Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • 1 kg-os sajtforma préslappal*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Kedves Panni! A gomolya sajttal kapcsolatban kérdezném még, kell - e só oldatba tenni, ha igen, meddig és hány% - osba? Köszönettel , Baánné EditBaanne EditKedves Panni! A kérdéseim a következők: A gomolya sajt készíthető -e formában, vagy csak kendőben? Érdemes - e ízesíteni?Köszönöm, Baánné Edit Baanne EditUdv. Mi lehet a gond, ha a sajtjaim megkeseredtek? :-s Masik kerdesem, meg az lenne, hogy okoz barmifele problemat, hogy a marhak silot esznek? Zoli89Kedves Panni! A folyékony füstös oldatot fel lehet többször használni? Eltartható a hűtőben úgy, mint a sós vizes oldat?AnoliPanni, a savóból lehet tejfölt készíteni? Ha igen, hogyan? Köszönöm előre is!GabiKedves Panni! Azt szeretném megkérdezni hogy a sajt recepteket meglehet venni külön is vagy a csomagokkal együttZsuzsaKedves Panni, a paradicsomos sajtot is kell sófürdőzni? Nem fogja a színét kifakítani? Más: Zöld sajthoz mennyi wasabi port keverjek? Köszi,RitaRitaSzia Dorka! Nem tudok róla, hogy befolyásolná a sófürdő és a sajt életét az edény választása.PanniKedves Szilvi! A borhűtő azért lehet jó megoldás, mert tudja a 17-18 °C-t ami a sajt érleléséhez kell.PanniSzia Bea! A joghurtnál 5 liter tejhez kell 0,2 vagy 1 kapszulányi kultúra. 1 literhez az ötöde. A kaszulát elfelezni eltudod, ötödölni már nehezebb.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .