A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Kedves Mariann! A sajtosboltban minden terméket megrendelhetsz, amire szükséged van, futárral küldjük!PanniKedves Panni! Szeretnék sajt prést és oltót vásárolni, hol tehetem meg? Fejér megyében élek, s nincs rá mód, hogy Budapestre utazzak. KöszönömPintér Mariannkedves Panni, mit gondolsz arról, hogy borhűtőben keménysajtot érlelni? kösziKiaraKedves Panni! 10 liter kecskesajt 90 fokon 2 ek. citromsav. miért nem lesz sajtom.???nem húzza össze a tejet MarcsyMarcsySzia Panni! Szeretnék készíteni sajtbevonóval sajtot, de nincs pincém, ezért hány C-fokos helyiségben érdemes tárolni? jánosKedves Panni! Mitől lett a feta sajt felszíne ázott, nyálkás?AnoliKedves Panni! Nem találom a kefir készítésének leírását. Ugyanaz lenne, mint a joghurté? évaSzia Péter! A gomolyát nem kell sózni, akkor nem tud savanyodni. A "nyújtóvízbe" kell tenni a sót. 1/2 literenként 1 evőkanállal. Panniszia Panni! Ha friss sajtot készítek oltóanyag helyett mit tegyek bele és a tejet hány fokosra kell melegíteni akkor köszönöm IldikóantuiSzia Panni! Ha gomolyát szeretnék érlelni, akkor mivel kell másképp csinálnom a sajtot, mint a frisset? KöszönömFabu-Kovács Judit
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .