Nárcisz birtok

Barátaim!

Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.
Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan - mondjuk - egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap. A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy - még inkább - a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.
Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

Ismerkedjenek velük!

Köszönettel:

Mircz Nárcisz
sajtkészítő

www.asajt.hu/

 
Szia Panni! Kecsketejből szoktunk készíteni sajtot és most megkeseredett mi lehet az oka?BettiSzia Panni! A Trappistánál gyorsabban melegítettem utó mint 5p.alatt 1-2 fok.Mi baj lesz a sajtommal?Kovács JuditSzia! A novemberi tanfolyamről szeretnék érdeklődni. Meddig lehet jelentkezni. Szállás megoldható e? Mikor kell fizetni!! Oláh brigittaA camembert sajt 2-3 hét alatt éri el a teljes érettséget. Ha tovább szeretnék eltartani, hamarabb be kell csomagolni alufóliába és hűtőbe kell tovább tárolni.PanniKedves Gábor! Nincs kedvezmény a tanfolyamra.PanniKedves Panni! A camemberem szépen bolyhosodik. Meddig kell ezt folytatni és mikor lehet csomagolni, tovább érlelni?avaspasasÜdv! Szeretném kérdezni, ha mi ketten a feleségemmel szeretnénk menni, akkor duplázódik a befizetendő díj, vagy van esetleg valami kedvezményes ar?GáborSzia Gabi! Lesz tanfolyam novemberben még egy, és decemberben is.PanniSzia Dégi! Mindig a készítéstől számít az érlelési idő.PanniSzia Laci! Nem tudom mi lehet a baj. Írd meg nekem emailbe, hogy készítetted.Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .