A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Szia Panni! A camambert sajtot is kell súlyozni?És meddig? Köszönöm!Melindaszia Panni. miben melegítjük a paenyica sajtot?nekem kevergetés közben átfolyik egy része a szűrőnferiKedves Panni! Elmondanád, hogyan kell készíteni az aludttejes mezofil kultúrás (savanyú)túrót? Köszönöm!VivienKedves Panni! Arra lennék kíváncsí, mi a különbség a camambert és a brie sajt készítése közt?Laciköszönöm a választ kedves panni.91 es páratartalom már sok?néha felmegy ennyie most17 fok van 86 pára mert kicsit kinyitottam az ajtot.de 91 es volt előtte a pálaciKedves Panni! Miért fehéredik ki a bevonóval készített, sajtom. Olyan mintha a só csapódna rajta ki.Mi lehet a baja? jánosKedves Gábor! Ha lejárt a szavatossága és még jónak látod a kultúrát, akkor probáld meg dupla adagolással.PanniKedves Selmeczi Péterné! A túró készítéshez aludtejet kell először készítenünk. Ehhez lehet használni mezofil kultúrát.PanniKedves Zsuzsa! A húsoknak is úgyan úgy hidegfüst kell, tehát lehet. Azért ha lehet, ne egyszerre füstöljétek a sajtot a hússal.PanniKedves Erzsók! Valószínű nagyon száraz a levegő. 16-17 fok, 85%-os páratartalom. A füst miatt nem száradhat ki!Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .