Panni sajt
Sajtos bolt

Füstöltsajtos bableves

Leves
Recepttípus: 
Sajtos étel recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Étel elkészítési idő: 
30-60 perc
Beküldő neve: 
-
Étel elkészítése: 

 Elkészítés

Az előző éjjel beáztatott babról az áztatólét leöntjük, és a meghámozott, egészben hagyott hagymát a zöldségekkel, babérlevéllel, savanyúkáposzta-levével a paradicsommal, sóval, paprikával, zeller –és petrezselyemzölddel, kevés tárkonnyal 1,5-2 óra alatt vajpuhára főzzük. Annyi vizet használjunk, hogy az egész elegyet ellepje. Mikor a bab puha, 2-3 evőkanál olajon kb. 1 csapott evőkanál liszttel, zúzott fokhagymával és a pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk. (A paprikát csak az utolsó pillanatban keverjük hozzá.) Először kevés hideg vízzel, majd apránként a levest hozzátéve, berántjuk. Mikor 2-3 percet forrt, borssal, kevés tárkonnyal, és újból petrezselyem –és zellerzölddel ízesítjük, ha szükséges, öntsünk még savanyúkáposzta-lét is hozzá. Az egyben hagyott zöldségeket (a hagyma kivételével) laskára vágjuk, és a levesbe visszatesszük. Jó füstös –sós parenyica sajtra rámerve tálaljuk. Ízlés szerint tejfölt (kefirt) tehetünk bele.