Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • sajtforma* + csöpögtető tál*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Szia! Azt szeretném megkérdezni hogy a camambert készítésnél az alvadékot ki kell préselni vagy csak saját súlyától ami kifolyik úgy jó?murphi11Szia!Köszönöm gyors válaszodat!FinduszSzia Findusz! 63-65 C° 30 perc hőntartással vagy 72-74 C° 20 mp. 70 C° felett CaCl2-ot vissza kell pótolni. 10 l tej/1-1,5g CaCl2.PanniA tejet kell e hőkezelni mielőtt hozzáfogunk a sajkészítéshez?Forralni vagy valamennyi hőfokig felmelegíteniFinduszKedves Kata! Szerdán és pénteken 16.00- 19.00- ig!PanniKedves Andi! A GLS díjszabás szerinti futár díjjal, előre utalással igen!PanniKülfoldre szálitanak?SamuAndiKedves Panni ! Biai nyitvatartás érdelekne? Köszönöm:KataKataKedves Szabolcs! A tejfölhöz, tejszínbe kell tenni mezofil kultúrát. A mezofilt megtalálod a boltunkban.PanniKatalin! Lehet, hogy nem lett szellőztetve a hűtőben a sajt és nem tudott szellőzni, kérgesedni.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .