A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Szia Panni! Ha gomolyát szeretnék érlelni, akkor mivel kell másképp csinálnom a sajtot, mint a frisset? KöszönömFabu-Kovács JuditSzia Panni! Trappista sajtot készítettem, állagra nagyon jó de 1 hete érlelem megkóstoltam és azt vettem észre hogy keserű. Mitől lehet?AndreaKedves Panni! Eltelt egy újabb hét, már a munkatársakkal is beszéltem és csomagot még mindig nem kaptam, most már elég szomorú vagyok miatta. :(Kató-Fehér CsillaSzia Panni! A parenyica sajtnál az elkészült gomolyát nem kell sós vízbe belerakni? Elég a nyújtás során elvégzett sózás?Ratkóczy PéterSzia Adrienn! Az ordasajtot száraz sózzásal szokták sózni. 1 nap bedörzsölöd, 1 nap nem és aztán 1 nap megint bedörzsölöd.PanniSzia Adrienn! Az ordasajtot szárazsózzásal szokták sózni. 1 nap bedörzsölöd, 1 nap nem és aztán 1 nap megint bedörzsölöd.PanniA sajtokat legjobb papírba csomagolni, hogy tudjon szellőzni. Ha a papír átnedvesedik, ki kell cserélni.PanniKedves Panni! Az ordasajtot is kell sófürdőben áztatni? Ha igen, akkor hány %-osban? KöszönömAdriennMibe kell csomagolni a zöldfűszeres sajtokat?tokos.tiborneKedves Panni! Nagyon szépen köszönöm.Pál Gabi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .