Panni sajt
Sajtos bolt

Kefir készítése

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.
Eredetileg Kaukázus északi részéről származik. A hagyományos kefirt, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.
A kefirkultúrában (kefirgombában) lactococcusok, lactobacillus fajok és torula élesztő is található. A tejsav mellett szén-dioxid és etil-alkohol is képződik.
A kefir kellemesen savanykás, enyhén pezsgős érzetű, krémes állagú készítmény.
Egészséges, könnyen emészthető, probiotikus, helyreállítja a bél normális baktériumflóráját, csökkenti az emésztési zavarokat, erősíti az immunrendszert, és nagyon finom.

Készítése:
A kefir az egyik legkönnyebben elkészíthető tejtermék. A kefirgombának tág a hőoptimuma, pH tartománya.
Ha lehet készítsd jó minőségű házi tejből, de bolti tejjel is jól fog működni.
Ha pasztörizálni szeretnéd a tejet, melegítsd fel 72-74°C-ra 20-40 mp hőn tartással, majd hűtsd vissza 24°C-ra vízfürdőben. Ez a "kíméletes pasztör" még meghagyja a legtöbb értékes anyagot a tejben. Tökéletes ízű kefír készíthető forralt tejből is, de itt már sok vitamin elvész, és a kálcium sók is átalakulnak. Boltunkban kapható kultrúra keverék tartalmazza a kefír készítéséhez szükséges savanyító törzseket, és a gombát is, jól bevált arányban összekeverve.
A kefirkultúrát oldjuk fel kevés langyos vízben vagy langyos tejben a bekultúrázás előtt 15-20 perccel. (oldjuk fel a kapszula tartalmát)
10 liter tejhez, 1 kapszulányi vagy 0,2g kultúrát használjunk.
A tej hőmérséklete 20-24°C. között optimális.
Öntsük a tejhez a feloldott kefirkultúrát, majd alaposan keverjük el.
Hagyjuk a bekultúrázott tejet szobahőmérsékleten. (magasabb helyre tegyük, ahol melegebb van, kb. 20-24°C)
24 óra alatt a kefir megalszik, elkészül. Sűrű kefír öntetet készíthetsz, ha duplázod a kultúra mennyiségét.
Hűtve tárolva, 10-14 napig eláll.

Kefír kultúra a webáruházban »»»