Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

 • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
 • 10 liter jó minőségű nyers tej
 • tejoltó* + mérőeszköz*
 • 10 literes edény
 • hőmérő*
 • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
 • egy tál a szűrő alá
 • sajtforma* + csöpögtető tál*
 • mérleg
 • keményfa forgács és füstölő
 • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
 • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Kedves Panni! Szeretnék oltót vásárolni ezt hol tehetem meg a legközelebb? BAZ megyében lakom Aggtelek közelében!kaliKedves Mariann! A sajtosboltban minden terméket megrendelhetsz, amire szükséged van, futárral küldjük!PanniKedves Panni! Szeretnék sajt prést és oltót vásárolni, hol tehetem meg? Fejér megyében élek, s nincs rá mód, hogy Budapestre utazzak. KöszönömPintér Mariannkedves Panni, mit gondolsz arról, hogy borhűtőben keménysajtot érlelni? kösziKiaraKedves Panni! 10 liter kecskesajt 90 fokon 2 ek. citromsav. miért nem lesz sajtom.???nem húzza össze a tejet MarcsyMarcsySzia Panni! Szeretnék készíteni sajtbevonóval sajtot, de nincs pincém, ezért hány C-fokos helyiségben érdemes tárolni? jánosKedves Panni! Mitől lett a feta sajt felszíne ázott, nyálkás?AnoliKedves Panni! Nem találom a kefir készítésének leírását. Ugyanaz lenne, mint a joghurté? évaSzia Péter! A gomolyát nem kell sózni, akkor nem tud savanyodni. A "nyújtóvízbe" kell tenni a sót. 1/2 literenként 1 evőkanállal. Panniszia Panni! Ha friss sajtot készítek oltóanyag helyett mit tegyek bele és a tejet hány fokosra kell melegíteni akkor köszönöm Ildikóantui
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .