Nárcisz birtok

Barátaim!

Azt gondolhatnánk, a sajtgyártás jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége.
Elképzelhető. Mégis kell lennie valaminek, aminek következtében két különböző háznál nem lesz egyforma egy olyan egyszerű, alapvető étel, mint pl. a húsleves. Ugyanannál a háznál két különböző fazékban főtt ugyanazon étel már nem egyforma. És ha minden megegyezik, akkor se lesz olyan - mondjuk - egy sokat ismételt pogácsa jövő vasárnap. A sajtkészítők nagyon jól tudják, hogy a sajtokat a jól meghatározható biokémiai folyamatokon túl nehezen meghatározható, vagy meghatározhatatlan folyamatok formálják. Ezek a sajtok életét végigkísérik. A sajtok folyamatosan változnak és e tekintetben talán leginkább a gyümölcsökhöz vagy - még inkább - a borokhoz hasonlítanak. Nem véletlenül házasítja ezeket a gasztronómia. Van úgynevezett korai vagy zöld állapotuk, kedvező környezeti feltételek mellett elérik a zenitjüket és tovább változnak az egyes sajt típusoktól függően a csökkenő vagy legtöbb esetben a növekvő élvezeti érték irányába. Ennek megítélése leginkább tőlünk, bírálóktól függ. Ezek a változások kuszálják össze leginkább azokat a jól meghatározható folyamatokat.
Azt, hogy milyen a jó sajt azt egyedül mi tudhatjuk. És minél többféle sajtot, minél többször kóstolunk, annál jobban tudjuk.
Bár egy sajt minősítése szinte teljesen szubjektív, mégis elfogadhatunk ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy milyen sajtokkal ismerkedjünk. Engedjék meg, hogy a Nárcisz birtok sajtjait ajánljam! Egész egyszerűen azért, mert én készítettem őket. A sajttejet a Hortobágyi pusztán legelő, a vadvirágokat és a gyógynövényeket sem igazán kímélő kecskéim termelték. A sajtokat a legjobb tudásomnak megfelelően, a modern technológiai segédanyagok és adalékanyagok kifelejtésével - egyszerűen tejből (!) készítettem, viszont saját ötleteimmel és értékeimmel fűszereztem azokat. Ma olyanok a sajtjaim, amilyennek Önök találják. Holnap viszont - ígérem -, még annál is jobbak lesznek! És minél többször megkóstolják, annál jobban fog ízleni!

Ismerkedjenek velük!

Köszönettel:

Mircz Nárcisz
sajtkészítő

www.asajt.hu/

 
Kedves Panni! 2 rendelést adtam le kérlek, hogy egy csomagban küldjétek meg részemre. A trapista jellegű sajthoz nem tudom milyen kultúrát adjak. GabiSzuliman Gabriellaszia Panni. 2hét érlelés után piros foltok jelennek meg a sajton.mik lehetnek?ferikedves Panni.megtudod mondani milyen fűrészporral érdemes füstölni sajtot?És így meddig lehet eltárolni?zsikeÉletem első sajtját szeretném elkészíteni méghozzá,trapista jellegűt. Kérdésem az lenne,hogy milyen oltó és sajtkultúrát kell hozzá alkalmaznom.Szabó Jánosné Kedves Panni azt szeretném kérdezni, hogy házi körülmények közt hol tároljuk a friss sajtot hogy az szépen beérjen.Görbe MihályKedves Mónika!Rendben, hozzátesszük!Panniköszönöm gyors válaszát,de nem tudok újra belépni,a rendelésszámom:6173.Legyen szíves egy folyékony füst 10ml-est hozzáadni.Köszönöm. füstMónikaKedves atosz73! A megjegyzés rovatba hivatkozzon az előző rendelésre és együtt fogjuk küldeni!PanniÜdvözlöm! Rendeltem önöktől tejoltót,és le is adtam a rendelést,de szeretnék még rendelni hozzá,hogyan lehetséges?atosz73Szeretném megkérdezni, ha mezofil kultúrát használok, milyen arányban kell az oltóval együtt használni? Pl. ementáli, hogy szép lyukacsos legyen? Köszönöm KovácKovács Lászlóné
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .