A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Üdvözlöm! Trappista sajtot készítettem, viszont olyan gondom lenne, hogy nem tudok megfelelő páratartalmú helyiséget csinálni az érleléshez. Mit lehetne tenni?kovadika2Nevezhetjük a sófürdőt másképpen is. Én csak próbálom megosztani sajtkészítő recepteimet, hogy segítsek. Ezek írányok, de nem kötelező követni.Pozsa Panniakár súly, akár térfogat százalékot akarunk 1 l víz + 20 dkg só sosem 20 % os oldat.szintén PanniKöszi!murphi11A camembert lágysajt csoportba tartozik. A lágysajtokat mindig csak önsúllyal péseljük. Nem kell rá súly.PanniSzia! Azt szeretném megkérdezni hogy a camambert készítésnél az alvadékot ki kell préselni vagy csak saját súlyától ami kifolyik úgy jó?murphi11Szia!Köszönöm gyors válaszodat!FinduszSzia Findusz! 63-65 C° 30 perc hőntartással vagy 72-74 C° 20 mp. 70 C° felett CaCl2-ot vissza kell pótolni. 10 l tej/1-1,5g CaCl2.PanniA tejet kell e hőkezelni mielőtt hozzáfogunk a sajkészítéshez?Forralni vagy valamennyi hőfokig felmelegíteniFinduszKedves Kata! Szerdán és pénteken 16.00- 19.00- ig!Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .