Nárcisz birtok

Barátaim!

Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.
Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan - mondjuk - egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap. A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy - még inkább - a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.
Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

Ismerkedjenek velük!

Köszönettel:

Mircz Nárcisz
sajtkészítő

www.asajt.hu/

 
kedves Panni, mit gondolsz arról, hogy borhűtőben keménysajtot érlelni? kösziKiaraKedves Panni! 10 liter kecskesajt 90 fokon 2 ek. citromsav. miért nem lesz sajtom.???nem húzza össze a tejet MarcsyMarcsySzia Panni! Szeretnék készíteni sajtbevonóval sajtot, de nincs pincém, ezért hány C-fokos helyiségben érdemes tárolni? jánosKedves Panni! Mitől lett a feta sajt felszíne ázott, nyálkás?AnoliKedves Panni! Nem találom a kefir készítésének leírását. Ugyanaz lenne, mint a joghurté? évaSzia Péter! A gomolyát nem kell sózni, akkor nem tud savanyodni. A "nyújtóvízbe" kell tenni a sót. 1/2 literenként 1 evőkanállal. Panniszia Panni! Ha friss sajtot készítek oltóanyag helyett mit tegyek bele és a tejet hány fokosra kell melegíteni akkor köszönöm IldikóantuiSzia Panni! Ha gomolyát szeretnék érlelni, akkor mivel kell másképp csinálnom a sajtot, mint a frisset? KöszönömFabu-Kovács JuditSzia Panni! Trappista sajtot készítettem, állagra nagyon jó de 1 hete érlelem megkóstoltam és azt vettem észre hogy keserű. Mitől lehet?AndreaKedves Panni! Eltelt egy újabb hét, már a munkatársakkal is beszéltem és csomagot még mindig nem kaptam, most már elég szomorú vagyok miatta. :(Kató-Fehér Csilla
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .