A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Szia Edit! A gomolya készíthető kendőben és formában is. Erdélyben nem teszik sófürdőbe, nálunk igen.PanniKedves Zoli! A keserűséget többnyire a tej okozza. A siló, szenázs is lehet az oka. Erjesztett takarmány mind a kettő.PanniSzia Anoli! A füstöt is le kell szűrni és így eltartható és újrahasználható.PanniSzia Gabi! A savóban nem igazán van tejzsír. A tejföl tejszínből készül, a tej legjavából. A savó nem jó tejföl készítéséhez.PanniKedves Zsuzsa! A sajtreceptek nem megvehetők! Kérésre szívesen küldönk bármikor és a sajtkészítés menűpontban olvasható mindegyik.PanniA paradicsomos sajtnak is kell a sófürdő, nem veszi ki a színét. Érlelés során pirosodik, erősődik a színe. A wasabi nem tudom mennyire színez, de nagyon csíp!PanniKedves Panni! A gomolya sajttal kapcsolatban kérdezném még, kell - e só oldatba tenni, ha igen, meddig és hány% - osba? Köszönettel , Baánné EditBaanne EditKedves Panni! A kérdéseim a következők: A gomolya sajt készíthető -e formában, vagy csak kendőben? Érdemes - e ízesíteni?Köszönöm, Baánné Edit Baanne EditUdv. Mi lehet a gond, ha a sajtjaim megkeseredtek? :-s Masik kerdesem, meg az lenne, hogy okoz barmifele problemat, hogy a marhak silot esznek? Zoli89Kedves Panni! A folyékony füstös oldatot fel lehet többször használni? Eltartható a hűtőben úgy, mint a sós vizes oldat?Anoli
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .