Nárcisz birtok

Barátaim!

Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.
Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan - mondjuk - egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap. A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy - még inkább - a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.
Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

Ismerkedjenek velük!

Köszönettel:

Mircz Nárcisz
sajtkészítő

www.asajt.hu/

 
Kedves Panni! Az ordasajtot is kell sófürdőben áztatni? Ha igen, akkor hány %-osban? KöszönömAdriennMibe kell csomagolni a zöldfűszeres sajtokat?tokos.tiborneKedves Panni! Nagyon szépen köszönöm.Pál GabiA savó akkor lesz édes, ha az alvadási idő rövid. Akkor az alvadék is édes és a savó is. pl. sajtkészítéskor. Ha hosszú az alvadás, akkor a savó megsavanyodikPanniKedves Panni! Mitől függ, hogy édes vagy savanyú lesz a savó? GabiPál GabiKedves Panni! Nagyon köszönöm a válaszodat, gyakorlott sajtkésíztő vagyok, de ez most próbára tett, persze, hogy savanyú savóval csináltam :(Bagó KataSzia Kata! Ordát, ricottát csak édes savóból lehet készíteni. A savanyú savóból nem tud kicsapódni a savófehérje. 10 liter savóból 60-80 dkg orda lesz.PanniKedves Panni! A ricottát a receptetd alapján elkésízettem, jól értelmeztem: a savanyú savóból kell készíteni? Nem az édesből? Milyen kitermelési %-ban jön ki a Bagó KataKöszönöm! Remélem, így a paranyicából valóban parenyica lesz :-)Fabu-Kovács JuditA hidegben lelassúlnak a baktériumok működése. Ez nem baj, csak hosszabb idővel kell számolni. Hagyd egy nappal tovább érni . :-)Panni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .