Nárcisz birtok

Barátaim!

Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.
Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan - mondjuk - egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap. A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy - még inkább - a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.
Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

Ismerkedjenek velük!

Köszönettel:

Mircz Nárcisz
sajtkészítő

www.asajt.hu/

 
Kedves Panni! Lejárt szavatossági idejű enzimmel is lehet készíteni? (végig hűtőben volt)Gáborkedves Panni én túrót szeretnék késziteni azt is valami oltóval kell csinálni?selmeci péternéKedves Panni! Húsfüstölőbe lehet vinni a sajtot füstöllni? Válaszod előre is köszönöm!ZsuzsaKedves Panni!! Miért keményedik meg a füstölt mezofilal készített sajt 1 hét tárolás után.Hány fokon és milyen páratartalom mellet lehet tovább tartani.erzsókszia Panni. 18 fokon 85-89 páratartalomnál lehet valamilyen sajtot érlelni? laciSzia Vivi! Mezofilt.PanniSzia Panni! A trappista receptedhez milyen kultúrát kell használni? Viviszia Panni.olvastam,hogy a sok olto keserítheti a sajtot.mit jelent a sok 10 liter tejnél? feriSzia Peti! Gyorsan savanyító mezofil kultúra, amelyben Lactococcus lactis subsp.cremoris, Lc lactis subsp. lactis törzsek találhatók.Panniszia! csak leteszem pincébe20fokralaci
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .