Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • 1 kg-os sajtforma préslappal*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
szia Panni! Kéksajtnál mikortol kell számolni érlelési időt? Formázás után vagy pikirózás után? degiKedves panni!pár hete azt ígérted valakinek,hogy felteszed a túró készítés receptjét.szeretném kérni ha van rá lehetőség tedd már fel, biztosan mást is érdekel!jánosszia Panni. megprobáltam a kulturával a parenyicát.2napot pihent 22fokon de még mindig turos és nem nyujthatolaciKedves Panni! Tejfölkészítéshez is jó a joghurtkultúra, lehet azzal is készíteni?EmeseSzia Mónika! A füstöt lehet a sófürdőbe is tenni, 3 ml füst 2 dl vízbe. Sajt kg / 8-10 óra.PanniSzia Feri! A piros folt valami penész lehet, ami a levegőben van benne. Le kell kefével dörzsőöni és sóval bekenni. PanniKedves Panni!Megkaptam a csomagot,köszönöm szépen.Annyi kérdésem lenne,hogy a füstöt sófürdő után kenjem be a sajtot vele?Vagy hogyan kell készíteni.KecskesajtoMónikaSzia Zsike! Keményfa fűrészporral (tölgy vagy bükk), vagy gyümölcsfa forgáccsal lehet füstölni a sajtot. A füst tartósít is. Ha jól van tárolva, sokáig eláll!PanniKedves Szabó Jánosné! A sajtkészítés menűpont alatt, le van írva a trapista sajt készítése lépésről, lépésre.PanniKedves Mihály! A friss sajtokat szellős helyen 18-20°C-on lehet érleleni.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .