Fórum

 Tapasztalatok, élmények, vélemények a házi sajtok készítésével kapcsolatban.

Kedves Panni! Nemrég rendeltem Tőletek egy piros sajtbevonót és még egy pár dolgot. Az oldalad és a megrendelt dolgok is nagyon jók . Ezúton is köszönöm. Csak gratulálni tudok a munkádhoz! Két kérdéssel szeretnék fordulni hozzád! Egy most készült trappista sajtomat készülök szikkasztás után bevonni a sajtbevonóval. Az 500 g-os piros sajtbevonó leírásában a sajtboltban azt írod: " A sajtot az érlelés során, ajánlott mindennap átforgatni, és áttörölni." Ez azt jelenti, hogy naponta töröljem át a sajtbevonót 5%-os sóoldattal? Nem fog ettől a vizes bázisú bevonó lekopni, leoldódni? A többi leírásodból úgy értelmeztem, hogy csak a hagyományos érlelésnél kell a sajtot törölgetni naponta és a bevonónál elég csak forgatni. Illetve még egy kérdésem lenne. A sajtbevonó használatakor is fontos a megadott páratartalmon érlelni vagy ilyenkor elég csak a hőmérsékletre figyelni? Alacsony páratartalmon is megvédi a bevonó a sajtot a kiszáradástól vagy az elkészítési leírásnál megadott páratartalom a sajtbevonó használata mellett is fontos? Segítségedet előre is nagyon köszönöm. Munkádhoz további sok sikert kívánok! Dézi

 Szia Dézi!

Jól gondolod! Csak a hagyományos érlelésnél kell a törölgetés sós lével. A bevónosat nem kell törölgetni, csak forgatni minden nap.

A páratartalom paraméterei és a hőmérséklet is tágabb az érlelés során, ha van a sajton bevonóiasz.

Jó sajtkészítést! Panni

Kedves Panni! Szombaton készítettem friss fűszeres sajtot az előírásaidnak megfelelően. Préseltem, sófürdőztem, viszont az érleléshez szükséges feltételeket (17-19 °C, 85% páratartalom) nem tudom hogy biztosítsam. Létezik erre esetleg valami házipraktika, ha nem rendelkezem külön borhűtővel? Illetve mi történik ha a konyhapulton (kb20 °C), kezeletlen fadeszkán érik a sajt 1 hétig? Köszönöm! Reni

 Szia Reni!

Ez az ideális hőmérséklet, ezt adják meg a tankönyvek. 

Mivel friss sajtról van szó, teljesen jó a 20 fok is 1 hétig. Nyáron ha nagyon meleg lesz, akkor viszont inkább hűtőbe érdemes tenni. (22 C°-ig maradhat)

Panni

Szia Panni! Ma megkóstoltuk a borhűtőben érlelt sajtjainkat.Lilahagymás tökéletes lett,de a fokhagymást ha megnyomjuk szörcsög,illatra és izre jó.Arra gondoltunk túl sok fokhagymát rakunk bele és az okoz benne gázosodást,pár hete is igy jártunk,de beraktuk a hűtőbe és pár nap alatt lyukak eltűntek finom kemény sajt lett belőle.Szerinted hol hibáztunk?már ha ez hibának számit. üdv Zsuzsi

 Szia Zsuzsi!

Örülök, hogy jó a borhűtő! 

A túl sok fűszer sem jó. Lehet, hogy nem tudott az alvadék rendesen összepréselődni. Innen ezt nehéz látni. Próbáld meg kicsit kevesebbel. Ha jó volt a lilahagymás, jó lesz a fokhagymás is. :-)

Panni

Kedves Panni!
A videón kerámia, vagy indukciós főzőlapot használsz az edények alatt?
Érdekelne, hogy mi a véleményed arról, hogy az utóbbiak elektromágneses indukció segítségével, elektromágneses mező gerjesztésével megváltoztatják az élelmiszerek és a bennük lévő víz molekuláris szerkezetét, ami cseppet sem jótékony (sőt káros) az emberi szervezetre?

 Indukciós lap műkődésben nem vagyok jó. Nem gondolom, hogy mindig, mindentől meg tudjuk védeni magunkat. Szerintem akit zavar, az ne használja. Nem érezhető semmi, sem a tejen, sem a sajton. De, hogy hat azt én nem tudhatom! 

Panni

Kedves Panni!

Elkészítettük első Ementáli sajtunkat, és nagyon finnom lett (igaz, hogy a negyedik heti érlelést már nem érte meg)! Mindent az általad leírtak alapján csináltunk, és a sajtbevonó is tényleg nagyon jó dolog! Még egy dolog: tényleg boldogok a sajtkészítők!!!!!

Üdv.: Zoli

 :-))))

Kedves Panni! Már nagyon, nagyon, nagyon:-) várom a júniust, hogy mehessek a sajtkészítő tanfolyamra!!! Gondoltam, hogy addig is gyakorolgatok itthon, hogy mire eljön a nagy (három) nap, tudjam, hogy mit nem tudok:-), és úgy tudjak kérdezni Tőled. Megpróbálkoztam a friss sajttal, egyelőre csak 4 l tejből. Lett egy 455 grammos sajtom. Én is félek attól, amit már más hozzászólásban olvastam. - 5 órára tettem 20%-os sófürdőbe a sajtot -, vajon nem lesz túl sós? Csináltam gomolyát kultúrával és tejoltóval, amiből parenyicát szándékoztam készíteni. Türelmetlen voltam, egy nap után nekiláttam a sajttészta nyújtásának, előtte 80-85 fokos vízbe tettem a darabkákat, és igyekeztem alaposan összedolgozni, de nem lett tökéletes a végeredmény, mert kicsit morzsálódott. Jól gondolom, hogy legközelebb türelmesebbnek kell lennem, és még 1-2 napig érdemes tovább érlelnem a sajttésztát? A 16 fok összejön a pincénkben, de sajnos a páratartalom nem, ezért (is) szeretnék sajtbevonót vásárolni. Hozzánk nagyon közel van a XXII. kerületi bolt, bemehetek oda "simán" , hogy bevonót szeretnék venni, vagy előtte mindenképpen meg kell rendelni neten, e-mail-ben? Szép napot! Kerekes Anita

 Szia Anita!

örülök, hogy ennyire lelkes vagy! A parenyicának az alap sajtot 1-2 napig kell érlelni 20-21 fokon. Ha ezt is a 16 fokos pincében érlelted, akkor azért nem volt jó 1 nap alatt. Ezen a hőfokon is megérik, de hosszabb idő.

A só 8-10 óra / sajt kg. De várni kell egy pár napot, hogy beérjen az egész!

A sajtkészítés izgalmas dolog, de ettől olyan csodálatos. Ha valami nem sikerül annyira, akkor azt legközelebb már tudni fogjuk! :-)

Boldog sajtkészítést! Panni

Szia Panni! Kérdésem az lenne hogy hogyan kell használni a sajtviaszt? Egy kb 2 kg-os sajtot szeretnék bevonni. Üdv:Tibor

 Szia Tibor!

A sajtbevonót akkor kell a sajtra felvinni, mikor már van száraz kérge.

Sófürdő után 2-3 nap szikkasztás. A sajt egyik oldalát bekenjük a sajtbevonóval, majd szárad egy fél napot, megfordítjuk és bekenjük a másik felét is. A sajtbevonót nem kell hígitani, melegíteni!

1 kg sajtra, kb 25-30 dkg kell.

Panni

Kedves Panni!

Érlelt sajtokkal próbálkozom (trapista, gauda jelleg). A préselés időtartalmával és a súllyal mindig gondban vagyok. 1kg sajtformában lévő alvadékot mennyi ideig és milyen súllyal kellene préselnem. Szikkadás után a sólében mennyi ideig legyen? Van valamilyen általános szabály, ha 3 kg sajtformában sajtot készítek a súly, idő, sólé idő az előző háromszorosa?
Köszönöm

 Az érlelt sajtokat én a sajt súlyának a 2-2,5 x -vel szoktam préselni, egy 3 kg-os sajtot két napig.

A sózás: 20 %-os sófürdő, 12-14 óra / sajt kg.

Jó sajtozást! Panni

Kezdő vagyok, azt szeretném kérdezni, hogy fűszeres sajtnál, hogy tudom vagy hol) biztosítani a 80 fok páratartalmat és a 21-22 C fokot? A 80 fok pára nélkül nem lesz sajt belőle?

Köszi: Sanyi

 A friss sajtnál nem olyan kritikus a páratartalom, hiszen ez egy friss fogyasztású sajt. Pár nap érelés után, már fogyasztható. Nincs ideje kiszáradni. Érlelhető a konyhában is.

Jó sajtkészítést! Panni

Szia Panni! Azt szeretném megtudni, hogy 10 liter kecsketejhez mennyi oltót tegyek? A tehénhez én 2ml-t szoktam. köszönöm szépen Kocsis Zsuzsa

 Szia Zsuzsa!

Kecsketejhez is jól lesz a 2 ml.

Panni

Kedves Panni! az imént rendeltem sajtkészítéshez szükséges dolgokat! Szeretném megkérdezni, hogy recepteket is meg lehet vásárolni? Engem a trappista és a parenyica készítése érdekelne!
Válaszát előre is köszönöm!

 Minden recept fel van töltve a sajtkészítés menűpont alá. A receptek nem vásárolhatók meg, de ha szeretnéd bármelyiket elküldjük szívesen.

Panni

Szia Panni! Sikerült juhtejet vennem szeretnék túrót készíteni. Úgy dolgozunk vele mint a tehéntejjel? Vagy más menet. Kérem a segítségedet! Köszönöm:Gulyásné

 Magasabb a zsírtartalma, fehérje tartalma is, sokkal sűrűbb tej. Elég 34-35 fokon beoltani, 2-3 ml oltóval. Utána a feldolgozási folyamatok már úgyan azok mint a tehéntejjel.

Szia Panni!
Készítettem egy kéksajtot már kezd megjelenni a penész rajta de mi van ha esetleg rossz penész is megtelepszik rajta? Honnan tudom hogy melyik melyik? Vagy egyáltalán hogy kezeljem hogy ne legyen az? MEg azt szeretném még kérdezni hogy utólag lehet sózni? Mert szerintem nem lesz elég sós. Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv.: András

 Szia András!

A kéksajtot érdemes becsomagolni alufóliába és úgy érlelni. Akkor talán az idegen penészektől is megvéded. De erre nincs 100% biztosítás. Vannak laboratóriumok ahol bevizsgálják a penészeket, ott megmondják, hogy jó penész e, vagy nem.
Sózni inkább az elején lehet, közben nem szokták.

Panni

Szia Panni! Készítettem egy sajtot a kéksajt leírás szerint. És a pikírozást azt hiszen nagyon sűrűre sikeredett. Az egész sajtot átszúrkodtam, oldalt is nagyon sokat 3-4 miliméterként átszúrtam. EZ gond lehet? Nem lesz túl penészes? Üdvözlettel, Edit

 Szia Edit!

Nem hiszem, hogy gond lenne. Esetleg intezívebb ízű lesz.

Szia Panni! Készítettem kéksajtot azt rakhatom a többi penész nélküli sajtom mellé? És ha esetleg idegen penész lesz a sajton le kell törölni sós vízzel aztán szárazra és kész? Vagy ezt a törölgetést azt néhány naponként el kell végezni? Van más hatása is ennek? Bocsi a sok kérdésért. Válaszod előre köszönöm. Üdv.: Gábor

Szia Gábor!

A penészes sajtokat nem célszerű együtt érlelni a többi sajttal. A penészspórák átmennek a levegőbe a többi sajtra, és akkor azokon is kifejlődik a nem kívánt penész.
Ha a nem penésszel érő sajt elkezd penészesedni, akkor érdemes lemosni róla és egy pár napig 5% sóoldatos kendővel törölgetni. Fontos, hogy mindig szárazra is le kell törölni a sajtot és a deszkát is.
A sónak fontos szerepe van a kéregképződésben és a fertőtlenítésben is.
Panni

 

Jó napot kívánok! Háromszor csináltam sajtot aminek mindig fura illata volt. Nem kóstoltam még egyiket se mert szeretném érlelni. Egyet ki is dobtam mert azt hittem fertőzött. A halszagra emlékeztetett. Gondoltam rosszul fertőtlenítettem, és a következőknél még jobban figyeltem szóval kizárom azt hogy fertőzés. Mert vettem másik tejet ami után nem volt fura szagú. Szerintem a tehén olyat evett amitől ilyen illata van a sajtnak. De ha fura szagú attól még számíthatok finom sajtra? Nem szeretném még megvágni mert nem szeretem frissen és már így is kidobtam egyet, ezért kérdezem. Köszönöm a válaszát! Üdv.: Fekete Mariann

Jó napot!

A jó minőségű tej nagyon fontos a sajtkészítésnél. Nem mindegy mit eszik a tehén, hogy van tartva, hogy van fejve. A tej minősége átmegy a sajtba is.
Ha nincs jó szaga, de nem utal fertőzésre, akkor lehet, hogy jó ízű lesz a sajt. De érdemes kerülni ezeket a tejeket.
Ha fertőzött a tej és a sajt ezáltal, akkor erősen bűzös, émelygős szagú lesz a sajt.

Szép napot! Panni

 

Szia! Ha erjedési lyukas sajtot szeretnék készíteni mennyi ideig kell érlelni kb. , hogy a lyukak létrejöjjenek? Köszönöm a válaszod. Üdv.: Ádi

Szia Ádi!

Az erjedési lyuk nem csak az érési időtől függ!
Az erjedési lyuk érlelt sajtokban lesz, ami legalább 1 hónap.
De fontos nagyon, hogy az alvadék savó alatt legyen préselve és, hogy a sajtnak legyen elég nagy tömege. Ha lehet, legyen legalább 2-3 kg.

Panni

 

Szia Panni! Szeretném a segítségedet kérni , szeletelhető füstölt sajtot szeretnék készíteni. Milyen módszerrel? Köszönöm : Gulyásné

 Egyszerű parenyica sajttésztát kell készíteni, formázni, préselni. 24 óra múlva sófürdő, 1-2 nap szikkasztás és utána mehet a füstre.

Panni

Szia Panni! Másodszor próbáltam sajtot érlelni. Saját házi tejünket használtam, kíméletesen pasztőröztem, mezofil kultúrát adtam hozzá. Viasszal bevontam és naponta forgattam a pincében (ahol csal 11 fok, 60%-os páratartalom van :( . ) 5 heti érlelés után a család unszolására megvágtam. Nagyon finom illata, szép színe volt. Az állaga kicsit lágyabb, krémes szerű volt....de keserű utóíze lett! Mitől lehet ez? Előre is köszönöm a válszt, Üdv.:Viki

 Szia Viki!

Eszik szenázst vagy silót a tehenetek? Nem lenne szabad a leírtak alapján keserű íze legyen. A takarmányozást kell megfigyelni. CaCl2 használtál? Mennyit?

Panni

Szia Panni!
Honnan tudom, hogy a sajtom a sófürdő után megfelelően megszikkadt? Általában 24 óráig szikkasztom sima félkemény sajtjaimat de van hogy 1-2 hét érlelés után megvágom és belül nedves még kicsit.

 Akkor szikkadt a kérge, ha már száraz. 1-2 hét az kevés idő érleléshez. Akkor még jogosan nedves belül. Legalább 1 hónapig érleld!

Rendben, köszönöm! És ha már sárgul a sajt szikkadás után az a jó vagy az már túl száradt?

Szia Panni! Az ülepítésnek mi a lényege és mikor kell alkalmazni? Üdv. Tomi

 Szia Tomi!

 

Az alvadék szilárdulása és a savó leszedése formázáskor.

Panni

Kedves Panni! Ma sikerült nyers tejet vásárolnom. Múltkor magas hőmérsékleten kezelt tejet vettem és nagyon nehezen alvadt meg. A nyers tejet hogyan hőkezeljem, mert félek a kórokozóktól, esetleg savanyodáskor elpusztulnak?

 63-65 fokon, 30 perc hőntartással kell hőkezelni a nyers tejet!

Szia Panni! Azt szeretném kérdezni, hogy az ülepítésnek mi a célja? Illetve a fehérpenész az jól illene egy félkemény sajthoz is? Merjem kipróbálni? Üdv.: Zoli

 Szia Zoli!

Az ülepítés közben szilárdul az alvadék és összegyülik az edény aljára, így könnyebb lesz dolgozni vele.

Fehérpenésszel nem szoktak félkemény sajtot érleni, hisz az lágyítja a sajttésztát érés közben.

Panni

Szia Panni! A krémsajtom nagyon finomra sikerült . Fokozatosan haladok a tanulással. Nem tudom elkészíteni a mezofil kultúrával a házi túrót. A leírásom elmosódott . Kértem a segítségedet. Tudok e a parenyicán kívül más szeletelhető sajtot készíteni? Kérlek segíts! Tisztelettel :Gulyásné Dunavecsérőlb

 A túróhoz aludtejet kell készíteni. 22-24 fokon 10 liter tejbe 1 kapszulányi mezofil kultúrát keverünk. Majd 18-20 óra alatt megalszik szobahőmérsékleten. Ezután ha leszedjük a tetejét, az lesz a tejfölünk. A többi aludtejet kimelegítjük lassú tűzön, állandó kevergetés közben 48-50 fokig. Majd sajtkendőbe kicspegtetjük 1-2 órát.

Szeletelhető sajt a friss fűszeres is és a trappista is. Ezeknek a leírása megtalálható az oldalon a sajtkészítés menűpontnál.

Panni

Sikerült egy tejszeparátprt vásárolnom, így hát az első dolgom az volt hogy az etyeki tejeskocsi tejét lefölözzem.Tanulmányaim szerint 25l tejből kb 2l tejszínnek kell lennie. Ebből kiindulva úgy számoltam, hogy 4 liter tejből lesz lesz kb 4 dl tejszínem.sajnos csalódtam. Nem lett csak fél dl tejszín belőle. Azt hiszem hogy többet nem veszek etyeki tejet. Ágnes

 
Kedves Robi! A megrendeléskor a megjegyzésben személyes átvétel lett beírva Budafokra. Nyitvatartási idő alatt bármikor átvehető az árú.PanniSzia Anna! Van lehetőség a Szarkafészekben céges bulira, sajtkészítésre. Kattints bal oldalon a "nyított műhely" ikonra. Írj, hogy mit szeretnétek. Szép napot!PanniSzia Dégi! Nem lehet, hogy egyszerűen csak túl zsíros a tejed és azt látod? Valamennyi maradhat a savón, de a nagy része a sajtba megy.PanniSzia Szabolcs! 2x, 3x lehet használni a sólét, aztán érdemes lecserélni. A sóléfokolóval lehet mérni, ha megéri!PanniSzia Ottó! A friss sajtot 24 órán keresztül préseld a formában. Annyi súly. kg-val, ahány kg a sajt.PanniKedves Gábor! A sajtot valamennyire megvédi a kiszáradástól a sajtbevonó, de nem puhitja meg. Ha kemény már eleve, akkor a készítésnél kell másképpen csinálni.PanniKedves Panni! Érdklődni szeretnék, hogy az április 1-én rendelt áru (rendelési azonosító 4667) mikorra várható? Válaszát előre is köszönömrobi0011Kedves Panni! Van arra lehetőség nálad, hogy kollégákkal nálad töltsünk egy sajtkészítős-borozós estét egy csütörtök/péntek este? Ha igen, mennyibe kerülne? üdvLindmayer Annaigen, utomelegités után. véletlenul másnap vettem észre hogy savo tetejen volt dermedve sok zsirdegiSzia Panni ! Sóléfokoló beszerzésén gondolkodom , nem egyértelmű számomra , hogy mennyi sót pótoljunk vissza , vagy nem is kell visszapótolni? Köszönettel szabotóth szabolcs
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .