az ementáli típusú sajtokra. Bevonóval hol célszerű érlelni? Hűtőben vagy inkább 18-20 fokon?

Olvastam azt is, hogy valaki megpróbálta borhűtőben? Szerinted?

Előre is köszönöm válaszod!

K.Ildi

sziasztok!
arról szeretnék érdeklődni, hogy hol tudnám érlelni a sajtot? Én a sófürdő után hűtőbe teszem

szia panni. letettem a szuterinba érlelni a kecskesajtom.le van takarva és alul ilett a teteje és szagos szellőzik.forgatom minden nap kb17fok van.ma ragados lett a külseje és szagos mint a pálpusztai.kis pirosas foltok is lettek rajta.sos vízzel átmostam.igy jo lett.mi a baj vele?

Kedves Panni! Felvágtam az első ementálimat, mivel nagyon, sőt gyanúsan gömbölyödött.. (ettől függetlenül egyébként gyönyörű volt). Igazam lett, levegő távozott belőle.. Gondoltam egy életem, egy halálom megkóstolom és ha nem lesz tőle bajom, megkóstoltatom a családommal is. A sajt a lyukakat tekintve érdekes volt.. Volt benne egy hatalmas luk, amit én barlangnak neveztem, a kisebb lukak nagyon szépek voltak. Semmi bajom nem lett tőle, nagyon finom, erőteljes aromájú sajt lett, ami mindenkinek elnyerte tetszését.. Én arra gyanakszom, hogy ez volt legtovább kint a melegben. Szerinted is ez lehetett az oka a felfúvódásnak, illetve a nagyon nagy méretű luknak? Válaszod előre is köszönöm! (egyébként a következő ementálim már normálisnak tűnik, nincs felfúvódva, de azt hamarabb is tettem hűvösre...) éva

 Kedves Éva!

Szerintem a nagy hatalmas lyuk inkább készítési hiba. Ha nincs elég gyakran forgatva akkor keletkezhet benne ilyen. Úgy hívják, hogy savózárvány. Benne marad a savó, ami később kiszivárog, de ott már nem tud összetapadni az alvadék.

Ha a többi lyuk szép volt, akkor nem volt túl meleg neki.

További jó sajtkészítés! Panni

Köszönöm! :)

Kedves Panni!

Szeretném megkérdezni, mitől lett a parenyica sajttészta melegítés közben túros?
Gondolom túl sok savó maradt benne és túlsavanyodott.

Köszönettel: Csaba

 Kedves Csaba!

Akkor jellemző ez a parenyicára, ha még nem elég érett az alapsajt. Hagyd még egy kicsit érni.

Panni

Kedves Panni, érdeklődnék, hogy tudsz-e olyan tejoltót ajánlani amiben nincs Nátrium-Benzoát? köszi

Igen, A naturen oltóban nincs. Az teljesen természetes! Ma feltöltöm az alapanyagok közé.

Panni 

Kedves Panni!Engem is érdekelne az Itong láda mivel nagyon megkedveltük a Camember sajtot.Csak körülményes az érlelése.Előre is köszönöm Horváth JóZsefné Mária

Kedves Panni ! Sajtbevonós sajtot hol érdemes tárolni, ha nincs megfelelő hőmérsékletű helységünk ? ( Hűtőben vagy kissé meleg spájzban ? ) Köszönöm !

 Attól függ mennyire meleg a spájz. 19°C körülig bírja. Inkább hűtőben érleld.

Kedves Panni!

Szeretném megtudni, hogy mi lehet annak az oka, hogy a hütőben tárolt kb.egy hetes gomolya penészedésnek indult. Hogyan lehetne ezt kiküszhöbölni legközelebb? Vàlaszod előre is köszönöm.

 Kedves Miskolci bácsi!

Nem volt megfelelő a szellőztetés. Ha hűtőszekrényben érlelünk, akkor is minden nap ki kell venni a sajtot a hűtőből, át kell forgatni, talán még érdemes kint hagyni a pulton is egy kicsit, hogy jól átszellőzön. 

Kedves Panni!

Szeretném megkérdezni, mitől lehet a camembert kukacos?
Azt tudom sajtlégy petéi. Hogyan lehet pincében védekezni ellene?

Köszönettel: Csaba

 A camembert nagyon érzékeny sajt. Ha túl meleg van neki, gyorsan érik, hamar elfertőtődik. A megfelelő hőmérséklet, pára, szellőztetés tudja megvédeni.

Panni

Szia Panni!
Kèrdèsem a következô.
Hogy lehet panónia sajtot kèszíteni!
Milyen kultúra kell hozá!
Válaszod elôre is köszönöm !
Üdv Lackó

 Kedves Lackó!

Nekünk csak emmentáli kultúránk van. Pannóniát nem tudom.

Panni

Kedves Panni!

10 liter tejből mennyi krémsajt várható?

Érdekelne az is, hogy ha veszem tehéntejet, akkor azt kell pasztőrözni előtte, vagy nem?

(és egy észrevételem lenne.. A rendelt krémsajt kapszulákat megkaptam, azonban az egyik sérült volt, azaz szétszóródott a csomagoláson belül... :( )

Köszönettel: Éva

 Kedves Éva!

10 liter tejből, kb 1,30-1,40 kg krémsajt várható. A kihozatal mindig függ a tej zsírtartalmától!

Elnézést a sérülésért, remélem a kiszórodott kulturát még fel lehetett használni.

Jó munkát! Panni

Kedves Panni!

Rendelni szeretnék joghurt kultúrát. Mennyit kell 1 Liter tejbe raknom? Köszönöm Takács Lívia

 1 kapszula, 0,2g joghurt kultúra kell 5 liter joghurthoz.

kedves Panni!
Most kezdtük az oltó anyaggal készíteni a kecske sajtot sikerült is
38fokon oltottuk és sikerült is.Utána préseltem majd só fürdőztem.Majd ki tettem a kamrába de azt vettem észre hogy nyálkás és élesztős íze van.Nem tudom hogy ez normális vagy sem.
Köszönettel:Irénke

 Kedves Irénke!

Nem kellene nyálkásnak lennie. A só nem volt jódozott? Elég szellős helyen van a sajt? 

Kedves Panni! A Sajtom gyönyörű lett és finom is. Már most imádom csinálni és folytatni is szeretném. Joghurt kultúrát szeretnék rendelni Tőled, olvastam is a leírást, de mennyiségeket nem találtam. Kérlek, írd meg az arányokat, hogy 1 Liter tejhez mennyi kultúrát kell tennem. Köszönöm :)

 A joghurthoz 1 kapszulányi kultúra 5 liter tejhez van. Ezt még szemre el lehet felezni 2-2,5 liter tejhez. 1 liter tejhez nehéz kimérni. Nagyon finom és hűtőben 2 hétig eláll!

Panni

Kedves Panni! Nemrég készítettem camembert sajtot. Két hét után szépen kifejlődött rajta a penész. Az lenne a kérdésem, hogy ezután milyen körülmények között tároljam? Melyik számára a megfelelő csomagolóanyag? Előre is köszönöm! Kriszti

 Kedves Kriszti!

A camembert ha úgy érzed kész, alufóliában hűtőben tudod tárolni.

Kedves Panni! Kecsketejből való ordakészítésben tudsz tanácsot adni? Melegítettem, adtam hozzá citromsavat, pelyhesedett is, de nem állt össze ordadarabbá, hogy ki tudjam szedni. Hogy kellene csinálni hogy összetapadjon és ki lehessen szedni? Köszi Vivien

 Szia Vivien!

 

Mindig az a fontos, hogy friss, édes savód legyen, hogy elérd a 86 fokot és a citromsav sem mindegy. Tiszta citromsavat használj! A befőző citromsavak erre nem jók.

Panni

 Szia Vivien!

86-92 C°-ra melegísd a friss, édes savót. Zárd el a gáz és szórj hozzá gyóygszertári tiszta citromsavat, 10 liter savó / 1 csapott evőkanál citromsav. Keverd el és 10-15 perc pihentetés után ott kell lennie az ordának.

:-) Panni

Kedves Panni!
Gratulálok az oldalhoz és az eddig elért sikeredhez. Mindig csodálattal olvaslak. A napokban szeretném én is elkészíteni életem első sajtját, amihez már meg is rendeltem a hozzávalókat az oldaladról. Viszont egy kérdésem lenne a friss sajtra vonatkozóan. Mennyi napig kell érlelni őket?
Válaszodat köszönöm. Lívia

 Szia Lívia! Köszönöm a simogatást a lelkemnek!

A friss sajtokat is érdemes érleni, hogy össze érjenek az ízek. Ez sajt kg / 5-6 nap.

Boldog sajtkészítést! Panni

 

Kedves Panni! A napokban készítettem otthon sajtot.Ecet és só hozzáadásával.A sajt sikerült , szépek lettek a tőled vásárolt formákban.Viszont az volna a kérdésem , hogy elkészítettem a sófürdőt(1l víz 10g só)Ebben a lében állt 3-4 órát.Utána megszárítottam , viszont nem lett szép sima a külseje , hanem repedezett és , ahogy vágtam a sajtot elég morzsalékos is lett.Hol rontottam el?

 Ez  a sajt egy indiai sajtfajta, Paneer. Ennek a sajtnak egyszerűbb az elkészítése, nem kell érleni stb. De ez ilyen, morzsalékos, más állagú. Próbálkozz oltós sajt készítésével.

Jó sajtkészítést! Panni

Kedves Panni! Nemrég rendeltem Tőletek egy piros sajtbevonót és még egy pár dolgot. Az oldalad és a megrendelt dolgok is nagyon jók . Ezúton is köszönöm. Csak gratulálni tudok a munkádhoz! Két kérdéssel szeretnék fordulni hozzád! Egy most készült trappista sajtomat készülök szikkasztás után bevonni a sajtbevonóval. Az 500 g-os piros sajtbevonó leírásában a sajtboltban azt írod: " A sajtot az érlelés során, ajánlott mindennap átforgatni, és áttörölni." Ez azt jelenti, hogy naponta töröljem át a sajtbevonót 5%-os sóoldattal? Nem fog ettől a vizes bázisú bevonó lekopni, leoldódni? A többi leírásodból úgy értelmeztem, hogy csak a hagyományos érlelésnél kell a sajtot törölgetni naponta és a bevonónál elég csak forgatni. Illetve még egy kérdésem lenne. A sajtbevonó használatakor is fontos a megadott páratartalmon érlelni vagy ilyenkor elég csak a hőmérsékletre figyelni? Alacsony páratartalmon is megvédi a bevonó a sajtot a kiszáradástól vagy az elkészítési leírásnál megadott páratartalom a sajtbevonó használata mellett is fontos? Segítségedet előre is nagyon köszönöm. Munkádhoz további sok sikert kívánok! Dézi

 Szia Dézi!

Jól gondolod! Csak a hagyományos érlelésnél kell a törölgetés sós lével. A bevónosat nem kell törölgetni, csak forgatni minden nap.

A páratartalom paraméterei és a hőmérséklet is tágabb az érlelés során, ha van a sajton bevonóiasz.

Jó sajtkészítést! Panni

Kedves Panni! Szombaton készítettem friss fűszeres sajtot az előírásaidnak megfelelően. Préseltem, sófürdőztem, viszont az érleléshez szükséges feltételeket (17-19 °C, 85% páratartalom) nem tudom hogy biztosítsam. Létezik erre esetleg valami házipraktika, ha nem rendelkezem külön borhűtővel? Illetve mi történik ha a konyhapulton (kb20 °C), kezeletlen fadeszkán érik a sajt 1 hétig? Köszönöm! Reni

 Szia Reni!

Ez az ideális hőmérséklet, ezt adják meg a tankönyvek. 

Mivel friss sajtról van szó, teljesen jó a 20 fok is 1 hétig. Nyáron ha nagyon meleg lesz, akkor viszont inkább hűtőbe érdemes tenni. (22 C°-ig maradhat)

Panni

Szia Panni! Ma megkóstoltuk a borhűtőben érlelt sajtjainkat.Lilahagymás tökéletes lett,de a fokhagymást ha megnyomjuk szörcsög,illatra és izre jó.Arra gondoltunk túl sok fokhagymát rakunk bele és az okoz benne gázosodást,pár hete is igy jártunk,de beraktuk a hűtőbe és pár nap alatt lyukak eltűntek finom kemény sajt lett belőle.Szerinted hol hibáztunk?már ha ez hibának számit. üdv Zsuzsi

 Szia Zsuzsi!

Örülök, hogy jó a borhűtő! 

A túl sok fűszer sem jó. Lehet, hogy nem tudott az alvadék rendesen összepréselődni. Innen ezt nehéz látni. Próbáld meg kicsit kevesebbel. Ha jó volt a lilahagymás, jó lesz a fokhagymás is. :-)

Panni

Kedves Panni!
A videón kerámia, vagy indukciós főzőlapot használsz az edények alatt?
Érdekelne, hogy mi a véleményed arról, hogy az utóbbiak elektromágneses indukció segítségével, elektromágneses mező gerjesztésével megváltoztatják az élelmiszerek és a bennük lévő víz molekuláris szerkezetét, ami cseppet sem jótékony (sőt káros) az emberi szervezetre?

 Indukciós lap műkődésben nem vagyok jó. Nem gondolom, hogy mindig, mindentől meg tudjuk védeni magunkat. Szerintem akit zavar, az ne használja. Nem érezhető semmi, sem a tejen, sem a sajton. De, hogy hat azt én nem tudhatom! 

Panni

Kedves Panni!

Elkészítettük első Ementáli sajtunkat, és nagyon finnom lett (igaz, hogy a negyedik heti érlelést már nem érte meg)! Mindent az általad leírtak alapján csináltunk, és a sajtbevonó is tényleg nagyon jó dolog! Még egy dolog: tényleg boldogok a sajtkészítők!!!!!

Üdv.: Zoli

 :-))))

Kedves Panni! Már nagyon, nagyon, nagyon:-) várom a júniust, hogy mehessek a sajtkészítő tanfolyamra!!! Gondoltam, hogy addig is gyakorolgatok itthon, hogy mire eljön a nagy (három) nap, tudjam, hogy mit nem tudok:-), és úgy tudjak kérdezni Tőled. Megpróbálkoztam a friss sajttal, egyelőre csak 4 l tejből. Lett egy 455 grammos sajtom. Én is félek attól, amit már más hozzászólásban olvastam. - 5 órára tettem 20%-os sófürdőbe a sajtot -, vajon nem lesz túl sós? Csináltam gomolyát kultúrával és tejoltóval, amiből parenyicát szándékoztam készíteni. Türelmetlen voltam, egy nap után nekiláttam a sajttészta nyújtásának, előtte 80-85 fokos vízbe tettem a darabkákat, és igyekeztem alaposan összedolgozni, de nem lett tökéletes a végeredmény, mert kicsit morzsálódott. Jól gondolom, hogy legközelebb türelmesebbnek kell lennem, és még 1-2 napig érdemes tovább érlelnem a sajttésztát? A 16 fok összejön a pincénkben, de sajnos a páratartalom nem, ezért (is) szeretnék sajtbevonót vásárolni. Hozzánk nagyon közel van a XXII. kerületi bolt, bemehetek oda "simán" , hogy bevonót szeretnék venni, vagy előtte mindenképpen meg kell rendelni neten, e-mail-ben? Szép napot! Kerekes Anita

 Szia Anita!

örülök, hogy ennyire lelkes vagy! A parenyicának az alap sajtot 1-2 napig kell érlelni 20-21 fokon. Ha ezt is a 16 fokos pincében érlelted, akkor azért nem volt jó 1 nap alatt. Ezen a hőfokon is megérik, de hosszabb idő.

A só 8-10 óra / sajt kg. De várni kell egy pár napot, hogy beérjen az egész!

A sajtkészítés izgalmas dolog, de ettől olyan csodálatos. Ha valami nem sikerül annyira, akkor azt legközelebb már tudni fogjuk! :-)

Boldog sajtkészítést! Panni

Szia Panni! Kérdésem az lenne hogy hogyan kell használni a sajtviaszt? Egy kb 2 kg-os sajtot szeretnék bevonni. Üdv:Tibor

 
Érdeklődni szeretnék , hogy érdemes-e borhűtőt beszereznem , ha nincs megfelelő helyiségem a sajtkészítéshez, vagy nekiláthatok anélkül is.Üdv : SZilviKedves PAnni ! Szeretném megkérdezni, a johurt kultúrából egy liter tejhez mennyit kell kb. adni? Köszönöm! Stélich BeaSzia érdeklődni szeretnék,hogy trappista sajthoz melyik sajtkultúrát válasszam???Balláné EdinaedinadomanSzia Heni! A joghurtnál 5 liter tejhez kell 1 kapszula joghurt kultúra.PanniSzia Éva! Figyeld a 86°C is nagyon. Ezen a hőfokon csapódik ki a savófehérje. PanniSzia Boni! 10 liter tejbe/ 1 kapszula mezofilt keverj 26-30 °C-on. 18-20 óra alatt megalszik a tej. Melegítsd ki 46-50 °C-ig. Szűrd le, csöpögtesd ki.PanniPÉNTEKEN 24.-ÉN MIND A KÉT BOLTBAN NYITVA LESZÜNK. VÁRUNK MINDENKIT SZERETETTEL!PanniKedves Gabi! A tejjel lehet valami. Nem kellene szemcsésnek lennie a joghurtnak még fölözött tejből sem. Nem tudom!PanniKedves Panni! A joghurt készítésnél mennyi tejhez, mennyi kapszulát rakjak?Mikos HeniKedves Panni! Mostanában egyáltalán nem sikerül az ordám, mindent ugyanúgy csinálok, a tej, a citromsav mindig egyazon minőságű. Éva58
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .