Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • 1 kg-os sajtforma préslappal*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Veszprémtől 5 km-re, Nemesvámoson élünk és teheneket tartunk. Esetleg aki Nálad tanult és szüksége van tejre, várjuk hívását. 30/6080488Gábor GabiSzia Panni! Már rendeltem Tőled néhány sajtformát, most azért írok, mert szeretném felajánlani a segítségemet tehéntej formájában. Gábor GabriellaKedves Panni!Kérdezni szeretném, hogy 40-50 literes edényt,ami nálad kapható, lehet-e használni kis elektromos főzőlapon? RékaKedves Panni! Szeretném megkérdezni, hogy szeptemberi sajtkészítő tanfolyamra lenne még 2 hely?Lengyel LeventeKedves Panni. aug 21-én kérdeztem,miért fehéredik ki a bevonatolt sajtom.Hány kg-ost érdemes tovább tárolás céljából készíteni,az 1 kg hamar megszikkad.köszönömDóró JánosSzia Panni! Mi az,h szikkasztod a camambert? Nekem nem sikerül. Hogy lesz így rajta keményebb kéreg fehér penész?AngélaSzia Vivien! Jővőhéten felteszem a túró receptet a sajtkészítés menűponthoz.PanniKedves Laci! A brie sajt mérete nagyobb mint a camemberé. A készítése is kicsit eltérő. A camember lágyabb, krémesebb.PanniSzia Laci! Nem sok a 91%-os pára sem, csak jobban kell figyelni. Párás környezetben a penészek is jobban szaporodnak, viszont nem lesz száraz a sajt.PanniSzia Panni! A camambert sajtot is kell súlyozni?És meddig? Köszönöm!Melinda
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .