Panni sajt
Sajtos bolt

Joghurt készítés

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Étel elkészítési idő: 
több, mint 2 óra
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»

Így készül a finom, friss házi joghurt....

A joghurt színe csontfehér, aromája gazdagabb és jellegzetesebb a közönséges aludttejénél. Az élő joghurtkultúra regenerálja a bélflórát, amely nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben, növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Őseink úgy tartották, hogy a joghurt meghosszabbítja az életet és női bajokra is nagyon jó hatással van. Immunerősítő, ezért szerepet játszik a daganatok kialakulásának megakadályozásában. A joghurt kitűnő protein, kalcium és B-12 vitaminforrás, sokféle ásványi sót tartalmaz, ugyanakkor viszonylag kevés kalória van benne.

bővebben a joghurtról, és élettani hatásairól »»»

joghurt készítés házilagKÉSZÍTÉSE:
Jó minőségű teljes tejből, vagy fölözött sovány tejből is készülhet. Készítheted tehén, kecske, vagy juhtejből, vagy ezek keverékéből is. (pasztörizált bolti tejből is finom lesz, de friss tejből az igazi....)
Tej bekultúrázása:
Először melegítsd fel a tejet 86 C˚-ra közepes lángon, hogy elkerüld a kozmásodást, odaégést. Felmelegítés után a tejet, hűtsd vissza 42 C˚-ra minél hamarabb. Közben egy kevés langyos vízben, vagy tejben oldd fel a kapszulázott joghurtkultúrát. (5 literenként 1 kapszula szükséges) Ezt az oldatot alaposan keverd el a tejben. Minél pontosabban sikerül betartani a megadott hőmérsékleteket, annál finomabb lesz a joghurtod. Az érlelési hőmérséklet azért fontos, mert a joghurtkultúra két baktériumtörzset tartalmaz. A lactobacillus bulgaricust és a streptococcus thermophiliust. A két törzs egymáshoz viszonyított aránya a klasszikus joghurtban 1:2 streptococcus thermophilius javára. A streptococcus thermophilius hőmérsékleti optimuma 38 C˚, míg a lactobacillus bulgaricusé 45 C˚-on van. Ahhoz, hogy egyik törzset se támogassuk túlságosan, az kell, hogy az érlelés során ugyanannyi hőmérsékletkülönbséggel távolodj el az optimumtól. Így a közös hőmérséklet, a 42 C˚ lesz. Aki erősebb, karakteresebb ízű joghurtot szeretne, kicsit csökkentse le a hőmérsékletet, aki lágyabb joghurtot szeretne, kicsit emelheti a hőmérsékletet.
Alvasztás:
A bekultúrázott tej 42 °C-on tartva,  5-6 óra alatt megalszik. A hőmérsékletet tarthatod sütőben, vagy dunsztolva is. Mi úgy készítjük, hogy egy nagyobb edényt hideg vízzel félig töltünk, majd a 86C°-ra melegített tejet saját lábasával együtt beletesszük. A vízfürdő hamar visszahűti a tejet, és átveszi a hőt. A további kihűléstől dunsztolással óvhatod meg a készülő joghurtodat.Bolti tejből is készítheted, ilyenkor a 86°-ra melegítést elhagyhatod. Az elkészült joghurtot tárold hűtőben, így 10-14 napig is eláll. Friss gyümölccsel, müzlivel, mézzel, szörppel, lekvárral vagy ezek nélkül is nagyon finom.
Tárolása:
Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.
Jó egészséget, finom joghurtokat!

YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»