Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

 • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
 • 10 liter jó minőségű nyers tej
 • tejoltó* + mérőeszköz*
 • 10 literes edény
 • hőmérő*
 • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
 • egy tál a szűrő alá
 • sajtforma* + csöpögtető tál*
 • mérleg
 • keményfa forgács és füstölő
 • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
 • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Kedves Panni! Az ordasajtot is kell sófürdőben áztatni? Ha igen, akkor hány %-osban? KöszönömAdriennMibe kell csomagolni a zöldfűszeres sajtokat?tokos.tiborneKedves Panni! Nagyon szépen köszönöm.Pál GabiA savó akkor lesz édes, ha az alvadási idő rövid. Akkor az alvadék is édes és a savó is. pl. sajtkészítéskor. Ha hosszú az alvadás, akkor a savó megsavanyodikPanniKedves Panni! Mitől függ, hogy édes vagy savanyú lesz a savó? GabiPál GabiKedves Panni! Nagyon köszönöm a válaszodat, gyakorlott sajtkésíztő vagyok, de ez most próbára tett, persze, hogy savanyú savóval csináltam :(Bagó KataSzia Kata! Ordát, ricottát csak édes savóból lehet készíteni. A savanyú savóból nem tud kicsapódni a savófehérje. 10 liter savóból 60-80 dkg orda lesz.PanniKedves Panni! A ricottát a receptetd alapján elkésízettem, jól értelmeztem: a savanyú savóból kell készíteni? Nem az édesből? Milyen kitermelési %-ban jön ki a Bagó KataKöszönöm! Remélem, így a paranyicából valóban parenyica lesz :-)Fabu-Kovács JuditA hidegben lelassúlnak a baktériumok működése. Ez nem baj, csak hosszabb idővel kell számolni. Hagyd egy nappal tovább érni . :-)Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .