A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Kedves Robi! A megrendeléskor a megjegyzésben személyes átvétel lett beírva Budafokra. Nyitvatartási idő alatt bármikor átvehető az árú.PanniSzia Anna! Van lehetőség a Szarkafészekben céges bulira, sajtkészítésre. Kattints bal oldalon a "nyított műhely" ikonra. Írj, hogy mit szeretnétek. Szép napot!PanniSzia Dégi! Nem lehet, hogy egyszerűen csak túl zsíros a tejed és azt látod? Valamennyi maradhat a savón, de a nagy része a sajtba megy.PanniSzia Szabolcs! 2x, 3x lehet használni a sólét, aztán érdemes lecserélni. A sóléfokolóval lehet mérni, ha megéri!PanniSzia Ottó! A friss sajtot 24 órán keresztül préseld a formában. Annyi súly. kg-val, ahány kg a sajt.PanniKedves Gábor! A sajtot valamennyire megvédi a kiszáradástól a sajtbevonó, de nem puhitja meg. Ha kemény már eleve, akkor a készítésnél kell másképpen csinálni.PanniKedves Panni! Érdklődni szeretnék, hogy az április 1-én rendelt áru (rendelési azonosító 4667) mikorra várható? Válaszát előre is köszönömrobi0011Kedves Panni! Van arra lehetőség nálad, hogy kollégákkal nálad töltsünk egy sajtkészítős-borozós estét egy csütörtök/péntek este? Ha igen, mennyibe kerülne? üdvLindmayer Annaigen, utomelegités után. véletlenul másnap vettem észre hogy savo tetejen volt dermedve sok zsirdegiSzia Panni ! Sóléfokoló beszerzésén gondolkodom , nem egyértelmű számomra , hogy mennyi sót pótoljunk vissza , vagy nem is kell visszapótolni? Köszönettel szabotóth szabolcs
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .