A sajt nem más, mint "tej, só, oltó és egy kis poézis"

Sajttündér

Ha van jó minőségű tejed, oltó anyagod, na és egy kis sód, akkor a többi már csak a fantázia dolga. Megvalósíthatod álmaid, ebben az igazán kreatív tevékenységben. A tejből a kezed alatt sajt lesz. Ez egy varázslatos alkotóvilág, legyél Te is részese! A blogomban leírom kísérleteimet, sikereimet, kudarcaimat. Remélem, ezzel hozzá járulok ahhoz, hogy Te is bátran nekiláss a sajtkészítésnek.

100 napos sajt

Elkészítettem életem első 100 napos, érlelt sajtját, ami számomra is különleges élmény volt, hiszen a sajtot 100 napon át kellett érlelni a pincében. Rövid naplórészletben szeretném veletek megosztani ennek a 100 napnak a történetét.

 

Csermajor régen

Most már biztos, hogy beleszerettem a sajtkészítésbe, ezért elhatároztam, hogy mindent tudni szeretnék róla. Még a nyáron jelentkeztem Csermajorba, ahol tejtermékgyártó szakembereket képeznek.

Sajtkendő csavar

Kipróbálom, hogy egy ritka szövésű lenvászon kendővel milyen sajtot lehet készíteni.

A sajt,  érlelés közben.

Egy alap sajtot készítek, azzal a különbséggel, hogy az oltón kívül, vajkultúrát is adok  a tejhez. Az alvadékot egészen apróra vágom.

Pincében, három hónapig tervezem az érlelést.

 
Szia Heni! A joghurtnál 5 liter tejhez kell 1 kapszula joghurt kultúra.PanniSzia Éva! Figyeld a 86°C is nagyon. Ezen a hőfokon csapódik ki a savófehérje. PanniSzia Boni! 10 liter tejbe/ 1 kapszula mezofilt keverj 26-30 °C-on. 18-20 óra alatt megalszik a tej. Melegítsd ki 46-50 °C-ig. Szűrd le, csöpögtesd ki.PanniPÉNTEKEN 24.-ÉN MIND A KÉT BOLTBAN NYITVA LESZÜNK. VÁRUNK MINDENKIT SZERETETTEL!PanniKedves Gabi! A tejjel lehet valami. Nem kellene szemcsésnek lennie a joghurtnak még fölözött tejből sem. Nem tudom!PanniKedves Panni! A joghurt készítésnél mennyi tejhez, mennyi kapszulát rakjak?Mikos HeniKedves Panni! Mostanában egyáltalán nem sikerül az ordám, mindent ugyanúgy csinálok, a tej, a citromsav mindig egyazon minőságű. Éva58Szia Panni.Köszönöm a recepteket.Nagyon szeretek sajtot készíteni és ENNI! Most szeretnék kecsketejből túrót és nem tudom hogy altassam!Úgy tudom nem alszik megBoni551Kedves Panni! A budapesti bolt nyitva lesz (24-én)? Ha igen hánytól hányig?DorothyKedves Panni! Gyümölcsjoghurtot készítettem, íze jó lett, az állaga olyan, mintha szemcsés lenne. Mi lehet az oka? Gabi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .