Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • sajtforma* + csöpögtető tál*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Kedves Panni! Van arra lehetőség nálad, hogy kollégákkal nálad töltsünk egy sajtkészítős-borozós estét egy csütörtök/péntek este? Ha igen, mennyibe kerülne? üdvLindmayer Annaigen, utomelegités után. véletlenul másnap vettem észre hogy savo tetejen volt dermedve sok zsirdegiSzia Panni ! Sóléfokoló beszerzésén gondolkodom , nem egyértelmű számomra , hogy mennyi sót pótoljunk vissza , vagy nem is kell visszapótolni? Köszönettel szabotóth szabolcsKérek küldeni 50 ml oltót ! Már vettem Önnél (4492.Dombrád,Rákóczi 68.)Mielőbb, ha lehet.BLingvay IstvánnéKedves Panni! Elkészült az első sajtunk: parenyica. Nagyon finom lett, köszönjük :-) Következő a friss sajt lesz. Ennél mennyi ideig tartson a formázás? köszönöOttófolyt. : jelent-e gondot, az alacsony páratart. a viaszos érlelésnél? Hosszabban szeretném érlelni. Később puhul-e a sajt belseje, vagy ez a párától is függ? köGáborKedves Panni! Nincs jó pincém, ezért viaszban érleléssel próbálkozom. A hőm. (17 fok celsius) de a párát illetően vannak fenntartásaim. A sajt kemény.GáborOk Al! Vár a forma! :-)PanniKedves Panni! Akkor 1 db SZÖGLETES SAJT-FORMA PRÉSLAPPAL 1.5kg-os (1220 Ft)-t biai boltban átvennék május 2-án este. Kérlek tedd félre. Nagyon köszönöm. AlAlPersze, de annak a formában a préselés folyamán össze kell állnia.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .