Panni sajt
Sajtos bolt

Krémsajt

Egyszerű, de nagyszerű! Ebben a csomagban a házi krémsajt készítéséhez megtalálod mindazt, amire szükséged lehet az elkészítéséhez. Megtalálod a szükséges eszközöket, valamint leírást a készítés folyamatáról.
A krémsajtot sokféle képpen ízesítheted, így mindenki megtalálhatja kedvenc ízvilágát. Kenyérre kenheted, különböző szendvicseket kreálhatsz vele, de húsokhoz is nagyon jól használható fűszervaj helyett.

A krémsajt-készítő csomag tartalma:

  • krémsajt készítésének leírása
  • 20 ml tejoltó
  • krémsajt kultúra (5 db kapszula)
  • mérőeszközök (fecskendők)
  • digitális étel hőmérő
  • sajtkendő (70 x 100 cm)

A sajtkészítő csomagot itt rendelheted meg!

KÉSZÍTÉSE:

Tej:

Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből. Mielőtt hozzákezdenél a sajtkészítéshez, érdemes utánanézni, hogy honnan tudsz majd friss, jó minőségű tejet beszerezni.
Sajtkultúra:
A kultúrát beoltás előtt kell a tejbe keverni. Előnyös a porformájú kultúrát egy kevés langyos vízben vagy tejben feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak.
23 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszulányi kultúrát keverünk.

Előérlelés:
5 -10 percig érleljük, pihentetjük.
Tej beoltása:
23 °C-on, 10 liter tejben 1,5-2 ml oltót alaposan elkeverünk. Majd 12 óra alvadási idő következik szobahőmérsékleten. (20-24 °C-on)

Alvadék vágása:
Az alvadékot 4 x 4 cm-res hasábokra vágjuk. Csak merőleges, majd rá derékszögben végezzük el a vágásokat!

Ülepítés:
12 óra ülepítés következik.

Formázás:
Az alvadékot egy szűrő segítségével bő savóval átszedjük egy sajtkendővel kibélelt tálba úgy, hogy az alvadék darabok minél kevésbé törjenek össze. Fontos, hogy nem szabad rázogatni, összetörni az alvadékot, mert akkor kevésbé lesz krémes.

Csurgatás:
A sajtkendő négy sarkát összekötjük és egy kampóra felrakjuk, hogy a savó kicsuroghasson belőle. 12 órán keresztül lógatjuk, majd kibontjuk a kendőt és óvatosan átforgatjuk a sajtot. Ami alul volt az kerül felülre. Ezután újabb 12 óra csöpögtetés következik.

Gyúrás:
Kibontjuk a kendőt és a sajtot habosra, homogéné gyúrjuk. Ezt végezhetjük, botmikszerrel, aprítógéppel. Ezután sózzuk, fűszerezzük.

Tárolás:
Hűtöszekrényben 10 nap, 2 hétig eláll.

 

A csomagot itt rendelheted meg!

 

Hozzászólások

Névtelen
Krémsajt
Kedves Panni! A krémsajt készítés leírásában 10 l tej van. Mennyi krémsajt lesz 10 l tejből? Savanykás vagy inkább édeskés lesz az íze? Mennyi a zsírtartalma a kész terméknek? Válaszát előre is köszönöm. Dénes.

Új hozzászólás