A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Kedves Panni!Kérdezni szeretném, hogy 40-50 literes edényt,ami nálad kapható, lehet-e használni kis elektromos főzőlapon? RékaKedves Panni! Szeretném megkérdezni, hogy szeptemberi sajtkészítő tanfolyamra lenne még 2 hely?Lengyel LeventeKedves Panni. aug 21-én kérdeztem,miért fehéredik ki a bevonatolt sajtom.Hány kg-ost érdemes tovább tárolás céljából készíteni,az 1 kg hamar megszikkad.köszönömDóró JánosSzia Panni! Mi az,h szikkasztod a camambert? Nekem nem sikerül. Hogy lesz így rajta keményebb kéreg fehér penész?AngélaSzia Vivien! Jővőhéten felteszem a túró receptet a sajtkészítés menűponthoz.PanniKedves Laci! A brie sajt mérete nagyobb mint a camemberé. A készítése is kicsit eltérő. A camember lágyabb, krémesebb.PanniSzia Laci! Nem sok a 91%-os pára sem, csak jobban kell figyelni. Párás környezetben a penészek is jobban szaporodnak, viszont nem lesz száraz a sajt.PanniSzia Panni! A camambert sajtot is kell súlyozni?És meddig? Köszönöm!Melindaszia Panni. miben melegítjük a paenyica sajtot?nekem kevergetés közben átfolyik egy része a szűrőnferiKedves Panni! Elmondanád, hogyan kell készíteni az aludttejes mezofil kultúrás (savanyú)túrót? Köszönöm!Vivien
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .