Parenyica sajtkészítő csomag

Parenyica sajt

A szépséges „csigás” sajtot nemcsak enni jó, hanem ajándékozni is. Ki ne örülne néhány finom ívű – és ízű! - sajttekercsnek? Ráadásul nem kell ragaszkodnod a csigavonalhoz: a sajtot vékony szálban feltekerheted, mint egy fonalgombolyagot vagy akár copfba is fonhatod.

A parenyica szlovák eredetű, félkemény sajt, melyet régebben kizárólag juhtejből készítettek, ma inkább tehéntejet használnak hozzá. A parenyica - vagy más néven szalagsajt - állománya rostos, lemezes. Kellemesen és jellegzetesen telt ízű és illatú, enyhén sós, általában füstölt sajtfajta. Elkészítéséhez a Parenyica sajtkészítő csomag eszközei és a csomagban található leírás nyújt segítséget. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a sajtkészítő csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Parenyica sajt készítéséhez leírás*
  • 10 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 10 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • 1 kg-os sajtforma préslappal*
  • mérleg
  • keményfa forgács és füstölő
  • füstölés helyett használhatsz folyékony füstöt*
  • parenyica kultúra*

(kb. 35 db csiga elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a Parenyicának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

A Parenyica sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

A képekre kattintva diavetítés indul: 
Tejalvadékot felvágtam kis kockára, hogy minél több savó tudjon kiválni a sajtrögöcskék oldalain keresztül.
 A sajttésztát minél homogénebbre gyúrom össze.
A sajtszalagot egyenletes húzással kinyújtom.
Csigává tekerem.
Keményfa forgáccsal, hideg füsttel szép aranysárgára füstölöm.
Videó: 

 
Kedves Panni! A joghurt készítésnél mennyi tejhez, mennyi kapszulát rakjak?Mikos HeniKedves Panni! Mostanában egyáltalán nem sikerül az ordám, mindent ugyanúgy csinálok, a tej, a citromsav mindig egyazon minőságű. Éva58Szia Panni.Köszönöm a recepteket.Nagyon szeretek sajtot készíteni és ENNI! Most szeretnék kecsketejből túrót és nem tudom hogy altassam!Úgy tudom nem alszik megBoni551Kedves Panni! A budapesti bolt nyitva lesz (24-én)? Ha igen hánytól hányig?DorothyKedves Panni! Gyümölcsjoghurtot készítettem, íze jó lett, az állaga olyan, mintha szemcsés lenne. Mi lehet az oka? GabiKedves Tibor! MTKI-nél lehet rúzskultúrát venni. De nagyon vigyázz! A rúzs a legerősebben fertőző, mindened sajtod olyan lesz. Érdemes átgondolni.PanniKedves Viki! Van növényi nekünk gombából szárítva, porítva.PanniSzia Brigi! Nem elég szellős a hely ahol tárolod a sajtot, azért nyálkásodhat be.PanniNagyon szeretem a pálpusztai sajtot.Kérlek írd meg az elkészítési fojamatot. hol kaphatok rouzsflora érlelő anyagotDudás TiborKedves Panni! Milyen oltóanyagot tudunk rendelni tőled, ami csak növényi eredetű és semmiképpen nem állati? Köszönöm...Viki
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .