Panni sajt
Sajtos bolt

Paneer sajt

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Beküldő neve: 
Zsolt
Étel elkészítése: 

PANEER, indiai grill sajt
(Panni bevált receptje joghurttal)

Az indiai konyhából elterjedt, közkedvelt sajt a Paneer. Elsősorban salátákhoz, vagy grillezve fogyasztják. A sajt-fehérje kicsapatása nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel és sóval történik.  Az itt leírt Paneer – variáció joghurttal és alma ecettel készül, mert így találtam a legjobb ízűnek és állagúnak a sajtomat.

Hozzávalók:
10 liter teljes tej
1l natúr joghurt
10 kiskanál fehér ecet (alma vagy borecet)
10 csapott evőkanál só (nem jódozott)

Készítése:
Beleöntöm a tejet egy nagy lábasba és lassan melegítem, amíg a 86°C-ot meghaladja a hőmérséklete. Folyamatosan kevergetem, hogy ne kozmáljon oda!
Ha felmelegedett, (legalább 86 fokos) akkor lassan, óvatosan elkeverem benne a sót, joghurtot, és az ecetet.
A fedőt már nem teszem vissza rá, hanem 15 percig hagyom, hogy az alvadék a savó tetején összegyűljön. Ilyenkor már kevergetni nem szabad!
Kendőbe, szedem az alvadékot, hogy lecsöpögjön. Ehhez szűrő edényt, tészta szűrőt használok.
50 perc után összekötöm a négy sarkát a kendőnek, megcsavarom, hogy még a maradék savó is kifolyhasson. Hideg víz alatt áthúzom, hogy az ecet íze kimenjen belőle.
Formába teszem és alaposan megpréselem, hogy jól  összeálljon a sajt.
A préselés ideje 3-4 óra
Ekkor már vágható, elkészült a joghurtos Paneer.

Szépen grillezhető joghurtos aromájú sajt készül ezzel a módszerrel.
Jól illik hozzá a spenót, a friss saláta, a grillezett zöldség, gyümölcs szósz, lekvár.
Készítéskor is fűszerezheted borssal, curry-vel, zöld fűszerekkel. Vagy keverheted spenóttal, borsóval, csalánnal, vagy mángolddal is nagyon finom.

Hűtőben tárolandó, nem érlelhető!

Joghurt készítése >>>

Magyar Szabolc
Paneer

A leirtak szerint keszitettem es az eg vilagon semilyen kazein nem jott ki belole. Rossz recept. Nem jo. Valami hianyzik.

Panni
Paneer

Kedves Szabolcs! Többször készítettem már így Paneert és működni szokott. A recept biztosan jó! A hőfok nagyon lényeges, mert 86°C alatt, nem tud kicsapódni a fehérje.

Magyar Szabolcs
Paneer.

Koszonom a valaszt. Megegyszer neki megyek.

barbara.nagy0525
Sziasztok. Ma én is

Sziasztok. Ma én is kipróbáltam a paneer sajt készítést és nekem se sikerült jól. Tőgymeleg friss tejjel próbáltam. Azt gondolom, hogy talán kevés ecetet tettem bele. Mit takar a kiskanál ecet? Én kávés kanálnak értelmeztem. Nagyon híg az alvadékom. Nem merem lesúlyozni mert az a kevés, amit lekapartam a sajtkendőből is kifolyik a sajtforma lukacskáin. Egyébként mennyi súllyal kell lesúlyozni?

barbara.nagy0525
Elnézést, azt elfelejtettem

Elnézést, azt elfelejtettem mondani, hogy mindent pontosan a leírás szerint csináltam. A tőgymeleg a tej frisseségére utal. Illetve még azt szerettem volna kérdezni, hogy, ha legközelebb jobb állagot kapok, akkor kell forgatni a sajtot a négy óra préselés közben? Előre is köszönöm a választ.

Lélek Sándorné
Miért nem sikerült?

Kedves Panni, ma próbálkoztam először grill sajttal mindent betartottam, natúr görög joghurtot, 5 %-os fokhagymás ecetet adtam hozzá, de alvadékot még nyomokban sem kaptam. Eszembe jutott, van pepsinem, megszórtam elkevertem benne, fél óra múlva összeállt szedhettem szűrőbe. Most préselem, mit ajánlasz sófürdőbe menjen? Köszönöm a választ. Üdvözöllek: Gizella

Paneer
Szia

Szia
Mit tehetünk azért, hogy a röghézagok ne maradjanak meg a sajtban, hanem szép egynemű legyen. Nekem néha keményebbre, néha morzsálódósabbra sikerül. Ez mitől lehet?
Köszönöm
aliz

Panni
Paneer

Ha nem csapódik ki elég fehérje, akkor az azt jelenti, hogy nincs elég savas közeg. Vagy a joghurt nem elég savanyú, vagy több ecetet kell beletenni.

Ezt finoman adagolva jól lehet látni. Megfelelő mennyiségű sav hatására, ki fog vállni a fehérje.