Panni sajt
Sajtos bolt

Gomolyatúró

 A gomolyát nevezheted sajtnak vagy túrónak, ahogy jobban esik. Eredetileg friss juhtejből készítették a juhásznék, juhászok – Erdélyben még ma is a hagyományos módszerekkel állítják elő. A mai ízlés a klasszikus, csípős zamatú gomolya helyett jobban örül a tehéntejből készített változatnak.

Ma már a korábbiaktól eltérően fűszerezik és füstölik. A gomolya a túrófélék alapanyaga. Ebből készül a brinza, a liptói túró, a székelytúró, stb.
Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal, zöldhagymával és jó borral együtt - igazi élmény.

A gomolya otthoni elkészítésében a Gomolyatúró készítő csomag eszközei és a Gomolyatúró készítés leírása lesz segítségedre. Az alábbi lista csillaggal jelölt elemeit a Csomag tartalmazza, a többit Neked kell beszerezned:

  • Gomolyatúró készítéshez leírás*
  • 5 liter jó minőségű nyers tej
  • tejoltó* + mérőeszköz*
  • 5 literes edény
  • hőmérő*
  • nagyobb méretű, kis lyukú szűrő
  • egy tál a szűrő alá
  • sajtkendő*
  • egy tál a sajt forma vagy a sajtkendő alá
  • mérleg
  • daráló 

(kb. 5 kg gomolya elkészítéséhez)

Mint minden sajtnak, a gomolyának is a jó minőségű alapanyag a lelke. Legjobb, ha megbízható termelőtől, vagy friss tej kimérésből, tejes autóból vásárolsz tejet. Pasztörizált tejből is lehet sajtot készíteni, de kálcium-klorid szükséges hozzá!

 

A Gomolyatúró készítő csomagot itt rendelheted meg. >>>

 

Itt megnézheted, hogy készítik a gomolyát Erdélyben hagyományos módszerekkel még ma is.